Didžiosios Britanijos mokslininkai išrado medžiagą, kurią implantavus į kaulų lūžių vietas, kaulai sutvirtėja per kelias minutes. Į dantų pastą panašios medžiagos mikroorganizmai suformuoja tam tikrus rėmus, ant kurių ilgainiui užauga kaulas. Notingemo universiteto mokslininkai teigia, kad šis atradimas gali palengvinti kaulų lūžių, traumų gydymą, kuomet reikalingos skausmingos operacijos.

 

Praeitą savaitę “implantuojamasis kaulas” buvo apdovanotas medicinos inovacijų apdovanojimu, kadangi yra daug pranašesnis už kitas kaulus sutvirtinančias medžiagas. Šis naujas implantuojamasis polimeras nežudo aplink tvirtinamo kaulo kaulinių ląstelių, taigi nesukelia karščio efekto. Implantacijai nebūtina chirurginė intervencija, tad tai itin palengvintų kaulų jungčių sutvirtinimą, kaip kad klubo sąnario operacijos metu. Užtektų tik adatos dūrio, siekiant sutvirtinti pažeistas kaulų vietas, tad pacientams netektų kentėti skausmingų operacijų.

 

Po medžiagos implantacijos į lūžių vietas visgi išlieka būtinybė kaulo sutvirtinimui metaliniais rėmais, kadangi prireikia laiko, kol medžiaga adaptuojasi ir ant jos užauga kaulinės ląstelės.

Mokslininkai mano, kad implantuojamoji medžiaga, ant kurios suformuotų rėmų gali užaugti kaulinės ląstelės, galėtų būti pritaikoma ir tam tikrų ligų gydymui, pažeistoms širdies kraujagyslėms atstatyti.

 

Reuters Health