Dukrai beveik jau penkeri. Ji labai nemėgsta važiuoti mašina, nes pykina. Šiemet jau esame suplanavę kelionę į Juodkalniją automobiliu. Išgyvenu, kaip reikės mažąją iki ten nusivežti. Norėčiau sužinoti, ar tas pykinimas pavojingas sveikatai? Kaip palengvinti vaikui kelionę?
Erika

Važiuojant automobiliu ar kitokia transporto priemone atsirandantis blogumas bei pykinimas ar vėmimas yra jūrligės simptomai. Jos kamuojamas vaikas, taip pat ir suaugęs žmogus, pablykšta, jį pila šaltas prakaitas, kinta kvėpavimas ir pulsas, kartais skauda, svaigsta ar sukasi galva. Jis tampa vangus, apatiškas, mieguistas, netenka apetito, gali pūsti vidurius. Šie ligos simptomai atsiranda, kai ilgai dirginamas pusiausvyros aparatas ir sutrinka motorika. Tai ypač dažnai atsitinka plaukiant laivu, važiuojant automobiliu ar traukiniu.
Jūrligės požymiai tuojau pat praeina išlipus iš transporto priemonės. Tiesa, plaukiant laivu tai yra sudėtinga padaryti.

O šiaip sveikam vaikui ar suaugusiam važiuojant automobiliu atsiradę jūrligės požymiai nieko bendra neturi su kitomis ligomis. Tiesiog jos požymius dažniau jaučia jautresni, pavargę, greitai susijaudinantys žmonės. Be to, jei šeimoje kas nors serga jūrlige, tikėtina, kad jos požymius gali jausti ir kiti šeimos nariai.

Vos pajutę pirmuosius jūrligės požymius sučiulpkite rūgščią karamelę arba citrinos griežinėlį.
Labai veiksminga priemonė yra askorbo rūgštis (dozė – 1-3 g). Galima pauostyti ir pakramtyti imbiero. Šią priemonę jūrligei įveikti nuo žilos senovės vartoja tolimųjų plaukiojimų jūrininkai. Tiks ir imbieriniai sausainiai – ypač jei negaluoja vaikai. Tačiau vaistinėse galite įsigyti imbiero preparatų kapsulėmis ir tabletėmis. Jeigu jūrligės simptomai neketina trauktis, bet dar labiau ryškėja, sudrėkinkite rankšluostį šaltu vandeniu ir patrinkite juo veidą, kaklą. Kelis kartus giliai įkvėpkite. Kai kuriems žmonėms nuo jūrligės pastebimai padeda aromaterapija. Galima įkvėpti rozmarinų, mėtų, citrinų, imbierų arba ramunėlių eterinių aliejų kvapo. Kaip tą padaryti, renkasi kiekvienas: yra specialių pakabučių, skleidžiančių vieną ar kitą aromatą, tačiau eterinių aliejų galima užlašinti ir ant nosinės, ir ant automobilio sėdynių užvalkalų.

Į kelionę vykite gerai pailsėję, jos metu pasistenkite nukreipti negaluojančiojo dėmesį ir nuolat neklausinėti apie savijautą.
Prieš kelionę neprisivalgykite, o keliaujant ilgiau, bent keletą kartų stabtelėkite ir pasivaikščiokite šalia automobilio nelaukdami, kol pasidarys labai bloga.

Svarbu:
• Jeigu, nepaisant visų pastangų, jūrligė jus įveikė, kitąkart keliaujant teks vartoti medikamentų.
• Tiesa, konkretaus vaisto nuo jūros ligos nėra. Paprastai vartojami keli skirtingų grupių preparatai.
• Prieš gerdami tokius vaistus pirmiausia būtinai susipažinkite su vartojimo instrukcija, nes jie beveik visada turi šalutinį poveikį.
• Gerti vaistus reikia likus pusvalandžiui ar valandai iki kelionės.
• Vienas populiariausių preparatų yra cinarizinas (stugeronas) – jo galima duoti ir vaikams. Taip pat draminas.
• Galima paieškoti ir homeopatinių preparatų. Tik, priklausomai nuo situacijos, atkreipkite dėmesį, ar vaistą galima vartoti vaikams.
• Cheminių vaistų nuo jūros ligos pranašumas tas, kad jie būna daug ilgesnio poveikio nei liaudiškos priemonės – negalavimas pasitrauks 8, 12 ar net 24 valandoms.

Lietuvos sveikata

Kelionių vaistinėlė

testas-/35263″>Sveikos kelionės žinių testas