+1
-0
+1
Kodėl kino žvaigždės Berlyne geria ne šampaną, o sultis?

Nors lietuviai  įpratę sultimis
dažniausiai užsigerti valgomą maistą ar  atsigaivinti karštą vasaros dieną, iš tiesų jų
paskirtis visai kitokia. Sultys yra ir maistas, galintis pakeisti įvairius nesveikus
užkandžius, ir vaistas, kai kuriose šalyse pardavinėjamas vaistinėse.

 

Kuo
nusipelnė L. Pasteuras?

 

Sulčių atsiradimo pradžia galima laikyti laikus
prieš daugiau kaip 200 metų, kai Louisas Pasteuras atrado pasterizacijos
metodą. Iki tol žmonės mokėjo spausti sultis tik iš vynuogių, tačiau jos būdavo
naudojamos vyno gamybai. Kaip išspaustas sultis išlaikyti, kad jos neimtų
rūgti, buvo paslaptis. Po L. Pasteuro išradimo viskas pasikeitė, ir dabar
galime mėgautis gausybe įvairių sulčių rūšių.

 

Kaip pasakojo Lietuvoje neseniai viešėjusi
Vokietijos kompanijos „Rabenhorst“ atstovė Natalia Heynen, pasterizacija ir
šiandien yra vienas svarbiausių etapų gaminant kokybiškas ir sveikas sultis. Ši
jau daugiau kaip du šimtmečius įvairias sultis gaminanti kompanija yra
ištobulinusi unikalų pasterizacijos metodą – sultys apie 15 sekundžių
palaikomos 80–90 laipsnių temperatūroje, o tuomet staigiai atšaldomos.

 

„Kai kurie gamintojai sultis laiko gerokai
aukštesnėje temperatūroje ir ilgiau. Taip norima įsitikinti, kad tikrai žus
visi nereikalingi mikroorganizmai. Tačiau tuomet prarandamos ir visos
naudingosios medžiagos, o sultys tampa eiliniu gėrimu“, – sakė N. Heynen.

 

Nuolat
ieško ko nors naujo

 

Pasak jos, pasterizacija prieš 200 metų buvo svarbus
atradimas ir reikšminga naujovė. Tačiau ir dabar sulčių gamybos srityje naujovių
netrūksta – nuolat ieškoma būdų, kad sultys taptų dar skanesnės ir sveikesnės,
tiriamos sultinių augalų savybės, naudojamasi laboratorijų paslaugomis.

 

„Didelė dalis mūsų kompanijos sulčių Vokietijoje
parduodamos vaistinėse. Tai reiškia, kad jos turi būti sveikos ir naudingos
mūsų organizmui. Todėl šios srities tyrimams negailime nei laiko, nei lėšų,
ieškome vaisių ir uogų, kurių teigiamos savybės atsiskleistų geriausiai“, –
teigė „Rabenhorst“ atstovė.

 

Pavyzdžiui, visi žino, kad spanguolių sultys padeda
sergantiems šlapimo takų ligomis. Tačiau iš tiesų gydomųjų savybių turi ne
visos spanguolės. Todėl tie gamintojai, kurie nori, kad sultys būtų ne tik
skanios, bet ir sveikos, ieškos tik pačių geriausių uogų. „Rabenhorst“ visas
spanguoles vežasi iš vieno Šiaurės Amerikos regiono, nes ten augančios uogos
turi daugiausiai gydomųjų medžiagų. Beje, šios spanguolės ir skinamos unikaliu
būdu – spanguolynai užliejami vandeniu, tuomet uogos iškyla į paviršių ir yra
surenkamos specialiu tinklu.

 

Sveikatai
stiprinti – sultys su priedais

 

Nors specialistai itin griežtai kontroliuoja, kad
sultyse išliktų kuo daugiau naudingųjų medžiagų, į kai kurias jų papildomai
dedama geležies ar vitaminų. Kaip pasakojo N. Heynen, geležies į sultis
papildomai pradėta dėti ne siekiant nustebinti vartotojus, o iš būtinybės.

 

„Kaip žinome, pokario metai buvo labai sunkūs, trūko
maisto, ypač mėsos, kuri yra pagrindinis geležies šaltinis. Labiausiai geležies
trūko vaikams ir besilaukiančioms moterims, todėl geležis buvo pradėta dėti į
sultis“, – sakė N. Heynen.

 

„Rabenhorst“ specialistai geležies gliukonatą
išgauna iš vynuogių cukraus specialiu oksidacijos būdu. Tuomet jis maišomas su
įvairiomis sultimis, atidžiai prižiūrint, kad neišryškėtų geležies skonis. Tad
specialiose nėščiosioms ar vaikams skirtose sultyse papildomas geležies skonis visiškai
nejuntamas.

 

Specialios
sultys – „Berlinalės“ festivaliui

 

Taigi per vos daugiau nei du amžius siekiančią savo
istoriją sultys „nuėjo“ ilgą kelią – nuo nealkoholinio vynuogių gėrimo iki
daugybę skirtingų skonių ir paskirčių turinčio maisto. Dabar tirštas daržovių
sultis geriame, kai norime greitai numalšinti alkio jausmą, saldžias ananasų ar
mangų sultis skanaujame kaip desertą, o mėlynių, granatų ar spanguolių sultis
vartojame organizmui stiprinti.

 

O
ar sultys gali pakeisti šampaną? Taip! Pasaulyje yra viena vieta, kur būtent
taip ir įvyksta. Kasmet į „Berlinalės“ kino festivalį susirenkantys garsiausi
kino kūrėjai specialių priėmimų metu gurkšnoja ne šampaną, o būtent sultis.
Kodėl jas? Todėl, kad „Berlinalės“ vadovas Dieteris Kosslickas yra didelis sulčių
mėgėjas. Jo pageidavimu kasmet festivaliui yra sukuriamos specialios sultys,
kuriomis ir vaišinamos garsiausios kino pasaulio žvaigždės.