Kokia dieta efektyviausia?

Dietologai intensyviai ginčijasi dėl to, kuri dieta yra naudingiausia –
mėsos, žuvies ar vegetariška. Australijos mokslininkų tyrimai parodė, kad pačios
dailiausios yra tos, kurios laikosi griežtos vegetariškos dietos – nevalgant
jokio gyvulinės kilmės maisto. Jų dailumo priežastis – vegetariškame maiste yra
daug augalinių skaidulų, kurios ilgesniam laikui suteikia sotumo jausmą bei turi
savybę neutralizuoti riebalus (taip mažinant riebalų kaupimąsi).

Mėsos dieta veikia priešingai – didina riebalų kaupimąsi, ypač pilvo srityje.
Žuvies dieta šiuo aspektu naudingesnė nei mėsos dieta. Mokslininkai taipogi
mano, kad mėsos dieta netinka figūros gražinimui, kadangi ji organizmą veikia
hormonų lygmenyje. Būtent šis cheminių procesų organizme pokytis ir lemia
riebalų kaupimąsi liemens srityje, rašo passion.ru.

Mokslininkų sudaryta dieta „karjeristėms“

Anglijos dietologai sukūrė ypatingą mitybos racioną toms, kurios nori sėkmingai
kilti karjeros laiptais. Dieta sukurta atsižvelgiant į daugelį tyrimų,
nagrinėjusių mitybos poveikį protinei veiklai. Taigi, dietologai pataria rytinį
kavos puodelį pakeisti nedidele plytele šokolado (organinio, iš natūralių
ingredientų). Po kavos lieka alkio jausmas, o šokoladas numalšins apetitą ir
pagerins smegenų veiklą. Pusryčiams taip pat galima suvalgyti sausų pusryčių su
vaisiais ir bananą, išgerti stiklinę jogurto ar sulčių.

Pietums labai tiks kiaušiniai (juose yra medžiagų, gerinančių atmintį), liesa
mėsa ar žuvis. Reikėtų atsisakyti duonos ir makaronų, kadangi šie produktai
smegenis veikia atpalaiduojančiai bei skatina mieguistumą.

Vakarienei galima valgyti tai, ko norisi: spagečius, mėsą, salotas, daržoves…
Svarbiausia – nepamiršti saiko.

Nėra kada pavalgyti? Dieta karjeristėms

Sunku palaikyti formą, jeigu darbas nepalieka laisvos minutės. Kiekvieną dieną
dirbančios moterys kasdien žada pradėti teisingai maitintis ir lankyti sporto
klubą, tačiau įsibėgėjus darbo dienai laiko tam rasti labai sunku. Mes Jums
papasakosime, kaip išlaikyti figūrą net labai užimtoms moterims.

Rytais norisi ne valgyti, o miegoti. Puodelis kavos ar stiklinė pieno –
daugiausia, kas patenka į veiklių moterų skrandį rytais. Dienos metu jos
vargiai, bet suranda dešimt minučių pietums: greitai užkremta kavinėje arba
tiesiog priešais kompiuterio ekraną. Vakare situacija nesikeičia: šeštą valandą
vakaro, kada dietologai rekomenduoja vakarieniauti, moteriškė vis dar darbuojasi
it bitė, o valgymas nukeliamas nenustatytam laikui. Mitybos sistema
neegzistuoja, tačiau ir tada nesinori priaugti nė kilogramo. Ką daryti?

Ramiai. Neišsprendžiamų situacijų nėra. Teisingas dienos meniu (be ypatingų
apribojimų) padės Jums nesijausti alkanoms bei per savaitę padės atsikratyti
poros nereikalingų kilogramų svorio.

Rytais…

Rytais nereiktų praleisti pusryčių – tai nelabai gerai. Tačiau ir prisivalgyti
iki soties nereiktų. Suvalgykite jogurto indelį ar išgerkite stiklinę pieno, o
po poros valandų papusryčiaukite normaliai. Geriausia, jeigu tai bus ne su
arbata valgomi sausainiai ar saldainiai, o košė, sumuštinis su sūriu ar salotos.

Klausykitės, ką sako dietologai: valgykite vaisius! Juose gausu vitaminų,
antioksidantų, skaidulų… Kaip tai įgyvendinti, jeigu čia pat pateikiamas ir
paaiškinimas: „Per dieną suvalgykite 3-5 porcijas vaisių, pageidautina atskirai
nuo kitų produktų“? Viskas labai paprasta: vaisius reiktų valgyti likus
pusvalandžiui iki „rimto“ valgymo (tiek užtruks jų virškinimas) arba praėjus 3-4
valandoms po valgymo. Vaisiniai pusryčiai – idealus problemos sprendimas:
laikomasi taisyklių ir gaminti nieko nereikia. Be to, ir įkyrėti jie nespės, nes
kasdien galima pasirinkti vis skirtingus vaisius.

Tiesa, egzistuoja tam tikri apribojimai…

Ką galima valgyti:

Obuoliai

Kaip sako anglai, „obuolys per dieną – gyvenimas be gydytojų“. Šiame vidutinio
dydžio vaisiuje yra maždaug 60-100 kcal. Jų sudėtyje yra ląstelienos, pektino ir
antioksidantų, mažinančių „blogo“ cholesterolio kiekį kraujyje, folio rūgšties
ir boro, kuris rūpinasi kaulinio audinio tankiu.

Persimonai

Kinų žyniai mokė: „Sunkūs oranžiniai vaisiai suteikia mums saulės energijos. Jie
gydo širdį ir maitina atmintį“. Persimonai – dietinis produktas, pasižymintis
tonizuojančiu, šlapimą varančiu ir baktericidiniu poveikiu; jie ramina nervų
sistemą ir didina darbingumą, o tai svarbu verslo moterims. Persimonuose gausu
kalio, magnio, natrio ir geležies, o ląstelienos du kartus daugiau nei
obuoliuose.

Citrusiniai vaisiai

Tai tiesiog vitamino C klodai. Be to, stora vaisių odelė neleidžia vitaminui
dingti ilgai vaisiaus nenaudojant. Apelsinuose ir mandarinuose yra daugiau nei
170 fitomedžiagų, stiprinančių imunitetą, neleidžiančių vystytis augliams ir
teigiamai veikiančių protinius gebėjimus. Greipfrutas dar padės atsikratyti
nenorimų kilogramų.

Kivi

Vienas vaisius patenkina organizmo vitamino C poreikį. Jame yra kalio, kalcio,
geležies. Garsus prancūzų dietologas Michelle Montiniaque rekomenduoja dieną
pradėti būtent nuo šio vaisiaus.

Mangai

Juose yra praktiškai visas rinkinys reikiamų vitaminų ir maistingųjų medžiagų, o
pagal vitamino C kiekį lenkia net citriną.

Nors vaisiai yra naudingi ir maistingi, tačiau pusryčiams kai kurių nevertėtų
valgyti.

Avokadai

Jie vertinami dėl juose esančių vitaminų A, D ir E, kalio, fosforo, natrio ir
geležies. Avokadas – didžiausias cholesterolio priešas. Tačiau ne veltui ispanai
juos vadina „sviestu apvalkale“, kadangi jie labai kaloringi – 227 kcal/100g.
Tai tris su trupučių karto mažiau nei svieste, tačiau net 4,5 karto daugiau nei
obuoliuose.

Bananai

Kaloringiausias vaisius po avokadų. Be to, jie sudaro palankias sąlygas kauptis
riebalams.

Vynuogės

Jose labai daug cukraus.