+1
-0
+1
Kofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai

Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas,
kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir
nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip,
pavyzdžiui, šokolado ar gaiviųjų gėrimų. Apie šią medžiagą ir jos savybę daryti
mus žvalesnius bei budresnius esame girdėjęnemažai, tačiau apie kofeiną galima
pasakyti kur kas daugiau.


Kofeinas – energijos šaltinis


Kofeinas, mokslininkų žinomas kaip 1,3,7 – Trimethylxanthine,
yra plačiai žinomas psichostimuliatorius, kuris veikia žmogaus organizmą
suteikdamas energijos, išlaikydamas budrumą ir žvalumą. Žinoma, geriausiai ir
plačiausiai žinomas kofeino šaltinis yra kava, tačiau jo aptinkama net
šešiasdešimtyje skirtingų tipų augalų visame pasaulyje, tarp kurių yra ir
plačiai pamėgta arbata ar jos pusseserė matė. Specialistų teigimu tarp plačiai
vartojamų, bet mažai žinomų kofeino šaltinių yra ir kakavos pupelės bei kolos
riešutai, kuriuose kofeino ne mažiau nei kavos pupelėse.

Kofeino nauda žmogaus organizmui


Tačiau pagrįstai kyla klausimas, kodėl
kofeino turintys gėrimai ir jų vartojimas taip plačiai paplitęs bei kuo ši
medžiaga iš tiesų naudinga žmogaus organizmui? Vilniaus Dietologijos centro
gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė teigia, jog kofeinas ne tik mažina
mieguistumą, nuovargį, padeda sutelkti dėmesį, bet veikia ir kaip nuotaiką
kelianti medžiaga. Tik reikėtų atminti, jog kofeino poveikis nėra ilgalaikis.

Dietologė pabrėžia, jog labai svarbu
atkreipti dėmesį į suvartojamą kofeino kiekį, kuris turėtų būti saikingas.
Gydytojos teigimu, saikingai šios medžiagos vartojama, kai nėra viršijama
kofeino paros norma – 300 mg per dieną arba trys puodeliai kavos.

Svarbu paisyti normos ribų ir atsižvelgti į individualius organizmo
poreikius


Gydytojos teigimu, kofeino poveikis labai
individualus ir priklauso nuo daugelio faktorių, tokių kaip amžiaus grupė,
sveikatos būklė, fizinis aktyvumas bei kitų individualiam organizmui
prsikirtinų savybių.

Neretai kofeino gauname kartu su saldžiais
gėrimais ir kitais maisto produktais – saldžiais kepiniais, saldainiais ir kt.,
todėl pravartu atkreipti dėmesį ir į suvartojamo cukraus kiekį.

Cukrus žmogaus organizmui nėra žalingas, jei
jo vartojama su saiku ir kiekis neviršija 10 proc. visos dienos reikalingų
suvartoti angliavandenių kilokalorijų normos. Kitaip tariant, jei nustatyta
gaunamos energijos paros norma sveikoms moterims – 2000 kcal., vyrams – 2500
kcal., tai moterims cukraus suvartoti reikėtų ne daugiau kaip 200 kcal, o
vyrams ne daugiau kaip 250 kcal per parą.

Svarbu nepamiršti sporto


Paklausta apie suvartojamų kilokalorijų kiekį
„Impuls“ sporto ir sveikatingumo klubo trenerė Žaneta Valainienė patikino, jog
norint atrodyti ir būti sveiku, nederėtų suvartoti daugiau kilokalorijų nei jų
galime sudeginti. Todėl patarė kiekvienam atkreipti dėmesį į individualų
judėjimo dažnį. Visgi, net ir labai sveikai maitinantis ir neviršijant dienos
energijos normos, pabrėžia trenerė, aktyvaus gyvenimo būdo pamiršti nederėtų. Juk
sportuojant palaikoma energija ir žvalumas, kas ypač aktualu niūriu ir
varginančiu šaltuoju metų laiku.

Saigingai galime valgyti viską


Net ir rimčiausi
sportininkai neretai jaučiasi mieguisti ir pavargę, todėl, trenerės Žanetos
Valainienės teigimu, nevengia puodelio kavos ar kofeino turinčių gėrimų. „Tačiau
labai svarbu atkreipti dėmesį į savo organizmą, nes tik mes galime geriausiai
suprasti jo siunčiamus ženklus, – pabrėžia trenerė. – Galiausiai, tiek maisto, tiek
gėrimų ar sportavimo atžvilgiu, viskas, saiko ribose, nėra bloga”.