Naktį iš birželio ketvirtosios, Kauno medicinos universiteto klinikose (KMUK) atlikta antroji Lietuvoje plaučių transplantacija. Panevėžio ligoninėje atsiradus donorui, vidutinio amžiaus vyrui, artimųjų sprendimu paaukoti organus, paimti plaučiai, inkstai ir širdies audinys. Inkstus ir širdies audinius greitosios pagalbos automobilis nugabeno į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas.

Donoro plaučiai į KMUK buvo atgabenti Karinių oro pajėgų sraigtasparniu ir medikų komanda, vadovaujama Širdies,krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovo, kardiochirurgo prof. Rimanto Benečio, atliko plaučių transplantaciją jaunam vyrui, į recipientų sąrašą įtrauktam neseniai ir transplantacijos laukusiam kelis mėnesius. Vyriškiui transplantuoti plaučius reikėjo dėl lėtinės plaučių ligos. Operacija užtruko apie 5 valandas, paciento būklė stabili.

Ši plaučių transplantacija – antroji. Pirmoji plaučių transplantacija Lietuvoje, taip pat atlikta Kauno klinikose 2007m. liepos mėn.vidutinio amžiaus moteriai, buvo sėkminga.

Šiuo metu plaučių persodinimo operacijos laukia 2 pacientai.