+4
-4
0

Spanguolių uogos nuo seno žinomos kaip vienos vertingiausių. Jos turi daug įvairių mineralinių medžiagų: magnio, fosforo, kalcio, jodo, geležies, vario, mangano. Organizmui mineralinės druskos reikalingos ne mažiau kaip ir kitos maistinės medžiagos, nes jos reguliuoja medžiagų apykaitą bei virškinimą. Spanguolėse yra 89,5 procentai vandens, 0,5 proc. baltymų, 3,5 proc. cukraus, 2 proc. ląstelienos, 0,7 proc. pektino, 2,2 proc. rūgščių, taip pat glikozidų, vitaminų B1, B2, E, P, šiektiekkarotino. Šimte gramų spanguolių yra 15 mg vitamino C.

Džiovintose uogose –  didelė vitaminų koncentracija

Mikroelementų koncentracija džiovintuose vaisiuose, palyginti su šviežiais, yra keliskart didesnė. Kad gautume tiek pat mineralinių medžiagų, šviežių vaisių reikėtų suvalgyti net kelis kilogramus, todėl džiovintos uogos – geras pasirinkimas norint praturtinti mitybą vitaminais. Džiovinant vaisius ir uogas išgaruoja vanduo, o visos kitos žmogui itin reikalingos medžiagos išlieka.

Nauda sveikatai
• Spanguolių uogose esantys fenoliniai junginiai stiprina kapiliarų sieneles, didina kitų kraujagyslių elastingumą, mažina uždegimų procesus bei aterosklerozę. Uogose esanti biologiškai aktyvi medžiaga betainas padeda mažinti cholesterolį.
• Spanguolėse esantis kvarcetinas, rutinas bei kiti flavanoidai veikia kaip antioksidantai, todėl šias uogas patariama valgyti ir patiriantiems stresą, nes dėl jo sutrinka natūrali antioksidantų gamyba žmogaus organizme.
• Spanguolėse nėra riebalų, todėl jas gali valgyti vengiantieji kaloringų maisto produktų. Šios uogos puikiai tinka skaninti įvairius patiekalus, nedidinant jų energetinės vertės.
• Džiovintose spanguolėse yra daug gliukozės ir fruktozės, todėl jos gerai malšina alkį.

Džiovintos spanguolės – ląstelienos šaltinis
Džiovintuose vaisiuose ir uogose išlieka ne tik mineralinės druskos, bet ir vitaminai, skaidulos, natūralus cukrus. Džiovintos spanguolės ypač vertingos dėl sudėtyje esančių maistinių skaidulų (ląstelienos), labai reikalingų virškinamajam traktui. Be to, nuolat vartojant skaidulas su maistu, mažėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Itališki sausainiai su džiovintomis spanguolėmis ir riešutais
• 170 g miltų
• 1 šaukštelis kepimo miltelių
• ¼ šaukštelio druskos
• 100–130 g rudojo cukraus
• 130 g avižinių dribsnių
• 75 ml pieno
• 60 g sviesto
• 2 dideli suplakti kiaušiniai
• 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
• 100 g graikinių riešutų „Arimex“
• 70 g džiovintų spanguolių „Arimex“
Gaminimas
• Sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską.
Kitame inde sumaišykite rudąjį cukrų ir avižas.
• Pašildykite pieną ir sviestą, kol sviestas ištirps, sumaišykite su avižomis. Įmaišykite plaktus kiaušinius ir vanilę, suberkite miltus, riešutus ir džiovintas uogas. Užmaišykite lipnią tešlą.
• Tešlą iškrėskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir suformuokite apie 15×30 cm ir 2 cm aukščio kepalą. Kepkite 160 °C temperatūroje apie 30–35 min. Iškeptą palikite 15 min. atvėsti.
• Tuo metu sumažinkite orkaitės temperatūrą iki
150°C. Kepalą supjaustykite riekelėmis, sudėkite jas atgal į skardą ir džiovinkite orkaitėje dar 20–25 min. Iškepusias palikite atvėsti iki kambario temperatūros.

Kokia džiovintų spanguolių nauda?