Kaip valgai, taip ir atrodai

Mitybos įpročiai turi įtakos ne tik mūsų sveikatai, bet išvaizdai, bendrai
organizmo savijautai. Remdamiesi
medicinos specialistų rekomendacijomis, pabandėme sudaryti idealų dienos meniu.

Pusryčiai
Pasak gydytojų, kasdien pusryčiaujantys žmonės dienos metu darbe rečiau patiria
stresą nei tie, kurie į darbą susirenka tuščiais skrandžiais. Be to, ryte
suvalgytas maistas padeda geriau susikoncentruoti, greičiau įsiminti
informaciją. Statistika byloja, kad pusryčių neatsisakiusieji rečiau patenka į
automobilių avarijas.

Kada valgyti
Kai atsibundate. Tiesa, yra žmonių, kurie rytais sakosi negalintys nuryti nė
kąsnio. Tokiems patarimas vienas – prieš pusryčius darykite mankštą, ji puikiai
sužadina apetitą. Na, o nedidelis fizinis krūvis dar niekam nepakenkė.

Ką valgyti
Geriausiu rytiniu maistu dietologai įvardija košę. Bet kuri košė gausi
ląstelienos, valančios organizmą, vitaminų ir kitų mastingųjų medžiagų.

Ko atsisakyti
Pirktiniai vadinamieji sausi pusryčiai nors ir praturtinti vitaminais bei
mikroelementais, vis dėlto nėra tokie geri, kaip skelbia reklama. Juose gana
didelis kiekis cukraus ir jie yra kaloringi. Ypač tai pasakytina apie gaminius
su šokoladu ar glazūra.

Pietūs
Jei nevalgote pietų, tikriausiai apie tai, kad vakarienę galima atiduoti
priešui, jau ir kalbėti neverta. Visą dieną išsėdėjus gurgiančiu pilvu, vakare
sunku susilaikyti keletą kartų neatidarius šaldytuvo durelių ar neatidengus ant
viryklės stovinčio puodo.
Jeigu organizmui maisto duodate retai, jis įjungia “taupymo režimą”, tai
reiškia, kad beveik visą suvalgytą maistą jis laiko atsargai, kuri vėliau virsta
riebalais.

Kada valgyti
Likus 4-5 valandoms iki vakarienės.

Ką valgyti
Sriuba – būtina. Amerikiečių mokslininkai atliko eksperimentą: savanorius
padalino į dvi grupes. Keletą mėnesių juos maitino vienodais produktais. Tik
vienai grupei iš tų produktų buvo gaminamos sriubos, kitai – užkandžiai ir
antrieji patiekalai.
Po eksperimento paaiškėjo, kad “sriubos” grupės savanoriai suvalgydavo trečdaliu
mažiau produktų. Paaiškinimas paprastas – valgant sriubą sotumo jausmas ateina
greičiau, todėl mažiau suvartojame kalorijų.

Ko atsisakyti
Deserto. Pirmiausia tai papildomos kalorijos, be to, suvalgius saldaus apima
mieguistumo jausmas.

Vakarienė
Užmigti tuščiu skardžiu – sunki užduotis ne vienam. Ypač jei anksčiau vakarienės
neatsisakydavote. Negavęs įprastos kalorijų normos “organizmas” nervinsis,
miegas bus neramus ir negilus.

Kada valgyti
Dietologai teigia, kad pertrauka tarp pusryčių ir vakarienės neturėtų būti
ilgesnė nei 10 valandų. Todėl vakarienės laikas priklauso nuo pusryčių laiko.
Jeigu pusryčiavote 10 valandą, vakarieniauti reikia ne vėliau kaip 18 val.

Ką valgyti
Daržoves. Daržovės tarsi paruošia skrandį “sunkesnio” maisto virškinimui. Ir jų,
beje, turi būti tris kartus daugiau nei mėsos ar žuvies. Pasak mitybos
specialistų, vakarienei geriausiai tinka kalakutiena. Ją organizmas lengvai
pasisavina, o mėsoje esančios aminorūgštys triptofanai padeda nuimti per dieną
susikaupusį stresą ir normalizuoja miegą.

Ko atsisakyti
Riebaus maisto. Juo piktnaudžiaujant prieš miegą, organizme pakinta fiziologinis
organizmo laikrodis. Gaudamas riebaus maisto organizmas yra priverstas
intensyviai dirbti jį virškindamas vietoje to, kad ilsėtųsi.