Moterims, pagimdžiusioms nepageidaujamą kūdikį, bus sudaryta galimybė išsaugoti mažylio gyvybę. Jau šiemet Lietuvoje turėtų pradėti veikti pirmieji “gyvybės langeliai”, kur “motinos gegutės” galės saugiai perduoti naujagimį valstybės globon. “Gyvybės langeliai” – tai priemonė, kuria daugelyje civilizuoto pasaulio šalių siekiama sumažinti atvejų, kai naujagimiai paliekami laiptinėse, šiukšlių konteineriuose ar tiesiog nužudomi. Pats langelis – tai speciali šildoma kapsulė, į ją iš lauko įdėjus naujagimį budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai skubiai gali pasirūpinti vaiku, kuriuo nenori rūpintis mama.

Paskelbė Klaipėda

Skelbiama, kad Klaipėdoje kitą mėnesį duris atvers pirmasis šalyje “gyvybės langelis”, kur kūdikio nenorinti auginti mama galės jį saugiai palikti. Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, po dvejų metų darbo pagaliau pasiekta, kad nelaukiami kūdikiai turėtų galimybę išgyventi, o ne būtų išmesti kaip koks nereikalingas daiktas. Ministro teigimu, “gyvybės langeliams” įsteigti mūsų visuomenė iki šiol dar buvo nepasirengusi morališkai. “Visi bijojo, nes nuo seno buvo persekiojama, grėsė baudžiamoji atsakomybė. Tačiau Baudžiamasis kodeksas sako, kad persekiojama, kai vaikas paliekamas nesaugioje aplinkoje. Jeigu jis paliekamas saugioje aplinkoje, jokio persekiojimo neturėtų būti. Dėl to mane patikino generalinis prokuroras ir policijos komisaras, teisingumo ministras”, – sakė R.Palaitis. Ministras informavo, kad gruodžio 1-ąją Klaipėdos universitetinėje ligoninėje prie gimdymo skyriaus bus įrengtas “gyvybės langelis”. Čia kūdikiai galės būti paimami prižiūrėti, bus nustatoma jų sveikatos būklė ir jais pasirūpinama. “Žinant, kad kasmet vidutiniškai šeši kūdikiai yra pasmerkti pražūčiai, nelaukiamų vaikų problema pernelyg ilgai nebuvo pradėta spręsti. Ji buvo apstatyta įvairiomis komisijomis ir darbo grupėmis, tačiau realiai nieko nepadarė, kad mamos, neketinančios auginti savo kūdikių, turėtų kur juos palikti ir žinotų, kad už tai joms negresia baudžiamoji atsakomybė”, – teigė R.Palaitis.

Pradžia – ir Vilniuje

Pirmasis sostinėje “gyvybės langelis” bus įrengtas Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose – tai planuojama padaryti dar šiemet. “Jau senokai laukėme politikų palaikymo “gyvybės langeliui” įkurti. Tikiuosi, nekils jokių kliūčių ir per keletą mėnesių turėsime visus leidimus”, – sakė Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė. Pirmasis sostinėje “gyvybės langelis” bus įrengtas kūdikių namų sienoje, visai šalia gatvės, kad norintys būti nepastebėti kūdikio tėvai galėtų greitai ir nepastebimai jį pasiekti. Planuojama, kad ateityje tokie “gyvybės langeliai” bus įrengti kiekvienoje šalies įstaigoje, kur visą parą teikiama medicininė pagalba, tad net ir provincijoje gyvenančioms moterims turėtų būti sudaryta galimybė civilizuotai ir nedarant nusikaltimo palikti nepageidaujamą kūdikį. “Kūdikių namų Lietuvoje yra 6. Į juos dažniausiai patenka kūdikiai, kuriuos moterys atiduoda valstybės globon vos pagimdžiusios, dar gimdymo namuose. Vien mūsų kūdikių namuose kasmet gyvena apie 140 paliktų vaikų. Vadinasi, jie paliekami, ir nieko čia nepadarysi, – sakė V.Valatkevičienė. – Tad nemanau, kad “gyvybės langelių” atidarymas paskatintų moteris palikti vaikus. Motina, kuri nenori palikti savo kūdikio, jo niekada ir nepaliks. O kuri nori jo atsikratyti, “gyvybės langeliai” sudarys galimybę padaryti tai civilizuotai ir nedarant nusikaltimo. Todėl manau, kad visiškai nereikia tų “gyvybės langelių” atsiradimo bijoti”.
 

iMed