Artėja gripo sezonas. Visi aplink kalba, kad šiemet yra dvi vakcinos: viena skirta sezoniniam, kita – pandeminiam gripui. Norėčiau sužinoti, kuri tinkamiausia, o gal norint nesusirgti reikia pasiskiepyti abiem iš karto?
Viktorija
 

Specialisto komentaras. Kauno medicinos universiteto Infekcinių ligų klinikos vadovas, profesorius, habil. dr. Alvydas Laiškonis:

– Skiepijimas sezonine gripo vakcina išlieka viena svarbiausių sezoninio ir pandeminio gripo poveikio mažinimo priemonių, padedanti apsisaugoti nuo sunkios gripo ligos formos, komplikacijų, mirties dėl lėtinių ligų paūmėjimo. Pasiskiepijus sumažėja tikimybė užsikrėsti gripu, o susirgus, sergama trumpiau ir lengviau.

Šiemet rizikos grupių asmenys bus skiepijami sezoninio gripo vakcina valstybės biudžeto lėšomis: vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys; asmenys, sergantys lėtinėmis širdies – kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, ir kitomis lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; asmenys gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai. Vertinant gripo poveikį savo bei šeimos sveikatai, taip pat rekomenduojama skiepytis ir savo lėšomis. Vakcinos kaina nuo 20 iki 30 litų.
Lietuvos sveikatos ministerija vakcinos nuo pandeminio gripo šiemet neužsakė, todėl ir gyventojai nebus skiepijami. Galbūt ji pasirodys po naujųjų metų, tačiau tuomet ji nebus tokia vertinga, nes pandeminio gripo laikotarpis bus praėjęs.

Kaip pranešė Europos užkrečiamųjų ligų centras, įvertinus Meksikoje atlikto tyrimo duomenis teigiama, kad vakcinacija nuo sezoninio gripo turėjo dalinę apsaugą ir nuo pandeminio gripo, ypač nuo sunkių ligos formų.
Viena dažniausių ir sunkiausių gripo komplikacijų – plaučių uždegimas. Bet retas kuris žino, kad nuo šios ligos taip pat yra vakcina. Gripo komplikacijos, sukeliančios plaučių uždegimą, ypač pavojingos vyresnio amžiaus, taip pat lėtinėmis ligomis sergantiems žmonėms, rūkaliams. Jos net gali baigtis mirtimi. Kaip tik dėl to buvo sukurtos vakcinos nuo plaučių uždegimo.

Vakcina kainuoja apie 80 litų, bet jos nauda ilgalaikė ir nereikia kasmet kartoti. Pasiskiepyti galima bet kuriame skiepų kabinete. Padaryti tai dabar – ypač palankus metas, nes galima suderinti skiepus nuo gripo ir jo komplikacijos – plaučių uždegimo. Tiesa, pastarieji Lietuvoje kol kas nėra populiarūs ir mažai žinomi net tarp medikų. Mūsų žmonės labai skeptiškai vertina skiepus. Vaikų skiepijimas dar atrodo įprastesnis, tačiau suaugusieji nesirūpina sveikata, mano, kad to nereikia.
 

Lietuvos sveikata