Pasaulyje nuo gimdos kalelio vėžio mirštama kas dvi minutes, Lietuvoje – penkios moterys per savaitę. Statistiniais duomenimis, kasdien 1-2 Lietuvos moterims diagnozuojamas gimdos kaklelio vėžys. Kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžys yra nustatomas daugiau nei 500 moterų, pasaulyje – 500000 moterų. Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) yra genetiškai stabilus, o tai reiškia, kad susirgimą galima ilgai kontroliuoti.
Daugelio tyrimų rezultatai rodo, Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) randamas nuo 90 iki 100 proc. moterų, sergančių gimdos kaklelio vėžiu. Ir tik 5-20 proc. sveikų moterų. Mūsų šalyje miršta beveik kas antra šia liga susirgusi gyventoja. Pagal sergamumą ir mirtingumą nuo gimdos kaklelio vėžio Lietuva pirmauja tarp ES šalių – kas savaitę dėl šio sunkaus onkologinio susirgimo netenkame vidutiniškai 5 moterų.

ŽPV infekcija – tai DNR turintis virusas, kuris gyvena ir dauginasi žmogaus epitelinio audinio ląstelėse (odoje ir gleivinėse). Genetinis jo stabilumas reiškia, jog susirgimą galima ilgai kontroliuoti skiepijant. Viena iš pagrindinių šiuo viruso savybių – tai, kad jis turi labai ilgą latentinį periodą nuo pradinės infekcijos iki vėžio išsivystymo. Šis periodas įvairuoja ir gali trukti nuo 10 iki 40 metų. Žmogaus papilomos virusai (ŽPV) yra labai paplitę. Yra daugiau negu 100 žmogaus papilomos viruso (ŽPV) tipų, iš kurių apie 30-40 gali infekuoti moterų ir vyrų lyties organus. ŽPV yra skirstomi į keletą grupių – didelės vėžio rizikos grupės, vidutinės ir mažos vėžio rizikos grupės virusai. Vilniaus universiteto Onkologijos institute atliktų tyrimų rezultatai rodo, kad moterų, sergančių gimdos kaklelio vėžiu, infekuotumas ŽPV yra 92,0 proc., vyrauja ŽPV 16 tipas; rečiau, negu kai kuriose kitose šalyse, nustatytas ŽPV 18 tipas. Tarptautinis vėžio tyrimų centras apibendrinęs 9 šalyse atliktų tyrimų duomenis, konstatuoja, kad ŽPV infekuotumas, sergant gimdos kaklelio vėžiu, yra apie 90,7 proc. Sveikų moterų infekuotumas ŽPV, Vilniaus universiteto Onkologijos instituto atliktų tyrimų duomenimis – 23,6 proc.

ŽPV plinta kontaktiniu būdu, per odą ir gleivinių mikrotraumas, lytiniu būdu, gimdymo metu. Didžioji dauguma užsikrėtusiųjų tampa besimptomiais virusų nešiotojais; daliai infekuotųjų liga pasireiškia kliniškai. Infekuotumas priklauso nuo lytinių partnerių skaičiaus, ir didėja didėjant partnerių skaičiui. Užsikrėtus ŽPV, genitalijų srityje atsiranda karpos, kurios dažniausiai nesukelia subjektyvių pojūčių. Kartais užsikrėtusieji skundžiasi niežėjimu, deginimu, skausmu ar kraujavimu. Karpų gydymui naudojami tirpalai, kartais jos nudeginamos šalčiu, aukšta temperatūra ar pašalinamos chirurginiu būdu. Karpos gali ataugti, todėl būtina kuo anksčiau pradėti jas gydyti.

Nėščia moteris infekciją gali perduoti vaisiui. Moterims, kurios turi karpų rekomenduojama reguliari patikra. Gimdos kaklelio vėžio išsivystymo rizika yra nedidelė, jei laiku diagnozuojami ir gydomi gimdos kaklelio ikivėžiniai pažeidimai. Virusų tipai, veiksnių įvairovė, šeimininko imuninis atsakas apsprendžia, ar lytinių takų ŽPV infekcija ilgainiui išnyks, formuosis gerybiniai gimdos kaklelio gleivinės pakitimai, ar iš lėto, per daugelį metų, įvyks infekuotų ląstelių piktybinė transformacija ir išsivystys vėžys.

LIGOS PREVENCIJA

Kol kas efektyviausias gimdos kaklelio vėžio prevencijos būdas – anksti nustatyti ir gydyti ikivėžinius pakitimus. Visų pirma – prieš skiepijantis ir profilaktiškai rekomenduojama išsitirti. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro laboratorijoje tiriamos 16, 18 ir kitos didelės rizikos ŽPV. Sergantiems karpomis turėtų būti atlikti tyrimai dėl kitų LPI (sifilio, ŽIV, gonokokinės ir chlamidinės infekcijų). Moterims svarbu atsiminti, kad būtina ir be kvietimo vieną kartą per metus atvykti pasitikrinti pas savo šeimos gydytoją, jis įvairiapusiškai patikrins sveikatą ir/arba nusiųs pas ginekologą.

Kita profilaktikos priemonė, apsauganti moteris nuo žmogaus papilomos viruso infekcijos poveikio, o drauge ir sumažinanti riziką susirgti gimdos kaklelio vėžiu, yra vakcina nuo ŽPV. Tyrimų duomenimis, 12 metų amžiaus mergaičių vakcinacija nuo ŽPV gimdos kaklelio vėžio išsivystymo riziką gali sumažinti nuo 20 iki 66 proc. Pasiskiepijusios merginos ir moterys įgyja imunitetą keturioms žmogaus papilomos viruso (ŽPV) atmainoms, kurios sukelia 70 proc. gimdos kaklelio vėžio bei 90 proc. lytinių organų karpų atvejų. Vis dėlto šios vakcinos neapsaugo nuo visų ŽPV tipų, dalyvaujančių gimdos kaklelio vėžio raidoje, todėl gimdos kaklelio patikra išlieka pagrindine priemone apsaugoti nuo kitų ŽPV tipų sukeliamo gimdos kaklelio vėžio. Lietuvoje yra numatyta valstybės lėšomis skiepyti 12 metų mergaites nuo ŽPV 2012 metais. Norint išvengti karpų atsiradimo, reikia laikytis asmens higienos – dažnai plauti rankas ir kojas, kasdien keisti kojines, naudotis tik savo rankšluosčiu. Kondilomų atsiradimo riziką mažina saugūs lytiniai santykiai.

Vyrai irgi gali būti užsikrėtę ŽPV ir perduoti ŽPV savo partneriams. Vykdomi tyrimai, vertinantys vakcinų galimybes apsaugant vyrus nuo ŽPV infekcijos ir jos sukeltų ligų.

iMed