Kiniška dieta: lieknėk vartodama daugiau kalorijų

Kinai beveik neserga žarnyno, krūtinės vėžiu, širdies ligomis, osteoporoze ar
nutukimu. Jų sveikatos paslaptis – antioksidantų, vitaminų ir priešvėžinių
fitomedžiagų gausus maistas, kuriame mėsa sudaro tik apie 20 procentų.

Viskas prasidėjo tradiciškai – aną dieną ištraukiau iš spintos savo rudenines
kelnes ir pasimatavusi supratau, kad… į jas netelpu. „Viskas, kažką reikia
keisti", – nusprendžiau. Ir ėmiau svarstyti: „Mano gyvenimo būdas man patinka,
matyt, reikia keisti mitybą. Gal verta pasidomėti kokia dieta?" Kadangi nesu
didelė dietų žinovė, pasitelkiau į pagalbą internetą. „Kiniška dieta" iškart
patraukė mano dėmesį. Ne, ne stebuklingai sulieknėjusių gražuolių nuotraukomis,
kurių gausu prie kiekvienos dietos aprašymo, o tuo, kad ji nesiūlė riboti maisto
kiekių ar kažko atsisakyti, bet keisti vienus produktus kitais.

Kinų kaimiečių maistas – labai sveikas

Kiniška dieta paremta žiniomis apie tai, kuo maitinasi paprasti Kinijos kaimo
gyventojai. Pasak daktaro T. Colino Campbello iš Cornelio universiteto (JAV),
kaimo vietovėse kinai praktiškai neserga žarnyno, krūtinės vėžiu, širdies
ligomis ir osteoporoze. Be to, nors amerikiečiai suvartoja 20 proc. mažiau
kalorijų per dieną nei kiniečiai, jie yra net 25 proc. labiau nutukę. Pagrindinę
kino dienos maisto dalį sudaro ryžiai, grūdai ir daržovės, o mėsa – tik 20 proc.
viso raciono. Beje, ir pati mėsa, tai daugiau paukštiena ir žuvis, o ne jautiena
ar kiauliena. Žinoma, pažvelgę į bet kurio kiniško restorano meniu su manim
nesutiksite, tačiau patys kinai sako, kad Europoje ar Amerikoje jie gamina mums
labiau įprastą mėsišką maistą, antraip liktų nesuprasti ir prarastų klientus.

Kinijos maisto kultūra

Kinijoje maistas skirstomas į karštą, šiltą, neutralų, vėsų ir šaltą pagal jo
poveikį kūnui. Karštos kategorijos maistas šildančiai veikia organizmą, kaip,
pvz., pipirai, o šaltos kategorijos – šaldančiai (pvz., kaip agurkų kaukė ant
veido). Dabartiniame „moderniame" karštų-šaltų produktų sąraše galima rasti ir
jautienos, ir kiaulienos, ir pieno, ir sūrio, nors Kinijos kaimo gyventojai,
kaip minėjome, tokių produktų beveik nevartoja. Bet kuriuo atveju, tradiciškai
teigiama, jog kiekvieno valgymo metu turi būti visų penkių kategorijų – karštų,
šiltų, neutralių, vėsių ir šaltų – maisto produktų, kad patiekalas būtų
naudingas organizmui. Be to, svarbu ir tai, kad kinai (vėlgi nekalbant apie
didmiesčiuose gyvenančius ir nuolat skubančius žmones) daug laiko skiria pačiam
valgymo procesui, rūpestingai kramtydami maistą. Tikima, kad rami aplinka ir
ilgas kramtymas palengvina virškinimą ir pagreitina sotumo jausmo pajutimą, taip
neleisdamas persivalgyti. Skysčiai geriami tik prieš valgį ar tarp valgymų, o ne
pačio valgymo metu, nes jie gali nuplauti dar nesuvirškintą maistą iš skrandžio
ir šis pradės pūti ir rūgti. Beje, baigti valgyti rekomenduojama esant truputį
alkanam, nes pilnas skrandis naudos papildomą energiją virškinimui ir po valgio
jausimės pavargę.

Daugiau daržovių, vaisių ir grūdų – mažiau mėsos

Visa kiniškos dietos esmė – valgyti organizmui naudingas daržoves, vaisius ir
grūdus, gerokai sumažinant mėsos porcijas. Šios dietos propaguotojų (amerikiečių)
nuomone, vien daržovių persivalgyti sunku. Be to, jos yra greičiau virškinamos,
o gaunama energija lengviau panaudojama. Organizmas lengvai įsisavina baltymus
net iš mažo kiekio mėsos. Todėl mėsa turėtų būti kaip prieskonis, o ne
pagrindinė patiekalo dalis. Be to, užkandžiams siūloma vartoti daržoves ir
vaisius, kurie turi gerokai mažiau kalorijų nei tradiciniai užkandžiai.

Pusryčiams kinai paprastai valgo ryžius su trupučiu daržovių, mėsos ar
žuvies. Pats populiariausias patiekalas pusryčiams congee. Tai ryžių košė (ją
gal net galima pavadinti tyre), kuri su įvairiais priedais (mėsa, daržovėmis,
prieskoniais) valgoma ir vakarienei.

Tradicinis congee gaminamas taip:

¾ stiklinės ilgagrūdžių ryžių užpilama 9 stiklinėmis vandens ir kaitinama iki
virimo. Po to ugnis sumažinama iki vidutinės arba mažos ir, pradengus dangtį,
verdama 1-1,5 val, kol košė įgauna grietinės konsistenciją.

Pietums vėlgi paprastai gaminamos daržovės su trupučiu mėsos ar žuvies,
kartu patiekiant virtų ar keptų ryžių.

Desertai. Kinijoje desertai nebūdavo valgomi, bet rekomenduojama desertui
rinktis šviežius vaisius arba želė su vaisiais, kurie pagerins virškinimą ir
neapkraus organizmo papildomomis kalorijomis.

Vakarienei galima rinktis tuos pačius keptus ar virtus ryžius su
daržovėmis (pvz., brokolius su česnakų padažu) ar sriubą.

Svarbiausia, šiuos pakeitimus į valgiaraštį siūloma įvesti pamažu, ne iš karto
pereinant prie beveik vegetariškos mitybos.

KARŠTI maisto produktai:

Sviestas, riešutų sviestas, šokoladas, kava, traškūs ryžiai, Aštrūs prieskoniai,
čili pipirai, juodieji pipirai, sezamo sėklos, aviena, rūkyta žuvis, upėtakiai,
svogūnai, mangai.

ŠILTI maisto produktai:

Jautiena, vištiena, kalakutiena, kumpis kiaušinio trynys, sūris, porai, česnakas,
imbieras, žalieji pipirai, pomidorai, bulvės, ropės, datulės, graikiniai
riešutai, avižos, persikai, granatai, rudasis cukrus, actas, vynas.

NEUTRALŪS maisto produktai:

Kiauliena, kiaušinio baltymas, austrės, lašišos, burokėliai, pupos, kopūstai,
morkos, žiediniai kopūstai, žirneliai, abrikosai, vyšnios, vynuogės, slyvos,
razinos, žemės riešutai, duona, rudieji ryžiai, vanduo, pienas, baltasis cukrus,
medus

VĖSŪS maisto produktai:

Įvairios žuvys, grybai, brokoliai, salierai, ridikėliai, špinatai, ropės, jūros
dumbliai, obuoliai, kriaušės, arbūzai, mangai, apelsinai, mandarinai, braškės,
migdolai, kviečiai, miežiai, druska.

ŠALTI maisto produktai:

Antiena, moliuskai, tofu (sojų varškė), valgomieji ledai, jogurtas, agurkai,
salotos, pomidorai, bananai, greipfrutai, žalioji arbata, mėtos.

Pavyzdiniai kiniškos dietos patiekalai

PIETŪS

Pomidorų sriuba su kiaušiniais

Jums reikės:

4 pomidorų,
1 svogūno,
1 šaukšto aliejaus,
3 stiklinių vištienos sultinio,
1 nevirto kiaušinio,
druskos, pipirų.

Pomidorus labai trumpam panardinti į vandenį, po to nulupti pomidorų odelę ir
supjaustyti juos bei svogūnus į aštuonias dalis. Keptuvėje įkaitinti aliejų,
sudėti pomidorus bei svogūnus ir kepti 5 min. Daržoves sudėti į puodą, supilti
sultinį, dėti druskos, pipirų ir virti ant lėtos ugnies apie 30 min. Galiausiai
įmušti kiaušinį tolygiai maišant, kol jis atsiskirs gabaliukais.

Kepti salierai su Pekino kopūstais

Jums reikės:

1 Pekino kopūsto,
1 valg. šaukšto aliejaus,
1 šaukštelio druskos,
2 saliero šaknų, prieskonių.

Nuplauti Pekino kopūstą ir supjaustyti gabalėliais. Pakepti įkaitintame aliejuje
apie 3 min. visą laiką maišant. Įdėti druskos, išmaišyti.

Nuplauti salierus, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į keptuvę. Įpilti
2 šaukštelius vandens ir troškinti maišant apie 2 min.

Kepti ryžiai

Jums reikės:

2 stiklinių virtų ryžių,
1 kiaušinio
¼ stiklinės ryžių acto,
¼ stiklinės kubeliais pjaustytų svogūnų (pusė baltų, pusė raudonų),
½ stiklinės virtos vištienos,
¼ stiklinės žirnelių (gali būti šaldyti),
1 šaukšto aliejaus,
druskos, pipirų

Dubenyje sumaišyti visus komponentus, išskyrus druską ir žirnelius, kol ryžiai
ir mėsa visiškai pasidengs kiaušiniu ir vyno actu. Keptuvėje gerai įkaitinti
aliejų, sudėti ryžių mišinį ir maišyti tol, kol kiaušinis visiškai iškeps (ilgiausiai
– 5 min.). Sudėti žirnelius, druską, po to nuimti nuo ugnies.

VAKARIENĖ

Brokoliai su česnakų padažu

Jums reikės:

1 brokolio
1 stiklinės jautienos sultinio,
1 stiklinės vandens,
1 lauro lapo,
1 smulkiai supjaustyto svogūno,
1 skiltelės česnako,
2 šaukštai smulkintų salierų lapų,
¼ stiklinės grietinės,
3 plonų citrinos griežinėlių,
druskos, pipirų

Į puodą sudėti visus produktus, išskyrus grietinę bei citriną, ir uždengus lėtai
virti apie 20 min. Tada perdėti viską į keptuvę, įmaišyti grietinę ir kaitinti
ant mažiausios ugnies 3-5 minutes. Įdėti druskos ir pipirų. Patiekti ant viršaus
uždėjus citrinos griežinėlius.

Bulvių salotos

Jums reikės:

5-6 vidutinių bulvių,
4 griežinėliai kumpio,
¾ stiklinės smulkinto Pekino kopūsto,
1 raudono pipiro,
½ smulkintų svogūnų laiškų,
¼ stiklinės smulkintų kalendros lapų (tinka ir malta).

Padažui:

3 šaukštų majonezo,
1 šaukštelio cukraus,
1 šaukštelio sojos padažo,
1-2 šaukštelių sezamo sėklų aliejaus,
¼ šaukštelio garstyčių,
⅛ šaukštelio druskos.

Išvirti bulves, supjaustyti kubeliais. Visus produktus padažui sumaišyti, sezamo
sėklų aliejaus ir garstyčių dėti pagal skonį. Sudėti likusius produktus ir
bulves salotoms, užpilti padažu. Atšaldyti.