Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad 2009 m. užregistravo 53 žmonių apsinuodijimų atvejus, o per š. m. pirmus 5 mėnesius net 109 žmonių apsinuodijimų atvejus. Tai dvigubai daugiau nei pernai per visus metus.

2009 m. daugiausiai apsinuodijimų buvo užregistruota balandžio ir birželio mėnesiais (52 suaugusieji ir 1 vaikas). Dažniausiai apsinuodijo 26 – 62 metų asmenys. Per pirmuosius 5 š. m. mėnesius buvo užregistruoti 15 vaikų ir 94 suaugusiųjų apsinuodijimai. Dažniausiai apsinuodijo asmenys, kurių amžius nuo 18 iki 62 m.
 
 
 
 
Pagal apsinuodijimus sukėlusią medžiagą, jau keletą metų iš eilės pirmaujančias pozicijas užima apsinuodijimai alkoholiu, medikamentais ir narkotinėmis medžiagomis. 2009 m. apsinuodijimai alkoholiu sudarė net 62 proc. visų apsinuodijimų, o apsinuodijimai medikamentais ir narkotikais – apie 26 proc. Per š. m. pirmus 5 mėnesius į Kauno miesto ir rajono gydymo įstaigas kreipėsi 21 suaugęs alkoholiu apsinuodijęs asmuo.
 
 
Šiais metais antrojoje vietoje pagal apsinuodijimo dažnumą yra medikamentai. Jais apsinuodijo 8 vaikai (iki 18 metų amžiaus) ir 20 suaugusiųjų. Dažniausiai apsinuodijama antiepileptiniais, sedatyviniais, prieštraukuliniais ir psichotropiniais vaistais. Padaugėjo apsinuodijimų smalkėmis ir ašarinėmis dujomis. Vienas iš apsinuodijimų smalkėmis atvejų baigėsi mirtimi. Buvo registruoti ir pavieniai apsinuodijimų atvejai maisto produktais, buitine chemija, naftos produktais, narkotinėmis bei kitomis medžiagomis.
 
 
Pagal aplinkybes apsinuodijimai gali būti atsitiktiniai, apgalvoti ar kaip pašalinė reakcija (į maistą, vaistus ir kt.). Dėl atsitiktinių priežasčių dažniausiai namų ūkyje apsinuodija 1-3 m. amžiaus vaikai, kai randa nesaugiai laikomų vaistų, ar kitų buityje naudojamų cheminių medžiagų. Šiais metais Kauno mieste ir rajone buvo užregistruoti 7 tokie atvejai, kai vaikai iki 3 m., apsinuodijo nesaugiai laikomomis cheminėmis medžiagomis.
I
 
ki šių metų gegužės 31 dienos Kauno mieste ir rajone buvo užregistruoti 62 apgalvotų apsinuodijimų atvejai. Iš jų 24 atvejai, kuomet buvo bandoma nusižudyti, 24 piktnaudžiavimo atvejai ir kt. Šių metų penkių mėnesių duomenis palyginus su praėjusių metų to paties laikotarpio duomenimis, matyti, jog šiais metais užregistruota daugiau apsinuodijimų atvejų savižudybės tikslu, apsinuodijimų medikamentais ir dujomis/smalkėmis, o apsinuodijimų atvejų skaičius dėl piktnaudžiavimo alkoholiu išliko nepakitęs. Pagausėjo akių cheminių nudegimų po ašarinių dujų papurškimo į akis atvejų.
 
 
Tiek 2009 m., tiek ir šiais metais buvo registruota po vieną apsinuodijimą, kurie pasibaigė, mirtimi. Didžioji dalis apsinuodijimų baigiasi visišku pasveikimu.
 
 
Kauno visuomenės sveikatos centro vyr. specialistė Milda Gedvilienė konstatuoja, kad dalies apsinuodijimų buvo galima išvengti, todėl pataria:
• medikamentus, buityje naudojamas chemines medžiagas laikyti saugiose, rakinamose ar kitose vaikams nepasiekiamose vietose.
• Skiedikliai, tirpikliai ir kitos cheminės medžiagos turėtų būti laikomos gamyklinėse pakuotėse.
• Siekiant išvengti apsinuodijimų smalkėmis, kiekvienais metais rekomenduojama patikrinti namo šildymo įrenginius (krosnis, židinius), įvertinti būsto ventiliacinės sistemos efektyvumą.
• Būtina rūpintis savo artimųjų savijauta, dėmesingai jų išklausyti. Ypač turėtume būti atidūs staigiems ir ryškiems asmens elgesio pokyčiams. Pastebėję elgesio pokyčių nebijoti kreiptis į specialistus.
 
 
Milda Gedvilienė, Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė, tel. (8 37) 33 16 90.