Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) duomenimis per dešimtį metų nukentėjusių nuo įvairių gyvūnų Kauno apskrities gyventojų skaičius padidėjo 2,5 karto. Per 2007 m. pirmuosius septynis mėnesius nuo gyvūnų nukentėjo 1213 asmenų, iš jų 628 buvo kauniečiai. Daugiausiai (82 proc.) asmenų, nukentėjo nuo šunų, apie 13 proc. – nuo kačių. Net 75 proc. nukentėjusiųjų buvo profilaktiškai paskiepyti nuo pasiutligės.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausiosios specialistės Nijolės Kriaučiūnienės, per 2007 m. sausio – liepos mėnesius, lyginant su praėjusiųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, Kauno apskrityje pasiutligės gamtinių židinių sumažėjo net 2,5 karto (2006 m. per sausio – liepos mėnesius buvo užregistruoti 207 pasiutligės židiniai, o 2007 m. – 83). Tačiau per tą patį laikotarpį į Kauno apskrities medikus dėl įvairių kontaktų su gyvūnais šiemet kreipėsi 43 asmenimis daugiau negu pernai. Specialistai pažymi, kad šį skaičių padidino asmenys, nukentėję ne nuo laukinių gyvūnų, o nuo šunų.

Pasiutlige gali sirgti ne tik laukiniai gyvūnai, bet pavojų žmogui gali kelti ir sergančių laukinių gyvūnų aprieti naminiai gyvuliai: naminiai šunys, katės, karvės, arkliai. Liga perduodama pasiutusiam gyvūnui įkandus ar aplaižius sužalotą odą ir gleivines.

Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausioji specialistė Nijolė Kriaučiūnienė primena gyventojams, kad pasiutligė yra mirtina liga. Susirgus ja jokios pagalbos nei gyvuliui, nei žmogui nėra. Vienintelis išsigelbėjimas – skiepai.

Kad naminiai gyvūnai nekeltų rizikos šeimininkams susirgti pasiutlige, jie, o ypač šunys ir katės, kasmet turėtų būti paskiepyti nuo pasiutligės. Ne visi gyventojai suvokia, kad skiepas nuo pasiutligės galioja tik metus. Todėl gyvūnus privalu skiepyti kasmet. Galima tai padaryti pasinaudojus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos organizuojamomis skiepų akcijomis. O įkandus ar kitaip sužalojus naminiam gyvūnui būtina kreiptis į medikus ir su jais pasitarti, ar reikalinga vakcinacija nuo pasiutligės.

Jeigu gyvūnui įtariama pasiutligė, žmonėms, kontaktavusiems su juo, būtina pasiskiepyti. Nuo pasiutligės visą parą skiepijama VšĮ Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės traumatologijos punkte – poliklinikoje, Gedimino g. 36, VšĮ Kauno medicinos universiteto klinikų vaikų klinikoje ir suaugusiųjų priėmimo skyriuje, Eivenių g. 2 arba darbo valandomis VšĮ Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus konsultacijų padalinyje, Baltijos pr. 120.

Asta Garmienė Kauno visuomenės
sveikatos centro atstovė spaudai
tel. (8 37) 33 16 92

Daugiau informacijos – Nijolė Kriaučiūnienė, KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė, tel. (8 37) 33 16 78.