1-2 iš 100 mokyklinio amžiaus vaikų bijo, stengiasi išvengti ar atsisako eiti į mokyklą dėl mokyklos baimės.

Pradinių klasių moksleiviai dėl savo amžiaus paprastai sunkiai prisitaiko prie sudėtingų eismo keliuose situacijų ir greitai pavargsta.

Būdami nedidelio ūgio vaikai negali gerai matyti, kas vyksta aplink juos, o ir juos pačius dažnai sunku pastebėti.
Negalima pamiršti, kad vaikų ir kojos trumpesnės, todėl eidami per gatvę turi žengti daugiau žingsnių ir tam jiems reikia daugiau laiko.

Be to, tokio amžiaus vaikai mato ir girdi kitaip. Jų regos laukas daug siauresnis, todėl negali pastebėti besiartinančios transporto priemonės taip gerai kaip suaugusieji, matantys “akies krašteliu”. Vaikai aiškiai neskiria ir įvairių garsų, todėl sunkiau nustato, iš kurios pusės koks garsas sklinda.

Vaikai jaučiasi tiesiog bejėgiai, kai visame “garsų kokteilyje” reikia išgirsti ir atskirti esminius, kartais net gyvybiškai svarbius garsus.

Pirmokai dar neskiria sąvokų “į dešinę” ir “į kairę”. Tai normalu, nes paprastai jas skirti išmokstama maždaug nuo 10 metų.

Vaikai reaguoja ilgiau. Kad susiorientuotų ne itin sudėtingoje situacijoje, jiems prireikia 2,5-3 kartus daugiau laiko nei suaugusiesiems.
Dėl sunkiai nuspėjamo elgesio ir spontaniškumo vaikai dažniau patenka į rizikingas situacijas. Tokio amžiaus vaikų pasaulio suvokimas remiasi savuoju “aš”. Jie samprotauja maždaug taip: “Jei aš matau šį automobilį, ir jis mane tikrai mato”. Tad suprantama, kodėl kitiems eismo dalyviams taip sunku prognozuoti vaikų elgesį gatvėje.

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo departamentas rekomenduoja tėvams jokiu būdu neleisti 6-10 metų amžiaus vaikams važiuoti į mokyklą dviračiu. Paprastai jie būna susitelkę tik į patį veiksmą, o kelyje pasitaiko nenumatytų ir nepažįstamų situacijų, todėl vaikai greitai pavargsta ir praranda dėmesį. Be to, tam tikrų sunkumų vaikams kelia ir sudėtingesni važiavimo manevrai, pavyzdžiui, posūkis į kairę.
Leisti vaikams vieniems važiuoti dviračiu reikėtų kaip įmanoma vėliau – kai išmoksta vienu metu atlikti kelis veiksmus ir atkreipti dėmesį į daugelį dalykų.

Lietuvos sveikata