Vasarą dažniau būnant lauke akys išsausėja dėl karščio, sausros, vėjo. Be to, šiuo metu populiarūs įvairūs oro kondicionieriai, kuriais naudojamasi ne tik įstaigose, namuose, bet ir automobiliuose. Įtakos turi netinkamos darbo sąlygos (karšta, sausa aplinka) ir kiti veiksniai, kurie didina riziką pažeisti akies ašarų plėvelę.

Ašarų plėvelė drėkina akis

Ašarų plėvelė yra labai plona (0,001 mm) atlieka daug svarbių funkcijų: aprūpina deguonimi ir maitina neturinčią kraujagyslių rageną, apsaugo ragenos paviršių nuo infekcijos, be to, mirksint ši ašarų plėvelė atsinaujina, sutepa akies vokus ir taip drėkina akis, ir kt.

Akys sausėja dėl įvairių priežasčių:

▪ ilgalaikio žiūrėjimo į televizoriaus ar kompiuterio ekraną;
▪ naudojimosi oro kondicionieriumi;
▪ buvimo dulkėtoje ar užterštoje aplinkoje;
▪ nepalankių aplinkos veiksnių, t. y. karščio, sausros, vėjo;
▪ rūkymo ir kt.

Kokie yra pagrindiniai akies sausėjimo simptomai?

Gali atsirasti toks jausmas, lyg į akis būtų pripilta smėlio ar žvyro, arba atsiranda būdingas svetimkūnio bei diegimo pojūtis. Taip pat akis gali parausti, atsirasti šviesos baimė, raižymo, graužimo pojūtis. Rytais, tik atsimerkus, gali būti jaučiamas neilgalaikis aštrus skausmas ar padidėjęs ašarojimas bei akių nuovargis, matymo pablogėjimas, kontaktinių lęšių netoleravimas.

Ašarų plėvelę išsaugosite, jei…

Pagrindinis būdas išsaugoti ašarų plėvelę yra natūralus drėkinimas – tai dažnas mirksėjimas. Kaip jau minėjome, mirksint ši plėvelė nuolat atsinaujina ir drėkina, saugo akis. Tinkamas būdas yra einant miegoti ant akių užsidėti sudrėkintą vandeniu kompresą. Taip pat žiūrint televizorių ar dirbant kompiuteriu daryti trumpas pertraukėles. Atsiradus pagrindiniams sausėjimo simptomams, kurių nepavyksta numalšinti aukščiau minėtomis priemonėmis, reikėtų kreiptis į akių gydytoją, jis gali rekomenduoti akių drėkinimą dirbtiniu būdu – ašarų pakaitalus (dirbtines ašaras) ar specialias kitas priemones (želė, tepalą). Sunkiais atvejais gali būti atliekamos operacijos.
 

Gydytoja Jurgita VASILIAUSKAITĖ

Kodėl vasarą sausėja akys?