Kaip paruoštas maistas sveikiausias?

Sveika mityba – tai ne tik mokėjimas išsirinkti sveikatai naudingus
produktus, bet ir išmanymas, kaip teisingai juos paruošti. Pavyzdžiui,
kaitinamos daržovės gali netekti didelės dalies maistingumo.

Neseniai tyrimais nustatyta, kad verdant brokolius vandenyje 10 min. juose 40
proc. sumažėja gliukozinolatų. Organizme šios medžiagos virsta kitais
junginiais, vadinamais izotocianatais, kurie, kaip mano specialistai, turi
priešvėžinių savybių. Verdant brokolius 5 min. gliukozinolatų sumažėja tik 15
proc.

Produktų apdorojimas mikrobangomis dažnai rekomenduojamas kaip sveika
alternatyva, leidžianti sutrumpinti gaminimo laiką. Tačiau jau yra duomenų, kad
toks maisto gaminimas lemia dar didesnius maistingųjų medžiagų nuostolius. Tai
mokslininkai taip pat ištyrė pasiremdami brokolių pavyzdžiu. Kepti brokoliai
netenka 2/3 nuo ligų saugančių flavanoidų, tačiau tai – menkniekis, palyginus su
mikrobangų krosnelių sunaikinamais 97 proc. šių maistingųjų medžiagų.
Išanalizavus kitų medžiagų nuostolius gauti panašūs rezultatai. Taigi prieita
išvados, kad mikrobangų krosnelėje gaminamas ar šildomas maistas sunaikina
pačias vertingiausias produkto savybes, tad net maitindamiesi vien pačiu
sveikiausiu maistu galime susilpninti savo sveikatą.

Beje, maisto gaminimas ant karšto vandens garų iš produktų atima tik 11 proc.
naudingųjų jų savybių. Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad verdant brokolius ir
špinatus juose esančios folio rūgšties lieka perpus mažiau, o kaitinant daržoves
garuose šios nuo širdies ir onkologinių ligų saugančios medžiagos lieka kur kas
daugiau.

Taigi prieita išvados, kad sveikiausias maisto ruošimo būdas – daržovių
kaitinimas garuose. Ir kuo trumpesnis – tuo geriau. Patys sveikiausi produktai –
pagaminti „al dente“ (italų virėjai šiuo terminu apibūdina produktus, išvirtus
ne per daug minkštai, šiek tiek traškius).