Kiaušiniai visavertei mitybai

Visos kiaušiniuose esančios maisto medžiagos subalansuotos ir gerai įsisavinamos organizme. Vištos kiaušinyje yra 12,7 proc. visaverčio baltymo, kuriame yra nepakeičiamų aminorūgščių, 11,5 proc. riebalų, vitaminų A, B1, B6, D, E. Daugiausia vitaminų yra trynyje. Kiaušiniuose daug mineralinių medžiagų – fosforo, geležies, kalcio, kalio bei mikroelementų – jodo, vario, kobalto ir t. t.

Vienu metu kiaušiniai dėl juose esančio cholesterolio buvo nerekomenduojami žmonėms, sergantiems ateroskleroze, tačiau kiaušiniuose yra daug lecitino, kuris trukdo cholesteroliui kauptis ant kraujagyslių sienelių. Todėl kiaušinius gali valgyti ir sergantys ateroskleroze, ir pagyvenę žmonės. Žarnynas geriausiai įsisavina minkštai virtus kiaušinius; valgant žalius, sumažėja vitaminų įsisavinimas. Maistingumu ir chemine sudėtimi vištos kiaušiniams artimi putpelių kiaušiniai.