+2
-0
+2
KAPHA prigimties tipą balansuojanti dieta

TRUMPAS KAPHA PRIGIMTIES TIPO APIBŪDINIMAS
Tikrieji Kapha prigimties žmonės yra stambaus sudėjimo ir apvalesnių kūno formų.
Kapha žmonės yra labai patrauklūs: didelėmis ir apvaliomis akimis, storomis
lūpomis, apvaliu veidu, didele ir apvalia šypsena. Jei jie sveikai maitinasi ir
sportuoja, yra gražūs, puikiai atrodantys, sveiki ir labai malonūs žmonės. Šie
žmonės mėgsta pavalgyti ir juos traukia saldumynai, o sūrus ir rūgštus skonis
juos stimuliuoja ir išbalansuoja. Iš prigimties tai ramaus būdo, taikūs,
draugiški, mieli ir visų mėgstami žmonės. Jie mąsto lėtai, apgalvoja visus
veiksmus, įvertina visas situacijas, yra labai protingi, sistemiški, mėgsta
struktūrą ir režimą.

PAGRINDINIAI KAPHA PRIGIMTIES TIPO MAITINIMOSI PRINCIPAI
Kapha tipo žmonės turėtų vengti rūgščių produktų ir druskos, kurie juos labai
greitai išveda iš pusiausvyros ir įaudrina. Taip pat Kapha žmonės turėtų
atsisakyti labai riebaus maisto.
Kapha prigimties žmonėms tinka daržovės, vaisiai bei sultys. KAPA tipo žmonėms
reikia lengvo ir lengvai virškinamo maisto, kuris juos stimuliuotų ir leistų
siekti aukštesnių gyvenimo tikslų.

KAPHA PRIGIMTIES TIPO SKONIO PASIRINKIMAS
Kapha prigimties žmonės turėtų rinktis šiuos skonius:
* Aitrus, aštrus;
* Kartus;
* Sutraukiantis.
Kapha prigimties žmonėms nepatartina rinktis šiuos skonius:
* Saldus;
* Rūgštus;
* Sūrus.

SIŪLOMI MAISTO PRODUKTAI

GRŪDINĖS KULTŪROS. Grikiai ir soros puikiausios grūdinės kultūros Kapha
tipo žmonėms, nes jos iš prigimties yra sausos ir karštos, o Kapha žmonės yra
savo prigimtimi šalti ir drėgni.
Miežius, ryžius ir kukurūzus reikėtų vartoti saikingai. Ruginė duona ir kiti
kepiniai rekomenduojami vartoti paskrudinti orkaitėje arba skrudintuvėje.

DARŽOVĖS. Kapha tipo žmonėms rekomenduojama valgyti daug žalių salotų ir
vaisių vasaros metu ir lengvas sriubas bei apvirtas ir garintas daržoves žiemos
metu. Visos daržovės yra tinkamos Kapha tipo žmonėms, išskyrus pomidorus ir
bulves.
Lapinės daržovės (špinatai, burokėlių lapai, salotos) ir daržovės, augančios ant
žemės bei turinčios savyje sėklyčių (moliūgai, paprikos, baklažanai, cukinijos),
rekomenduojamos valgyti dažniau nei po žeme augančios daržovės (burokai, morkos,
raudoni burokėliai).

VAISIAI. Visi vaisiai tinkami ir balansuojantys Kapha tipo žmonėms. Kapha
žmonės turėtų vengti rūgščių ir per daug saldžių vaisių ir sulčių. Geriau
pasirinkti sultingus ir nepernokusius vaisius bei uogas.
Šviežios datulės, figos, vynuogės yra per saldžios Kapha tipo žmonėms. Geriau
valgyti džiovintas datules, figas ir razinas, nes juose yra mažiau vandens.
Naudojant džiovintus vaisius mažais kiekiais, jie pagerina valymosi funkciją
Kapha tipo žmonėms.
Avokadai ir bananai yra per daug klampūs ir sunkūs vaisiai Kapha prigimties
žmonėms. Kapha tipo žmonės turėtų valgyti kuo mažiau melionų ir arbūzų ypač
žiemos metu, nes jie yra per daug šaldantys Kapha tipo žmonėms.

ANKŠTINĖS KULTŪROS. Lęšiai, pupelės ir žirniai – tai vienas geriausių
augalinės kilmės baltymų šaltinių Kapha tipo prigimties žmonėms, tačiau juos
reikia valgyti saikingai ir mažais kiekiais. Kapha tipo žmogui jie sunkiai
virškinami, be to, šio tipo žmonėms nereikia didelio baltymų kiekio. Geriausia
rinktis lengviau virškinamas, šviežesnes, gerai išmirkytas ir net truputėli
pervirtas ankštines kultūras. Reikėtų vengti juodųjų ir raudonųjų pupelių ir
didžiųjų pupų, sojos pupelių, juodųjų lęšių. Geriausios ankštinės kultūros būtų
mung dhal (geltonieji lęšiai), skaldyti žirniai, mažosios baltos pupelės,
raudonieji lęšiai.
Norint pagerinti virškinimą, reikėtų pakepinti šalto spaudimo aliejuje arba
lydytame svieste šaukštelį ciberžolės (kurkumos), kmyno (kumino), juodojo pipiro
kartu su žalio imbiero šaknimi, svogūnu ir česnaku. Prieskonius reikėtų įmaišyti
į išvirtus lęšius ar pupeles..

RIEŠUTAI IR SĖKLOS. Kapha tipo prigimties žmonėms visi riešutai ir sėklos
yra per daug riebūs ir sunkūs. Kartais galima pasimėgauti skrudintomis (be
riebalų ir nesudegintomis) saulėgrąžų ir moliūgų sėklomis.
Kaip ir visų tipų žmonėms, rekomenduojama rytais suvalgyti tris išmirkytus ir be
odelės migdolus.

ALIEJUS. Aliejai yra per riebūs Kapha tipo žmonėms. Retkarčiais patartina
vartoti šalto spaudimo kukurūzų, alyvų ir saulėgrąžų aliejų salotoms, sriuboms,
daržovių troškiniams bei ryžiams pagardinti.
Masažui Kapha prigimetiems žmonėms geriau naudoti ne aliejų, o vaistažolių
miltelius arba ryžių nuovirą.

PIENO PRODUKTAI. Visi pieno produktai yra Kapha tipo žmonėms yra per daug
klampūs, šaldantys, sunkūs, sukeliantys Kapha tipo išsibalansavimą. Vartojant
per daug pieno produktų Kapha žmonės pradeda skųstis padidėjusia gleivių gamyba
žarnyne ir kvėpavimo takuose. Retkarčiais galima pasimėgauti šviežiais ir
lengvais pieno produktais: lydytas sviestas (ghee), liesa varškė ir varškės
sūris, pasukos, liesas rūgpienis ir kefyras.
Vartojant varškę, kefyrą, liesą jogurtą ir rūgpienį juos būtina pagardinti
prieskoniais (kmynais, kumino milteliais, juodu pipiru, čili pipiru, kalendra,
ciberžole, garstyčiomis, muškato riešutu ir imbieru), virškinimui pagerinti ir
Kapha došai subalansuoti.
Pieno produktus geriau valgyti vasarą arba šiltesniu ir sausesniu metų laiku.
Esant šaltam ir drėgnam orui, geriau visiškai vengti pieno produktų. Valgant
pieno produktus reikėtų atsižvelgti į dienos metą. Nepatartina jų vartoti anksti
rytą ar vėlai vakare.

SALDUMYNAI. Saldumynai – Kapha tipo žmonių silpnybė, bet jų kiekį reikėtų
riboti. Natūralus ir šviežiais medus yra geriausias saldiklis ir saldumynas.
Medus nedidina ir neišbalansuoja Kapha došos. Mažais kiekis medaus padeda
subalansuoti įsiaudrinusius, liūdnus ir nepatenkintus Kapha žmones.

PRIESKONIAI. Kapha prigimties žmonėms geriausia naudoti šildančius bei
sausinančius prieskonius: juodasis pipiras, raudonasis pipiras (čili), baltosios
ir juodosios garstyčios, muškato riešutas, gvazdikėliai, ciberžolė, krienai,
imbieras. Prieskoniai ne tik gerina virškinimą, bet ir pakeičia maisto produktų
savybes, sušildo šaltus, klampius ir per daug drėgnus produktus, padeda
subalansuoti Kapha došą.
Kapha tipo žmonės dažnai mėgsta labai sūrius valgius. Visi prieskoniai, išskyrus
druską yra reikalingi Kapha prigimties žmonėms. Druska sulaiko skysčius
organizme, o Kapha žmonės dažnai ir taip turi per daug skysčių, nes yra sudaryti
iš vandens (jala) ir žemės (prithvi).
Reikėtų vengti per daug šaldančių prieskonių ypač žiemos arba drėgnu metų laiku:
kmynas (kuminas), saldžiojo pankolio vaisiai, cinamonas, raudonėlis, krapai ir
sausi kalendros lapai. Šie prieskoniai gerina virškinimą, bet per didelis jų
kiekis atšaldo Kapha žmonės ir nesuteikia pageidaujamų terapinių savybių.