Iš visų moters lytinių organų ligų dažniausi yra kiaušidžių augliai. Jie sudaro 30-40 proc. visos reprodukcinio amžiaus  moterų kiaušidžių patologijos. Maždaug 1 moteriai iš 10 gali atsirasti kiaušidžių auglys, ir daugelis pacienčių, kurioms auglys neišnyks, turės būti operuotos.  Kiaušidžių augliams priskiriami: cistos  ir  nepiktybiniai, paribinio tipo  ir piktybiniai navikai.  Nors apie 90 proc. visų kiaušidžių navikų būna nepiktybiniai, dauguma piktybinių darinių būna moterims vyresnėms negu 45 metai. Įvairiose studijose pateikiama, kad piktybiniai kiaušidžių dariniai  diagnozuojami nuo 7 iki 13 proc. ikimenopauzinio amžiaus ir nuo 8 iki 45 proc. pomenopauzinio amžiaus pacienčių.

     Jaunoms merginoms ir moterims dažniausiai atsiranda nepiktybinės funkcinės cistos, kitaip vadinamosios hormoninės cistos, kurių atsiranda susilpnėjus ar suaktyvėjus kiaušidžių hormoninei funkcijai.Dažniausios būna folikulinės, geltonojo kūno cistos. Dauguma jų išnyksta savaime po mėnesinių be gydymo. Jei cista neišnyksta, skiriamas gydymas kontraceptikais 2-3 mėn. Jei cista didėja, neišnyksta, vargina skausmai, reikalingas operacinis gydymas: laparoskopija, cistos pašalinimas.Taip pat reikalinga skubi operacija, jei cista suplyšta, ir prasideda vidinis kraujavimas į pilvo ertmę ar apsisuka apie cistos kojytę. Esant endometriozinėms cistoms, moteris gali nepastoti, todėl cistų pašalinimas reikalingas, gydant nevaisingumą.
     Kiaušidžių cistos ir navikai dėl galimo piktybėjimo yra stebimi ir, jiems neišnykstant, indikuotinas operacinis gydymas. Ištobulėjusi operacinė laparoskopija ( operacija pro nedidelius pjūvelius, panaudojant specialius instrumentus ir videokamerą) tapo alternatyva tradiciniam chirurginiam gydymui. Iki laparoskopinių operacijų įsisavinimo, tradiciškai kiaušidžių cistiniams dariniams operuoti  buvo atliekamos operacijos laparotominiu būdu, tai yra atliekant pjūvį. Šiuo metu laparoskopija pasiekė du tikslus: diagnostinį ir gydomąjį.. Taigi išvengiama daug bereikalingų laparotominių operacijų. Moterys lieka patenkintos tiek kosmetiniu, tiek gydomuoju efektu, jos greitai  grįžta į darbą, visuomeninį bei šeimyninį gyvenimą.
     Cistos ir kiaušidžių augliai diagnozuojami apčiuopiant mažojo dubens organus, atliekant mažojo dubens echoskopiją. Šis tyrimas gali būti atliekamas pro pilvo sieną (tuomet reikalinga pilna  šlapimo pūslė) ir pro makštį (vaginalinė, šlapimo pūslė tuščia). Kai kuriais atvejais diagnozės patikslinimui, reikia atlikti kompiuterinę tomografiją ar magnetinį rezonansą, ištirti žarnyną. Prieš operaciją ar stebint pacientę dėl cistos, atliekamas kraujo tyrimas antigeno CA-125 titro nustatymui  serume (dėl kiaušidžių naviko piktybiškumo įvertinimo).
     Vilniaus Greitosios pagalbos universitetinėje ligoninėje jau 13 metų atliekamos laparoskopinės operacijos, gydant ligones dėl kiaušidžių auglių. Operacijos atliekamos ir planine, ir skubos tvarka. Ultragarsiniu aparatu ligonė ištiriama apžiūros metu ir prieš operaciją, kad tiksliau nustatyti diagnozę.

M. dr. Danguolė Vildaitė, vgpul.lt

IMED