Keliaudami į turistinius žygius ar gamtą būtina kartu vežtis ir vaistinėlę. Kokios priemonės turi joje būti vasarą?



Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos specialistai informuoja, kad labai svarbu, kad joje būtų priemonių, tinkamų bet kuriomis aplinkybėmis.
Specialistai sako, kad visada pravartu turėti vaistų nuo skausmo, pykinimo, viduriavimo ar vidurių užkietėjimo. Pasirūpinus būtinais vaistais, reikia apgalvoti, kokių dar vaistų jums individualiai gali prireikti. Vaistinėlėje privalo atsidurti jums būtini vaistai, jeigu juos vartojate nuolatos. Būtina apskaičiuoti kiek vaistų reikės kelionės metu ir pasiimti kiek daugiau atsargai. Tepalas nuo raumenų skausmo, vaistai nuo peršalimo, pykinimo pleistrai nuo nuospaudų, kelios kitos smulkmenos ir vaistinėlė beveik parengta.
Tačiau atminkime, vaistinėlės sudėtis priklauso ir nuo to, kur susiruošėte atostogauti: ilsintis miestuose pakanka nedidelės vaistinėlės, o išsiruošus į gamtą, kalnus ar kitas sunkiai pasiekiamas, mažai apgyvendintas vietoves, komplektuojant vaistinėlę būtina atsižvelgti į galimus sveikatos sutrikimus, konsultuotis su gydytoju dėl būtiniausių vaistų.
Kokių medikamentų gali prireikti kelionėje? Pasiimkite skausmą malšinančių vaistų. Jeigu keliausite į atokesnes vietoves, jūsų laukia didelis krūvis, su savimi turėkite stipresnį poveikį turinčių analgetikų.
Nepamirškite, kad kelionės metu gali pradėti skaudėti gerklę, tad turėkite čiulpiamųjų tablečių su eukaliptu, mentoliu ar vitaminu C. Jie ne tik numalšins gerklės peršulį, bet ir atgaivins burnos kvapą.
Kelionėje nė vienas nėra apsaugotas nuo sužalojimų, todėl pravartu su savimi turėti skausmą malšinančių ir patempimus gydančių tepalų ar šaldomųjų aerozolių. Skausmui malšinti galima naudoti šaltus kompresus ar ledą, ypač jei skauda sumuštą vietą. Taip pat nepamirškite į kelioninį krepšį įsidėti elastinio binto ir gydomųjų pleistrų, kurie pagelbės prisitrynus nuospaudas, pūsles ar stipriau susižeidus.
Norint išvengti virškinimo sutrikimų, keliaujant reikia valgyti reguliariai ir kokybišką maistą. Tačiau kartais net ir laikantis higienos normų, prasidėti viduriavimas, vidurių pūtimas, maudimas ar skrandžio deginimas. Turėkite su savimi vaistų nuo viduriavimo, virškinimo fermentų, rėmens. Pasiimkite ir paprasčiausių angliukų – lengvų negalavimų atveju jie padės. Būtina turėti ir antibiotikų, kurie gali būti reikalingi stipraus apsinuodijimo ar gausaus viduriavimo atveju. Tačiau, kuriuos pasiimti, geriau pasitarti su šeimos gydytoju.
Preparatų nuo alergijos turėtų būti visų keliautojų vaistinėlėse – net jei niekada nesate patyrę alergijos simptomų, nesate nuo jų apsaugotas. Jūsų organizmas gali „audringai“ sureaguoti į egzotišką maistą, augalus ar vabzdžių įkandimus. Alergiški žmonės su savimi visą laiką turi turėti adrenalino ir alergenui patekus į organizmą, nedelsiant jo susišvirkšti. Nuo to, ar vaistinėlėje yra šių vaistų, gali priklausyti žmogaus gyvybė.
Kelionėje pravartu su savimi pasiimti silpno poveikio raminamųjų tablečių ir širdies raumenis stiprinančių lašų ar validolio. Tai padės kilus emociniam persitempimui, dideliam fiziniam nuovargiui ar esant įtampai. Kalio ir magnio preparatai padės esant širdies ritmo sutrikimams.
Nepamirškite pasiimti ir vaistų nuo pykinimo.  Jeigu keliaujant jus pykina, patartina prieš kelionę išgerti vaistų nuo pykinimo. Jeigu vaistų neturite, galima čiulpti citrinos skiltelę, mėtinį ledinuką ar ledo gabalėlį.
Keliaujant gamtoje dažnai nepasiseka išvengti vabzdžių įkandimų. Repelentų skleidžiamas kvapas paralyžiuoja vabzdžių kraujasiurbių uoslės receptorius ar tiesiog juos atbaido. Jų gali būti įvairių – aerozoliai, tepalai, kremai, pieštukai, kurie vidutiniškai veikia 4-6 val. Jeigu apsisaugoti nuo vabzdžių nepavyko ir jums įkando, niežtinčią, skaudančią ar patinusią vietą patartina tepti spiritiniais tirpalais, antihistamininiais tepalais, kurie slopina vabzdžių nuodų sukeltas reakcijas.
Atostogaujant paplūdimyje, kopiant į kalnus ar lankant įžymias vietas, reikėtų nepamiršti odą ištepti kremu nuo saulės. Tačiau net jie kartais neapsaugo nuo nudegimų. Nestipriai nudegus galima naudoti purškiamą šaltalankių aliejų, nudegimus tepti medetkų tepalu. Jeigu nudegimai rimti, geriau kreiptis į gydytoją.
 
iMed