+0
-3
-3

Pastaruoju metu pastebėjau, kad šiek tiek susilpnėjo regėjimas. Gydytoja nustatė trumparegystę ir skyrė akinukus. Norėčiau pasiteirauti kaip galėčiau sustiprinti akis?

Vitalija
 

Atsako specialistas
„Camelia“ vaistininkė – ekspertė  Vilma Dukevičienė:
„Parodyk, kas tavo pirkinių krepšelyje ir aš pasakysiu, kokiomis ligomis tu sergi“, – šis teiginys labai teisingas, nes regos sutrikimai labai priklauso nuo mitybos įpročių. Gydytojai okulistai rekomenduojama rinktis kuo įvairesnius maisto produktus, kuriuose būtų akims reikalingų vitaminų. Puikiai tinka įvairūs vaisiai bei daržovės, ypač morkos. Dar mūsų senolių rekomenduotos mėlynės yra natūralus vitaminas akims sustiprinti. Žalialapės daržovės – tarsi natūralūs akiniai nuo saulės. Špinatuose, kopūstuose ar  mangolduose esantys antioksidantai padeda apsaugoti akis nuo kenksmingų saulės spindulių. Liesoje jautienoje yra daug cinko, todėl valgant neriebią jautieną, kūnas geriau sugeria antioksidantus ir padeda kovoti su akių ligomis. Be to, ji padeda apsaugoti akies tinklainę. Omega 3 rūgštys, esančios lašišoje, kovoja su kataraktos atsiradimu, apsaugo tinklainę. Todėl riebią žuvį rekomenduojama valgyti du kartus per savaitę.
Trumparegystė yra įgimta refleksijos yda, kurią dažnai paveldi trumparegių tėvų vaikai. Tačiau šis akių sutrikimas neretai išsivysto nuo regos higienos taisyklių nesilaikymo: ilgo buvimo prie kompiuterio ar televizoriaus, netinkamo darbo vietos apšvietimo ir panašiai. Tiesa, trumparegystę sąlygoja ir daugiau veiksnių: odenos biomechaninės savybės, kraujotaka, bendra organizmo būklė, susilpnėjusi akomodacija ir kt.
Norint išsaugoti sveikas akis, būtina jas nuolat pailsinti. Jos ne taip greit pavargs, nepraras ryškumo ir spindesio, jei surasite laiko akių mankštoms atlikti. Dvi tris minutes žiūrėkite pro langą į tolį, pamirksėkite. Tokie pratimai naudingi ne tik tiems, kurie turi regėjimo sutrikimų, bet ir tiems kurių akys sveikos. Vyresnio amžiaus žmonėms patarčiau kartą per metus matuoti akispūdį, kad išvengtų pavėluotos glaukomos pasekmių. Bet to, net po menkiausio akies pažeidimo reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

Lietuvos sveikata