+1
-0
+1

Matyt, dar nesulaukus septyniasdešimties jau būsiu visiškai prie lovos prikaustyta. Vos kiek ilgiau pastoviu prie viryklės ar staigiau pasilenkiu, mane taip surakina, kad nei keltis, nei rėkt, visai kaip radikulitas. O jei dar pašalu, visai blogai. Kai surakina, užsidedu ant juosmens pipirinį pleistrą, nešioju ant strėnų vilnonį raištį. Kai jau nepakeliu skausmo, geriu nuskausminančiųjų. Girdėjau, kad reiktų išvaržą operuoti, bet bijau, kad nuo operacinio stalo jau nepakilčiau. Dar žinau, kad galima vaistų į raumenis susileisti, girdėjau ir apie kažkokias stuburo blokadas. Ką dar galėtumėt rekomenduoti?
Adelė, 68 m.

Atsako specialistas:
Vilniaus universitetinės slaugos ir ilgalaikio gydymo ligoninės Neurologijos skyriaus vedėjas Jokūbas Fišas:

– Skaitytoja užduoda gana dažną klausimą. Nustatyta, kad apatinės nugaros dalies skausmas yra antroji nedarbingumo priežastis darbingo amžiaus žmonių grupėje po viršutinių kvėpavimo trakto ligų. Be skaitytojos paminėtos disko išvaržos yra daugybė priežasčių, dėl kurių skauda nugarą. Vienos jų susijusios su stuburu. Kitos – su moteriškų, vyriškų organų ligomis, inkstų, kraujagyslių patologija, dubens kaulų, žarnyno susirgimais. Kadangi gydymo taktika yra labai skirtinga, tad reikia kuo anksčiau nustatyti diagnozę. Tam būtina atlikti modernius, kartais nepigius ir sunkiau prieinamus tyrimus.

Norėtųsi pabrėžti, kad finansinis požiūris (kuomet teigiama, kad nereikia “štampuoti” tyrimų, kadangi jie yra brangūs) yra ydingas, nes liga nustatoma per vėlai, kad galima būtų ją išgydyti. Gydymas priklauso, žinoma, nuo ligos. Kai kuriais stuburo disko išvaržos atvejais yra operuojama, kai kurias rekomenduojamas reabilitacinis gydymas. Kai kada pakanka reguliariai atliekamos specialios mankštos arba specialių jogos pratimų.

Išbandyti galima ir manualinę terapiją, pilatesą, blokadas, gyvačių nuodų terapiją. Norėtųsi padrąsinti pacientus, kad stuburo operacinis gydymas dabar yra gerokai ištobulėjęs, jo rezultatai geri, tad bijoti neurochirurgų tikrai nereikia.

Svarbu suskaudus nugarai kreiptis į specialistą, kuris tiksliai nustatys skausmų priežastį ir paskirs adekvatų gydymą.

Lietuvos sveikata