Operacijos prireikė 68 m. vyriškiui, kuris prieš šešerius metus susirgo inkstų onkologine liga, tada jam buvo atlikta nefrektomija, t.y inksto pašalinimas. Vėliau navikas metastazavo į alkūnkaulį. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad metastazė yra vienetinė (solitarinė) – t.y. kitur navikinio proceso nenustatyta. Tada buvo nuspręsta alkūnkaulį pašalinti. Su solitarinėmis metastazėmis elgiamasi kaip su pirminiais kaulų navikais – tai yra, atliekamos plačios rezekcijos, siekiant pašalinti visą onkologinį procesą iš žmogaus organizmo. Dažniausiai gydant metastazes kauluose atliekamos paliatyviosios operacijos. Šiuo atveju, kadangi metastazė buvo viena, navikas buvo pašalintas su didele dalimi kaulo ir aplinkiniais minkštaisiais audiniais, atskiriant dilbio kraujagysles ir nervus, laikantis visų onkologijos principų ir stengiantis atkurti pilną alkūnės funkciją.

Operacija buvo atlikta dviem etapais – pirmiausia pašalintas alkūnės sąnarys ir didelė dalimi alkūnkaulio. Pašalinta alkūnkaulio dalis buvo atkurta laikinu implantu iš kaulinio cemento. Pašalinus naviką medikai laukė pusę metų, kol paaiškėjo, kad onkologinis procesas nebeprogresuoja. Tada buvo nuspręsta alkūnę protezuoti specialiu endoprotezu. Šis naujas protezas yra unikalus tuo, kad turi prailgintą atkuriančią alkūnkaulio dalį. Pusė alkūnkaulio buvo pašalinta kartu su alkūnkaulio naviku – jo vietoje dabar protezas.

„Operacija praėjo tikrai sėkmingai,“ – sako gydytojas ortopedas-traumatologas M. Stravinskas. Praėjus pusei metų, navikinio proceso dilbyje ir visame žmogaus organizme nebenustatoma. Pasak operavusių gydytojų, atlikus tokią protezavimo operaciją, jos rezultatai vertinami šiek tiek vėliau. Šiuo metu paciento alkūnės sąnario funkcinė būklė gera.

Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai
Tel 8 37 326581
El.paštas: atstove.spaudai@kmuk.lt

www.kmuk.lt