Kaip suvaldyti cholesterolio kiekį kraujyje?

Kaip suvaldyti cholesterolio kiekį kraujyje?

 

                Kai cholesterolio kiekis
kraujyje būna per aukštas ir jo perteklius nusėda arterijų sienelėse,
sumažindamas kraujo pralaidumą, iškyla rimtas pavojus susirgti sunkiomis
kraujagyslių ir širdies ligomis. Užsikimšus kraujagyslėms dažniausiai susergama
stenokardija, iškyla stipri infarkto grėsmė.

              Apie cholesterolį, cholesterolio
kiekį kraujyje ar jo perteklių galime išgirsti kasdien, tačiau, kad ne
klaidingai, o taisyklingai padėtume sau, reikėtų žinoti ir tam tikrą būtiną informaciją.

              Visų pirmiausia, reikėtų žinoti,
jog cholesterolis yra kelių rūšių ir ne visos jos yra kenksmingos. Ne visas jis
gaunamas ir iš aplinkos, dalį jo gaminasi pats organizmas ir jis būtinas atliekant
nervų izoliaciją, naujų ląstelių, hormonų gamybiniuose procesuose. Kenksmingas yra
tik jo perteklius.

               Cholesterolis skirstomas į
keturias į rūšis: maistinis, seruminis, DTL ir MTL.

 

  • Maistinės kilmės cholesterolis
    gaunamas iš gyvūlinės kilmės produktų.
    Pavyzdžiui viename kiaušinyje jo yra net apie 275 mg, o rekomenduojama
    paros norma 300mg. Vaisiuose, daržovėse šios kilmės cholesterolio nėra.
  • Seruminį
    cholesterolį su specialiais matavimo aparatais atliekant testus gali
    nustatyti tik gydytojai. Jo kiekis kraujyje negali viršyti 200mg.
  • Didelio tankio lipoproteino
    cholesterolis (DTL) yra seruminio cholesterolio atmaina. Kuo jo kiekis
    didesnis, tuo geriau, nes ši cholesterolio rūšis priešingai nei kitos
    rūšys, valo arterijas.
  • Mažo tankio lipoproteino
    cholesterolis (MTL), tai, tarsi, kaip labai dažnai medikai vadina,
    piktasis  DTL  brolis dvynys. Jei DTL  valo arterijas – MTL jas labai greitai
    užkemša, todėl jo kiekis kraujyje nuolatos turi būti kuo mažesnis.

 

Kaip sumažinti seruminio cholesterolio
kiekį kraujyje?

 

              
Mokslininkai jau seniai pastebėjo, jog vienas pagrindinių cholesterolio
kiekio padidėjimą nulemiančių veiksnių yra per didelė kūno masė. Priaugus puse
kilogramo cholesterolio kiekis pakyla net per dvi padalas, todėl jei turite problemų
su cholesterolio kiekiu, būtinai atsikratykite antsvorio.

              
Nusprendę atsikratyti antsvorio – nedarykite to per daug drąstiškai. Du
trečdalius visų kalorijų turėtumėte gauti valgydami vaisus, daržoves, negrūstus
grūdus, įvairias košes, o vieną likusį trečdalį – iš pieno ir mėsos produktų.

              
Organizme besikaupiančio cholesterolio kiekį nulemia trys pagrindinės
riebalų rūšys: sotieji riebalai, kurie cholesterolio kiekį kraujyje didina,
polisotieji riebalai, kurie cholesterolio kiekį kraujyje sumažina ir dietinis
cholesterolis, kuris cholesterolio kiekį nors ir padidina, tačiau gerokai
mažiau nei sotieji riebalai.

              
Akivaizdu, jog didžiausią žalą organizmui sukelia sotieji riebalai,
todėl reikėtų pasistengti atsisakyti šių riebalų turinčių produktų. Labiausiai
kenkia mėsa, pieno produktai kaip sūris, sviestas, rafinuoti aliejai, venkite
valgyti ir daug kiaušinių. Jei juos labai mėgstate suvalgykite ne daugiau kaip
tris per savaitę, o dar geriau, kad nevaržydami savęs valgytumėte jų tiek kiek
norite, bet atsisakytumėte jų trynių, nes visas kenksmingasis cholesterinas yra
būtent juose.

             
Norint sumažinti cholesterolio kiekį, labai patariama valgyti kuo
daugiau žuvies, liesų pieno produktų, vištienos, avižų sėlenų, įvairiausių
vaisių. Tiek avižų sėlenos, tiek vaisiai turi savyje sukaupę daug pektinų,
kurie aktyviai mažina cholesterolio kiekį. Jei daktarai, konstatavo, kad Jūsų
cholesterolio kiekis itin aukštas, tikrai nesuklysite imdamiesi griežtos ir
drąstiškos vaisių dietos. Valgykite juos tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek
vakarienei ir jau po kelių dienų pamatysite rezultatus.

             
Dar viena labai vertinga priemone yra laikomos pupos, kiek mažiau bet
taip efektyvios yra ir kitos ankštinės daržovės. Ankštiniuose augaluose taip
pat yra daug vandenyje tirpios celiuliozės (pektinų), kuri aktyviai šalina
cholesterolį.

            
Nors anksčiau ir kilo abejonių, dabar jau galutinai mediciniais tyrimais
 yra įrodyta, jog cholesterolio kiekį
kraujyje ne didida o mažina visi monosočiųjų riebalų turintys produktai. Taip
pat nustatyta, jog monosočiųjų riebalų turinčių produktų dieta yra daug
efektyvesnė nei bet kokia griežta dieta, kurioje pilnai atsisakoma paprastųjų
riebalų. Beje, monosotieji riebalai sumažina tik „blogąjį“ MTL cholesteriną, o
„gerojo“ DTL nesumažina. Daug vertingų monosočiųjų riebalų turi alyvuogių
aliejus.

            
Dažnai galima išgirsti kardinaliai priešingų nuomonių apie jautienos
vartojimą. Vieni medikai pritaria, kiti nuneigia, tačiau pastaruoju metu labiau
laikomąsi bendros nuomonės, jog nors ir jautienoje yra labai daug sočiųjų
riebalų, tačiau ji kenkia tik tada, kai valgomi ir lašinukai. Nupjausčius juos
ši mėsa tampa nebekenksminga.

            
Cholesterolio kiekį kraujyje taip pat efektingai padės sumažinti ir šie
produktai: žalios česnako galvutės (kuo daugiau valgysite, tuo geriau), liesi
pieno produktai, arbata, savyje daug celiuliozės turintys miežiai, ryžių
sėlenos, aktyvioji anglis, citrininio sorgo aliejus, spirulina, ypač naudingos
smiltyninio gysločio sėklos, avižų sėlenos, kukurūzai, morkos. Didelė tikimybė,
jog cholesterolio kiekį teigiamai paveiks ir maisto papildų, kaip vitaminų C,
E, kalcio, niacino vartojimas, tačiau nedarykite to savarankiškai, nes galite
tik pakenkti savo organizmui. Prieš apsispresdami vartoti bet kokius papildus,
pasitarkite su savo gydytoju.

            
Pastebima, jog ženkliai didesnis cholesterino kiekis yra pas tuos žmones,
kurie kasdien geria bent po du puodelius kavos, rūko, patiria nuolatinį stresą
ar atsisako bet kokios mankštos.