Kokių vitaminų jums trūksta?

Dažniausiai mums trūksta viso labo vieno arba dviejų vitaminų. Kaip suprasti
kokių ir kaip papildyti trūkumą?

Vitaminas A

Jums trūksta vitamino A, jei:

atsiranda spuogų;
žymiai sumažėja apetitas;
kartais atrodo, kad prasčiau matote;
dažniau peršąlate;
susidaro nuospaudų.

Kas kaltas: per mažai riebalų turinčių produktų racione. Vitaminas A
prastai pasisavinamas vienas, būtini riebalai, tiek augaliniai, tiek ir
gyvuliniai.

Ką daryti: valgykite geltonų ir oranžinių vaisių ir daržovių, stauridžių,
skumbrių ar kitos riebios žuvies, sviesto, pieno.

Vitamino A čempionai: morkos, petražolės, špinatai.

Paros poreikis: 1000 mkg

B grupės vitaminai

Jums jų trūksta, jei:

kenčiate nuo nemigos;
plaukai papilkėjo;
iš burnos sklinda nemalonus kvapas;
dažnai sukasi ir skauda galva;
atsirado pleiskanų;
trūkinėja lūpų kampučiai;
jūs prislėgti;
kankina vidurių užkietėjimai.

Kas kaltas: ląstelienos trūkumas ir jo pasekmė – žarnyno peristaltikos
sutrikimas. Būtent jame pasisavinamas vitaminas B, todėl bet koks žarnyno
sutrikimas sukelia šio vitamino trūkumą organizme. Be to, B grupės vitaminai
atsakingi už plaukų ir nagų būklę, kurie savo ruožtu pirmieji signalizuoja apie
trūkumą.

Ką daryti: valgyti daugiau javinių, rupių miltų duonos, daržovių ir
riešutų. Vitamino B12 yra jautienoje, kiaulienoje, piene. Vitamino B3 gausu
naminių paukščių mėsoje, jūrų žuvyje, ankštiniuose.

B grupės vitaminų čempionai: alaus mielės, daiginti kviečiai, kepenėlės,
sėlenos.

Paros poreikis: В1 – 1,5 mg; В2 – 1,3 mg; В5 – 4–7 mg; В6 – 1,6 mg; В12 – 2 mg.

Vitaminas C

Jums jo trūksta, jei:

greitai pavargstate;
net nedideli įbrėžimai gyja ilgai;
storėjate, nors racionas nesikeičia;
rūkote;
odoje dažnai lieka mėlynių.


Kas kaltas:
žalingi įpročiai ir miego trūkumas. Tiems, kurie rūko, vitamino
C reikia kur kas daugiau, kadangi nikotinas labai greitai pašalina jį iš
organizmo ir trukdo pasisavinti. Ne mažiau kenksmingas ir alkoholis.

Ką daryti: deja, valgyti daugiau citrusinių ne visada išeitis, galima
alerginė reakcija. Užtat padės kiviai, brokoliai, špinatai, erškėtuogių sirupas
ar užpilas.

Vitamino C čempionai: braškės, juodieji serbentai, rūgštynės.

Paros poreikis: 60 mg.

Vitaminas D

Jums jo trūksta, jei:

tapote irzlūs;
ėmė gesti dantys;
kartais skauda sąnarius.

Kas kaltas: saulės trūkumas, juk natūraliu būdu vitaminas D gaminasi tik
veikiamas jos spindulių. Šio vitamino trūkumas neleidžia pasisavinti kalcio, o
tai neigiamai veikia kaulus ir dantis.

Ką daryti: dažniau vaikščioti lauke, valgyti trynius, kepenėles ir jūros
gėrybes. Bet geriau vartoti vitamino tabletes, taip lengviau kontroliuojama
paros norma. Perdozavimas pavojingas.

Vitamino D čempionai: juodieji ikrai.

Paros poreikis: 2,5 mkg.

Vitaminas K

Jums jo trūksta, jei:

įsipjovus kraujas ilgai nekreši;
pasirodė diabeto simptomų.

Kas kaltas: vitamino K trūkumas gali atsirasti dėl netaisyklingos
virškinamojo trakto veiklos ir ligų, trukdančių tulžies susidarymui ir
pasišalinimui. Taip pat kalti gazuoti gėrimai, alkoholis ir kai kurie
antibiotikai, migdomieji ir raminamieji.

Ką daryti: atsisakyti gazuotų gėrimų, valgyti špinatų, Briuselio kopūstų
ir salotų. Taip pat reikia pastebėti, kad šio vitamino yra alyvų aliejuje, kai
kuriuose vaisiuose (bananuose, avokadose, kiviuose), javuose.

Vitamino K čempionai: lapinės salotos, baltagūžiai ir spalvoti kopūstai.

Paros poreikis: 60–140 mkg.

Vitaminas U

Jums jo trūksta, jei:

pasireiškė alerginė reakcija į įprastus produktus;
dažnai skauda skrandį;
po valgio kankina rėmuo.

Kas kaltas: augalinio maisto trūkumas – juk mūsų organizmas nesugeba
sintezuoti šio vitamino, galime jį gauti tik iš išorės. Iš esmės tai ne
vitaminas, o į vitaminą panaši medžiaga: ji padeda apsisaugoti nuo skrandžio ir
dvylikapirštės žarnos opos, turi skausmą malšinančių ir gydančių savybių. O dar
stimuliuoja antihistaminų gamybą ir mažina polinozės, bronchinės astmos ir
maisto alergijos pasireiškimus.

Ką daryti: valgykite paprikas, svogūnus, bananus. Nepamirškite šviežių
pomidorų, petražolių, salierų, ropių ir baltagūžių kopūstų.

Vitamino U čempionai:
šparagai, burokėliai, salierai.

Paros poreikis: 100–300 mg.