Kodėl podagra vadinama karalių liga?

Ar teko girdėti, kad podagra kitaip vadinama „karalių liga“? Kodėl? Ogi todėl kad ja dažniausiai serga brandaus ar vyresnio amžiaus vyrai, įžengę į penktąją ar šeštąją dešimtį, o ypatingai tie, kurie neatsisako gyvenimo malonumų – riebaus ir sotaus maisto, užgeriamo alkoholiu, ypač alumi. Anksčiau ar vėliau daug kam tenka „sumokėti“ už gyvenimo malonumus – tai gali būti būtent podagra. Taip, moterys irgi serga šia liga, tačiau vyrus ji paliečia net kelis kartus dažniau ir todėl priskiriama prie „labiau vyriškų ligų“.

Kas dažniau serga podagra?

Tipinis podagra sergantis pacientas dažniausiai yra vyresnio amžiaus vyras, mėgstantis riebią mėsą ir jos gaminius, nevengiantis alaus ir kitokios rūšies alkoholio. Pastebėta, kad podagra dažniau serga antsvorio turintys ir nutukę asmenys, kuriuos papildomai kamuoja ir kitos lėtinės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, inkstų sutrikimai (akmenligė, nepakankamumas), nuolat padidėjęs arterinis kraujo spaudimas (arterinė hipertenzija) ir panašiai. Svarbūs ir kiti rizikos faktoriai – paveldimumas, kai kurios chirurginės operacijos, traumos ar sunkesni sveikatos sutrikimai, badavimas, kai kurių vaistų vartojimas. Vertėtų išskirti diuretikus, citotoksinius preparatus, beta blokatorius, levodopą, nikotino rūgštį, salicilatų grupės vaistinius preparatus ir kt.

Negydoma podagra gresia inkstų nepakankamumu

Podagra – lėtinė liga, kurios metu padidėja šlapimo rūgšties gamyba arba sutrinka jos pasišalinimas iš organizmo (pasitaiko ir mišrių priežasčių). Vis dėlto hiperurikemija stebima ne visuomet, o tie, kurių kraujyje daugiau šlapimo rūgšties, nebūtinai suserga podagra. Podagra linkusi pažeisti sąnarius, nes dėl padidėjusio šlapimo rūgšties kiekio organizme susidariusios netirpios druskos, natrio uratai, linkę nusėsti būtent juose ir kituose audiniuose, sukeldami artritinius simptomus. Liga ilgainiui pažeidžia vidaus organus, ypač inkstus. Tinkamai negydant podagros, galimas ne tik lėtinis sąnarių uždegimas, bet ir inkstų nepakankamumas. Apie ligos pradžią paprastai informuoja ūminis sąnario uždegimas, kai sąnarys sustingsta, tampa skausmingas, parausta ir patinsta aplink jį esantys audiniai. Tipinis scenarijus – vis pasikartojantys didžiojo pėdos piršto (nykščio) ūminiai uždegimai, kuriuos dažnas pacientas ignoruoja metų metus, kol nebepadeda nei vaistiniai preparatai, nei kitos savigydai taikomos priemonės. Kartu su sąnario skausmu ir paslankumo sumažėjimu gali pasireikšti ir silpnumas, karščiavimas, galvos skausmas, bendras negalavimas. Pažengusi podagra gresia rimtesnėmis komplikacijomis. Be to, ji labai kenkia paciento gyvenimo kokybei, blogina jo fizinę ir emocinę gerovę.

Podagros progresavimo stabdymui itin svarbi tinkama mityba

Kiekvienas pacientas ant šaldytuvo turėtų užsikabinti tokių produktų sąrašą ir stengtis jų vengti arba valgyti kuo mažiau.

  • Riebi mėsa ir kepenys, inkstai, smegenys bei jų gaminiai;
  • Alus ir kiti alkoholiniai gėrimai,
  • Žuvis ir jos gaminiai;
  • Konservuotas ir rūkytas maistas;
  • Ankštinės daržovės;
  • Riešutai, šokoladas, saldumynai;
  • Mėsos sultiniai ir riebūs padažai.

Atrodo, kad neliko ką valgyti?

Netiesa. Verta valgyti daugiau vaisių, daržovių, grūdinių ir pieno produktų. Geriau rinktis liesą mėsą ir tam tikrą žuvį, pavyzdžiui, plekšnę ar raudonąjį ešerį. Jei labai norisi kavos ir arbatos, geriau nepersistengti su jų stiprumu. Alkoholio kiekis turėtų būti ribojamas griežčiau, nes podagra sergantys asmenys labai dažnai piktnaudžiauja šviesiuoju alumi, kuris skatina ne tik podagros vystymąsi, bet ir kitų lėtinių ligų progresavimą.

Podagros gydymas – ilgalaikis

Jei ūminio priepuolio metu siekiama sumažinti skausmą ir uždegimą, tai podagros gydymo pagrindas turėtų būti šių priepuolių išvengimas, siekiant sumažinti šlapimo rūgšties gamybą ir (arba) pagerinti jos išsiskyrimą iš organizmo. Jau daugelį metų naudojamas alopurinolis, tačiau vis daugiau pozicijų pelno inovatyvesnė vaistinė medžiaga – febuksostatas. Juo gydoma podagra, kuria sergant organizme susidaro per daug cheminės medžiagos, vadinamos šlapimo rūgštimi (ir jos produktų – uratų). Febuksostatas mažina šios šlapimo rūgšties kiekį. Kai dėl šios vaistinės medžiagos vartojimo palaikomas mažas šlapimo rūgšties kiekis, kristalų susidarymas liaujasi ir ilgainiui simptomai susilpnėja. Jeigu ilgą laiką palaikomas pakankamai mažas šlapimo rūgšties kiekis, gali sumažėti ir podagriniai mazgeliai.

Šaltinis | Pasveik.lt