Kaip nesuvalgyti daugiau, nei ketinome?

7 priežastys, dėl kurių pajuntame alkį, net jei iš tikrųjų valgyti
nenorime.

Įprastas laikas

Praėjus pusvalandžiui po vidurdienio ima gurgti pilvas, nors ką tik suvalgėte
obuolį? Matyt, pastarąsias 100 dienų būtent šiuo paros metu valgydavote pietus.
,,Organizmas turi ,,atmintį“ – įpranta gauti maisto tam tikrą valandą ir, jai
artėjant, ima laukti savo porcijos“, – sako psichiatrijos profesorius Randy
Seeley iš Cincinnati universiteto.

Mielas vaizdas

Tyrimais įrodyta, kad smegenų struktūra gana akivaizdžiai kinta priklausomai nuo
to, kokį patiekalą žmogus mato: mėgstamą ar ne, o gal tą, kuriam yra visiškai
abejingas. ,,Dėl šios priežasties vos pamačius mamos pyragą pradeda skirtis
seilės, – teigia profesorius Randy Seeley. – Organizmas nujaučia, koks maistas
gali patekti į jo sistemą, ir laukia to, kas jam patinka.“

Maisto įvairovė

Net pavalgę itin sočius pietus paprastai jaučiamės dar turį šiek tiek vietos
desertui.

Taip yra, nes per pietus nesuvalgėme saldumynų. ,,Kad numalšintumėte cukraus
poreikį, nebūtina griebtis plaktos grietinėlės deserto, užtenka į salotas
įmaišyti keletą gabaliukų vaisių“, – tvirtina dietologė Ann Gaba.

Gardus kvapas

Kvapas – vienas pirmųjų signalų, pranešančių kūnui, kad maistas kažkur
netoliese.

,,Gardūs kvapai paskatina insulino gamybą – dėl šios priežasties netrukus
pajuntame žvėrišką alkį. Kvapas ir vaizdas apetitą sukelia labiausiai“, – teigia
Niujorko universiteto mitybos profesorė Sharron Dalton.

Alkoholis

Moksliškai nėra įrodyta, kad svaigieji gėrimai stimuliuoja apetitą, tačiau
pastebėta, jog alus, vynas ar bet koks kitas stiprusis gėrimas gerokai
susilpnina nusistatymą ,,užteks, daugiau nevalgysiu!“. ,,Dauguma besilaikančiųjų
dietos gali patvirtinti, kad daug sunkiau atsispirti maistui ir pakilti nuo
stalo, jei esi išgėręs“, – įspėja profesorius Seeley.

Apetitas… pagal temperatūrą

Pastebėta, kad kuo žemesnė temperatūra, tuo didesnis apetitas. Šį fenomeną
puikiai išnaudoja restoranai – juose paprastai būna pakankamai vėsu. ,,Esant
žemai temperatūrai sulėtėja medžiagų apykaita, tad organizmas siunčia signalą,
kad metas pasišildyti. Maistas – tarsi anglys. Valgymas mus šildo. Karštis yra
sotumo signalas“, – pastebi Harvardo universiteto profesorius Davidas Ludwigas.

Angliavandeniai žadina apetitą

Suvalgius maisto, kuriame gausu rafinuotų angliavandenių (pavyzdžiui, keptų
valgių, sumuštinių, makaronų, įvairių saldžių sirupų), naujos maisto dozės
organizmas gali pareikalauti jau po valandos. Blogieji angliavandeniai smarkiai
sumažina cukraus kiekį kraujyje, todėl organizmui kuo greičiau reikia maisto,
kuris sureguliuotų insulino gamybą.