Kardamonas

Kardamonas auginamas daugelyje Azijos valstybių, bet brangiausias ir
labiausiai vertinamas užaugintas Indijoje. Šis daugiametis, iki 3- 4 metrų
užaugantis žolinis prieskoninis augalas Azijoje auginamas didžiuliuose laukuose
kaip pas mus javai ar bulvės.

Kardamonas – vienas brangiausių, bet labai populiarių prieskonių, mėgstamas
daugelio tautų virtuvėje.

Parduotuvėse parduodamos kardamonų sėklų “dėžutės” su sėklomis sėti netinka, nes
prieskoniams renkami neprinokę vaisiai.

Namuose auginamo kardamono lapais galima gardinti troškinius, sriubas,
marinatus, aromatizuoti alkoholinius gėrimus, ypač brendį.

Kardamono sėklose yra iki 8 proc. eterinio aliejaus, kuris skatina skrandžio
sulčių išsiskyrimą, mažina vidurių pūtimą, stimuliuoja organizmą.

Konditerijos gaminiai gardinami maltu kardamonu. Vienai porcijai pagardinti
reikia 0,05 g kardamono.

Namuose užsiauginti kardamoną galima iš užsienyje sėklų parduotuvėse pirktų
šviežių sėklų, o išdžiūvusios kardamono sėklytės dygsta ilgai, net keletą
mėnesių. Sėti jas reikia į purų, drėgną substratą ir uždengus plėvele laikyti
šiltai (21-25 0C), kol sudygs. Kardamonas labai gražus augalas, kurio lapai
panašūs į imbiero – tamsiai žali ir blizgantys. Jis puikiai auga dideliame
vazone, kambaryje ant palangės.

Kardamonas naudojamas:

gaminant prieskonių mišinius,
aromatizuoti dešroms, sūriams, įvairioms žuvims ir jų patiekalams, likeriams ir
nealkoholiniams gėrimams,
gardinti konditerijos gaminiams, kuriems tinka stiprus, pikantiškas, aštrus
kvapas, juo aromatizuojami meduoliai ir pyragai,
su vištienos sriubomis, žirnių patiekalais, rūkytais gaminiais, saldumynais,
gardinant vegetariškus plovus.
Rusai kardamono beria į košes, arabai kardamonu aromatizuoja kavą, kinai –
arbatą, europiečiai kardamono deda į miltinius ir saldžius kepinius.