Kaip padėti sloguojančiam vaikui?

Sloga vaikui gali tapti didžiausia kančia. Ir kuo mažesnis vaikas, tuo jam sunkiau su ja gyventi. Ne paslaptis, kad kūdikėliai iki 6 mėnesių amžiaus dar nemoka tinkamai kvėpuoti per burną, tad užsikimšusi nosis jiems gali pridaryti labai daug nemalonumų. Pateikiame 10 patarimų, padėsiančių lengviau susidoroti su mažylių sloga ir greičiau džiaugtis vėl krykštaujančiu vaiku. Be to, tinkamas gydymas sumažins komplikacijų, pavyzdžiui, vidurinės ausies uždegimo išsivystymo riziką.

1) Vertinkite simptomų visumą. Ar vaikas tik sloguoja, ar kartu pasireiškia ir kosulys, karščiavimas, raumenų skausmas, vangumas, pykinimas, viduriavimas, o galbūt ir keisti odos bėrimai? Jei simptomai kelia susirūpinimą, tuomet pasikalbėkite su gydytoju. Jei manote, kad užklupo nesunkus peršalimas arba nazofaringitas (medicininis peršalimo terminas), tuomet galite mėginti gydytis ir namuose. Svarbiausia stengtis suteikti mažyliui komfortą ir palengvinti kvėpavimą per nosį, nes kvėpavimas per burną gali išdžiovinti gerklę ir pridaryti papildomų problemų.

2) Neveskite sloguojančio vaiko į darželį, mokyklą ar svečius. Jam reikia daugiau ramybės ir daugiau šiltų skysčių.

3) Jei vaikas nekarščiuoja, tuomet į lauką eiti tikrai galite. Gaivus oras sumažins nosies paburkimą ir kvėpavimas palengvės. Apsirenkite tinkamai – stebėkite oro sąlygas. Stenkitės, kad vaikas neperkaistų. Labai svarbu palaikyti pėdučių sausumą. Sloguojantį vaiką taip pat galite migdyti lauke, tačiau reikia stebėti, kad jis nekvėpuotų per burną, nekosėtų. Lauko temperatūra tokiu atveju neturėtų būti žemesnė nei +8 laipsniai Celsijaus.

4) Nepamirškite vėdinti ir drėkinti vidaus patalpų. Turėkite namuose ir vidaus temperatūrą, ir oro drėgmę matuojantį prietaisą. Tai padės įvertinti vidaus patalpų oro kokybę. Geriausia, kai miegamajame temperatūra neviršija 20-22 laipsnių šilumos, o santykinė oro drėgmė siekia apie 50-60 proc. Per šiltas ir per sausas oras neigiamai veikia nosies gleivinę – ji dar labiau išsausėja ir dar labiau paburksta, todėl kvėpavimas per nosį pasunkėja.

5) Valykite nosį jūros vandeniu. Tai puiki ir natūrali priemonė, padedanti išplauti virusus ir bakterijas, įvairius nešvarumus ir dulkes. Be to, jūros vanduo drėkina nosies gleivinę, mažina jos paburkimą, padeda pašalinti tirštas ir sudžiūvusias gleives. Kūdikiams iki 6 mėnesių geriausia vartoti izotoninį jūros vandenį, lašinamą lašais (Quixx baby). Vyresniems vaikams  puikiai tiks izotoninės arba hipertoninės koncentracijos nosies purškalai (Quixx ir Quixx soft). Dėl jų vartojimo reikėtų pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

6) Kol vaikelis nemoka pats išpūsti nosies, naudokite specialius siurbtukus švelniais silikoniniais atgaliais. Tokia procedūra padės pašalinti gleivių perteklių ir atlaisvinti kvėpavimą per nosį.

7) Jei nosies gleivinė labai užburkusi ir vaikelis visiškai negali kvėpuoti per nosį, nakčiai galite naudoti nosies gleivinę sutraukiančius vaistinius preparatus. Dėl jų vartojimo būtinai pasitarkite su gydytoju. Atminkite, kad šių vaistų negalima vartoti per ilgai ir per dažnai. Be to, prieš jų vartojimą būtina tinkamai išvalyti nosytę, kitaip reikiamo poveikio tiesiog nebus.  

8) Pasistenkite, kad vaiko nosytė būtų švari ir prieš valgį, kad vaikelis galėtų ramiai žįsti ar valgyti kitokį maistą.

9) Puikiai tiks ir inhaliacijos su fiziologiniu skysčiu, tačiau dėl jų taip pat turite pasitarti su gydytoju.

10) Kosulys gali atsirasti būtent dėl skystos slogos tekėjimo į nosiaryklę. Kūdikiams galima naudoti specialias pagalvėles, o vyresniems vaikams galima šiek tiek pakelti lovos galvūgalį. Tai turėtų sumažinti kosulio dėl slogos pasireiškimo tikimybę ir pagerinti sloguojančio vaiko miego kokybę.