Homeopatija – šiuolaikinė liaudies medicina, kuri nekenkia organizmui ir išgydo visas ligas, ar pseudomokslas, kuris nėra pranešnis negu gydymas placebo ar tiesiog įtaiga? Žmonės šiems preparatams priskiria būtų ir nebūtų savybių. Daugelio homeopatinių vaistų pagrindas – augalai, tačiau toli gražu šie medikamentai nėra susiję su liaudies medicina. „Kai kurios farmacijos kompanijos klaidindamos vartotoją rinkoje naudoja homeopatijos terminą, nors jų pardavinėjami preparatai ruošti pagal įprastą metodologiją – vitaminų preparatai, tradiciniai augaliniai preparatai ar panašūs jiems, – sako Kauno medicinos universiteto Teorinės ir klinikinės farmakologijos katedros docentas Edmundas Kaduševičius. – Homeopatinių preparatų reklamoje taip pat akcentuojama, kad tai „natūrali“, "saugi“ priemonė, o tai asocijuojasi su ekologiškais produktais ir vaistažolėmis. Dėl šios painiavos dažnai manoma, kad homeopatija yra liaudies medicina.“ Iš tiesų šie du gydymo būdai neturi jokių sąsajų. Homeopatiniai vaistai gaminami ne tik iš augalų, bet ir iš mineralų, gyvūninės kilmės produktų ar žmogiškos kilmės substancijų. Net ir iš žolelių pagaminti homeopatiniai vaistai neturi nieko bendro su tikrais vaistažolių preparatais, kadangi juose likęs vaistažolių kiekis yra labai artimas nuliui. Šie vaistai nuo kitų skiriasi paruošimo būdu: galutinis medžiagos kiekis sumažinamas iki minimumo. Todėl viena vertus, vaistai tampa visiškai saugūs, o kita vertus – efektyvūs tik tada, kai parenkami ypač tikslūs vartojimo kiekiai ir preparatai. Nors kai kurios šalys, tarkim JAV, panaikino homeopatinių vaistų registravimą dėl neįrodyto efektyvumo, o Anglija nutraukė šių vaistų finansavimą.
 
 
„Turbūt didžiausias klaidinantis mitas yra tas, kad homeopatija yra labai saugus, liaudies patirtimi ir istorija patvirtintas gydymo metodas, kuris gali būti skiriamas visiems ligoniams ir gali išgydyti visas ligas, – sako E.Kaduševičius. – Todėl ligonis arba jo artimieji gali klaidinančiai suprasti ir įvertinti homeopatijos gydymo galimybes ir nusivylę medicinos mokslais įrodytais gydymo metodais atsisakyti pastarųjų ir pasirinkti homeopatiją.“ Specialistas pataria prisiminti, jog homeopatinių medikamentų gaminama daug, tačiau dažniausia jų poveikis niekada nėra tirtas. E.Kaduševičius teigia, jog homeopatijos efektyvumą grindžiantys mokslo tyrimai vertinami kritiškai. „Nei teoriniai, nei empiriniai homeopatijos pagrindai nėra pripažįstami svarbių medicinos ar mokslo organizacijų, nes nėra jų teisingumą paremiančių įrodymų. Homeopatija tai daugiau pseudomokslas, negu įrodymais pagrįsta medicinos teorija ir praktika“, – sako KMUK klinikinis provizorius E.Kaduševičius. Specialistas teigia, jog vietoj labai reikalingų, efektyvių ir saugių šiuolaikinių vaistų, pacientai nepagrįstai tikėdami homeopatijos nauda, pasirenka homeopatinius vaistus ir tik sugaišta laiko ir junta blogas gydymo pasekmes. Ypač tai aktualu gydant ūminius susirgimus. „Jeigu šiuo metu pasiūlytų į Paryžių keliauti karieta arba šiuolaikiniu automobiliu ar lėktuvu, manau, mes visi pasirinktume geriausią susisiekimo priemonę, atitinkančią laikmetį. Deja, kartais medicinoje mes pernelyg dažnai pasirenkame tai, kas kitose šalyse daugiau istorija negu gydymo metodas“ – sako E.Kaduševičius.
 
„Homeopatijos centro“ medikai teigia priešingai – homeopatiniai vaistai daugiausia padeda tada, kai liga nėra įsisenėjusi, o jų vartojimas yra saugus ir nekenkia organizmui. „Homeopatija yra individuali medicina. Kiekvieno atskiro paciento organizmo resursai negali būti iš anksto apibrėžti, tačiau net ir sunkaus ligonio būseną homeopatiniai vaistai gali palengvinti, – sako gydytoja Gema Galvydytė. – Nėra jokių vaistų, kurie gali išgydyti visas ligas arba apsaugoti žmogų nuo mirties, kaip natūralios jo gyvenimo baigties.“ Tačiau pacientams, kurie nusprendė pasirinkti homeopatinius vaistus, reikia prisiminti ir kelias šių medikamentų vartojimo subtilybes. „Homeopatijos centro“ medikai pataria homeopatinius preparatus vartoti puse valandos prieš valgį ar po jo, tik jokiu būdu nevartoti kartu su maistu ar užgerti skysčiais. Vaikams, sugirdžius homeopatinius vaistus, saldainius galima duoti tik po valandos.
 
Kava, stipri arbata, prieskoniai ar alkoholiniai gėrimai nepanaikina vaistų poveikio, tačiau šiuos produktus reikėtų vartoti tik po valandos. Homeopatinius vaistus galima vartoti ir geriant cheminius ar žolinius preparatus, vitaminus ar maisto papildus – tačiau teks padaryti valandos pertrauką. Homeopatinius vaistus patariama laikyti tamsioje, sausoje, vaikams nepasiekiamoje vietoje, ne mažesniu nei metro atstumu nuo elektros prietaisų, kompiuterio ar mobiliojo telefono. E. Kaduševičius sako, jog homeopatiniai vaistai yra atskiesti tiek, kad tikimybė juose rasti veikliosios medžiagos molekulę lygi nuliui, todėl nesvarbu, kaip šiuos vaistus gerti, ar kokiomis sąlygomis laikyti.
 
 
iMed