Kokie produktai naudingiausi širdžiai?

Šokoladas

Gera žinia visoms smaližėms – pasirodo, kakava gali būti naudinga širdžiai. 2011 metais Harvarde atliktas tyrimas parodė, kad flavonoidai, esantys kakavoje, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina kraujotaką. Ekspertai rekomenduoja valgyti ne bet kokį šokoladą sveikiausias yra juodas šokoladas, ir reikėtų atkreipti dėmesį, kad jame būtų bent 70-75 procentai kakavos, nes jame daugiau flavonoidų.

 

Graikiški riešutai

Šiuose riešutuose gausu Omega-3 riebalų rūgščių, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina riziką susirgti širdies ligomis. Kai kurie mokslininkai teigia, kad šie riešutai – vieni sveikiausių: juose dvigubai daugiau “kokybiškų” antioksidantų nei žemės riešutuose ar migdoluose (antioksidantų kiekis visuose riešutuose yra daugmaž vienodas).

 

Alyvuogių aliejus

2011 metais Prancūzijoje buvo atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta, kad naudojant alyvuogių aliejų, insulto tikimybė sumažėja 41 procentu. Kasdien vartojamas alyvuogių aliejus puoselėja ir grožį: oda bei plaukai tampa sveikesni.

 

Obuoliai

Obuoliai – vienas sveikiausių vaisių, naudingų širdžiai. Juose gausu fenolio rūgščių, stabdančių trombų susidarymą. Jie taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina riziką susirgti širdies ligomis.

 

Nesmulkinti grūdai

Maisto produktai, kurių sudėtyje yra nesmulkintų grūdų (avižiniai dribsniai, duona su nesmulkintais grūdais ir pan.), gali būti išties naudingi – mažina riziką susirgti širdies ligomis, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir gerina virškinimą.

 

Rėžiukai

Tai tikrai nėra populiariausia žalialapė daržovė, tačiau ji iš tiesų naudinga, ypatingai moterims – jie užkerta kelią krūtų vėžiui bei gerina kraujotaką. Nors rėžiukai įrašyti į Lietuvos Raudonąją knygą, tačiau jų paprastai būna galima nusipirkti iš ūkininkų ar tiesiog užsiauginti ant palangės.