Mano draugė vos per mėnesį sulieknėjo beveik dešimčia kilogramų ir atrodo tiesiog stulbinamai. Užsinorėjau ir aš per žiemą susikaupusius kilogramus numesti. Internete siūloma įvairiausių arbatėlių ir tablečių, kurios padeda atsikratyti nereikalingų kilogramų. Bet kaip pasirinkti tinkamiausias? Ar jos visos tokios efektyvios ir kiek ilgai išsilaikys pasiektas rezultatas? 
Ramunė
Atsako specialistė
“Viva Gym” sporto klubo mitybos specialistė Renata Stantcheva:

– Liekninamųjų arbatų arba piliulių anotacijose nurodoma, kad šias priemones reikia derinti su mityba ir sportu. Bet moterys dažniausiais šių eilučių neperskaito. Šios priemonės truputį paskatina riebalų deginimą, greitina medžiagų apykaitą, normalizuoja skysčių kiekį. Efektyvios jos tik kaip pagalbinė priemonė derinant su sportu ir keičiant mitybos įpročius.

Yra įvairiausių tablečių, kurias užgėrus dideliu kiekiu vandens, jos išbrinksta skrandyje. Tūris prisipildo ir maisto suvalgoma mažai. Bet tai ne išeitis, nes apgaunamas skrandis ir virškinimo sistema. O sotumo ar komforto jausmo nebus ir net vos truputį didesnis maisto kiekis sukels pykinimą. Nereikėtų taip savęs kankinti ir šventai tikėti stebuklinga jų galia.

Žinoma, dabar internete apstu įvairiausių piliulių, mažinančių apetitą. O nuotraukose pateikti moterų pasiekti rezultatai tiesiog stulbinami. Kuri nenorėtų per mėnesį sulieknėti 15 kilogramų? Tiesa, kai kurių piliulių sudėtyje yra narkotinių medžiagų, kurios veikia centrinę nervų sistemą. Vartodamos tokius preparatus moterys nenori valgyti ir lieknėja. Bet toks svorio netekimas sukelia begales kitų negalavimų: širdies, inkstų, kepenų. Be to, pripratęs badauti organizmas vėliau priimdamas bet kokį maistą kaupia atsargas, kurias vėliau galėtų paversti energija, o tai ko neišnaudoja virsta riebalais. Yra buvę atvejų, kai taip sulieknėjusias moteris pykindavo ir svoris augdavo net nuo vandens. 

Jei draugė gėrė piliules ir per mėnesį numetė 8 kilogramus, nereiškia, kad taip atsitiks ir jums. O pasekmės gali būti liūdnos: ligoninė ir nuolatinės konsultacijos su psichiatru. Tai priklausomybė nuo vaistų. Be to, taip atsikračiusios papildomų kilogramų dailia figūra džiaugsitės vos du mėnesius. Po to jo – jo efektas ir svoris grįš su kaupu. Atsikratyti tokio antsvorio bus gerokai sunkiau, nes stipriai sulėtės medžiagų apykaita, o virškinimo sistema bus apsnūdusi. Jei nevalgai mėnesį ar kelias savaites, organai neturi ką veikti ir aptingsta. Ir vos tik pradėjus normaliai maitintis organizmas nebesugeba apdoroti maisto, todėl kaupia jo atsargas, kurios virsta riebalais.

Lietuvos sveikata