+0
-5
-5

Iš ligos istorijos
Ginekologine prasme aš esu išpjaustyta skersai ir išilgai. Priekinėje pilvo sienoje du išilginiai randai, du skersi. Du nėštumai ne vietoje, tada peritonitas, po kurio vos nenumiriau. Tada pastojau, daktarai nesiryžo leisti gimdyti pačiai, todėl atliko cezario pjūvį. Krūtyse du randai po pjūvių, abu mano krūtis stipriai darko. Pastaruoju metu mano svoris padidėjo, o randai įsitempė ir tapo dar labiau matomi, vietos ties jais labai įdubo, šunta, kartais drėksta… Nepadeda ir mano ginekologės rekomenduoti kremai nuo randų, o plastinėms operacijoms pinigų neturiu. Negana visų mano bėdų, dabar dar atsirado cista, kurią taip pat rekomenduoja šalinti, tai yra atlikti dar vieną operaciją. Nejaugi neįmanoma moters organų operacijų atlikti pro mažiukus pjūvius, vadinamus laparoskopinius? Gal man būtų geriau, jei aš išsioperuočiau visus savo organus, gimdą, kiaušides, ir tai būtų pabaiga?

 

Dažniausios ginekologinės operacijos
Ginekologinė operacija moteriai yra didelis stresas. Svarbu viskas: kaip operacija pavyks, kas bus rasta operacijos metu, kaip seksis sveikti. Man vis dar neįtikėtina, kad dauguma moterų, kurios yra rengiamos operaciniam gydymui, nieko neklausia apie tai, koks bus po to jų gyvenimas.
O ginekologinių operacijų Lietuvoje kasmet atliekama ne šimtai, bet tūkstančiai. Dažniausios jų – histerektomija (gimdos pašalinimas), adneksektomija (gimdos priedų pašalinimas), cistektomija (cistos pašalinimas), tubektomija (kiaušintakio pašalinimas), abrazija (gimdos ertmės išgramdymas), abortas (nėštumo nutraukimas), konizacija (gimdos kaklelio dalies pašalinimas), mastektomija (krūties pašalinimas) ir kitos.          

Ginekologinių operacijų atlikimo būdai    
Dalis ginekologinių operacijų atliekama pro pilvo sieną, dalis – pro makštį. Priklausomai nuo situacijos, galima operuoti atliekant laparoskopiją, galima atlikti platesnį pjūvį. Dauguma ginekologinių operacijų, įskaitant cezario pjūvį, atliekamos skersiniu pjūviu, jo rando vėliau nesimato. Tačiau onkologinių, o taip pat planuojamos didelės apimties operacijų atvejais visuomet atliekamas išilginis pjūvis. Jo randas matysis visą gyvenimą.
Gimdos pašalinimas vadinamas histerektomija. Ji gali būti dalinė, kai pašalinamas tik gimdos kūnas, bet paliekamas gimdos kaklelis, kartais ir kiaušidės. Moterims gali būti atlikta ir visiška histerektomija – tada gimda pašalinama su gimdos kakleliu bei gimdos priedais (kiaušidėmis, kiaušintakiais). Koks operacijos tipas pasirenkamas, paprastai priklauso nuo klinikinės situacijos, moters amžiaus, jos reprodukcinių planų. Pavyzdžiui, onkologinių ligų atvejais, arba jei moteriai daugiau kaip 50 metų, siūloma šalinti visą gimdą su priedais.

Kaip pasirengti operacijai
Siekiant išvengti komplikacijų, atlikite visus gydytojo nurodytus tyrimus. Dažniausiai tai bendras kraujo, gliukozės kiekis kraujyje, kraujo krešėjimo rodikliai, širdies elektrokardiograma, kraujo grupė ir rezus faktorius, šlapimo tyrimas. Kartais atliekamas makšties išskyrų tepinėlis, prašoma turėti šeimos gydytojo išvadą. Rengdamasi kiekvienai, net ir, medikų tvirtinimu, nesudėtingai lytinių organų operacijai, būtinai aptarkite jos apimtį su gydytoju, pasiteiraukite, ar galimos kokios nors komplikacijos, kaip tokia operacija gali atsiliepti tolesniam jūsų seksualiniam gyvenimui.

Kokio režimo būtina paisyti
Dažniausiai kelioms dienoms ar net keliems mėnesiams apribojamas fizinis krūvis ir lytiniai santykiai į makštį. Viskas labai individualu. Jei operacija atliekama laparoskopiniu būdu, jos apimtis nedidelė, fizinio krūvio ribojimo pakanka porą trejetą savaičių, o lytinius santykius galima atnaujinti praėjus 3-4 dienoms po operacijos. Tačiau jei operacijos metu daromas didesnis pjūvis ir šalinami augliai, miomos, cistos, reikėtų žinoti, jog apie 10-15 dienų pjūvis gyja, dar apie mėnesį jis išlieka jautrus. Pilvo ertmės susiuvimų siūlai laikomi kartais net iki 6 mėnesių. Todėl fizinis krūvis ribojamas ilgiau.

Lytiniai santykiai po ginekologinių operacijų
Visais konkrečiais atvejais klauskite jus operavusio gydytojo. Jeigu operacijos metu atliktas abortas ar abrazija (gimdos gleivinės išgramdymas) ir neprasideda uždegimas bei kraujavimas, su prezervatyvu, gimdą apsaugančiu nuo spermos, leukocitų bei įvairios infekcijos, lytinius santykius galima pradėti jau po poros trejeto savaičių. Kai siaurinama makštis dėl šlapimo nelaikymo, makšties nusileidimo ar gimdos “iškritimo”, priklausomai nuo siūlų, kuriais siūta makštis, vaginalinius lytinius santykius galima pradėti maždaug po 4-6 savaičių. Po histerektomijų paprastai moteris negali turėti lytinių santykių į makštį 5-8 savaites po operacijos. Tačiau mylėtis sėkmingai galima daugybe kitų būdų, ir būtent dabar proga juos išbandyti. Praėjus šiam laikui būtina pasitikrinti, ar viskas sėkmingai sugijo.

Kas žinotina vyrams
Partnerio supratimas ir palaikymas dažnai padeda nugalėti visas baimes, prisitaikyti prie pokyčių. Pašalinus gimdą net su gimdos kakleliu, makštis nesutrumpėja. Jos lokalizacija, plotis, gylis bei visa anatomija po operacijos išlieka tokia pati kaip iki operacijos. Tad vyras intymaus suartėjimo metu neturėtų jausti absoliučiai jokio skirtumo.
Tačiau mano pacientės skundžiasi, kad jų vyrai po ginekologinių operacijų elgiasi neįprastai. Pagrindinė problema ta, kad dauguma vyrų neturi pakankamai elementarių žinių apie moters lytinių organų struktūrą. Dėl to kai kuriems atrodo, jog intymių santykių metu jų varpa patenka į gimdą. Tačiau iš tikrųjų taip nėra. Jei moteris prisipažino, kad jos gimda pašalinta, o vyras visą laiką įsivaizdavo, jog per sueitį varpa patenka ne į makštį, o būtent į gimdą, natūralu, kad gali prasidėti priekaištai dėl negalimų santykių. Kad taip nenutiktų, būtina pasikalbėti su vyru, jam paaiškinti. Jeigu gydytojas kurį laiką nerekomendavo lytinių santykių, artumą realizuokite kitais būdais. 

 

Lietuvos sveikata