Kalio dieta

Naudojama sergant hipertonine liga, esant kraujotakos nepakankamumui. Į
sumažinto kalorijų skaičiaus dietą įtraukti produktai, turintys daug kalio,
pašalinta druska ir mėsos bei žuvies ekstraktai, apribotas skysčių kiekis.
Maitinimas 6 kartus per dieną. Skiriami keturi nuoseklūs valgiaraščiai, kurių
kiekvienas turi 6-7 g kalio (I-II valgiaraščiai – 1-2 dienos, III-IV – 2-3
dienas).

1 valgiaraštis

1-ieji pusryčiai: keptos bulvės – 200 g, kava – surogatas su pienu – 180 g.
2-ieji pusryčiai: šviežių kopūstų arba morkų sultys – 100 g
Pietūs: bulvių tiršta sriuba – 200 g, morkų tyrė – 100 g, vaisių želė.
Popiečiai: erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Vakarienė: bulvių tyrė – 300 g, erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Prieš miegą: vaisių sultys – 100 g.

2 valgiaraštis

1-ieji pusryčiai: keptos bulvės – 200 g, kava – surogatas su pienu – 180 g.
2-ieji pusryčiai: kvietinė košė – 150 g, kopūstų (morkų) sultys – 100 g.
Pietūs: kopūstų arba bulvių tiršta sriuba – 200 g, bulvių kotletai – 200 g,
vaisių želė.
Popiečiai: erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Vakarienė: ryžių plovas su vaisiais – 150 g, erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Prieš miegą: vaisių sultys – 100 g.

3 valgiaraštis

1-ieji pusryčiai: pieniška kvietinė košė su džiovintais vaisiais – 200 g, kava –
surogatas su pienu – 180 g.
2-ieji pusryčiai: bulvių tyrė – 200 g, kopūstų (morkų) sultys – 100 g.
Pietūs: avižinė sriuba su daržovėmis – 250 g, morkų kotletai – 150 g, džiovintų
vaisių kompotas – 180 g.
Popiečiai: erškėtuogių nuoviras – 100 g.
Vakarienė: virta žuvis – 55 g, bulvių tyrė – 200 g, arbata su pienu – 180 g.
Prieš miegą: vaisių sultys – 100 g.

4 valgiaraštis

1-ieji pusryčiai: šviežių daržovių salotos – 150 g, pieniška grikių košė – 200
g, kava – surogatas su pienu – 180 g.
2-ieji pusryčiai: išmirkytos razinos (džiovinti abrikosai) – 100 g, kopūstų (morkų)
sultys – 100 g.
Pietūs: vegetariška bulvių sriuba – 400 g, virtos mėsos plovas su ryžiais –
55/180 g, džiovintų vaisių kompotas – 180 g.
Popiečiai: kepti obuoliai – 100 g.
Vakarienė: virta mėsa – 55 g, bulviniai kotletai – 200 g, arbata su pienu – 180
g.
Prieš miegą: vaisių sultys – 100 g .
2, 3, 4 valgiaraščiui išduodama atitinkamai 50, 100 ir 200 g kvietinės duonos be
druskos, 4 valgiaraščiui – 30 g cukraus.