Koldūnai

Manoma, jog virtiniai arba koldūnai nėra vienos kurios nors tautos
nacionalinis patiekalas. Juos iš tešlos su kokiu nors įdaru nuo seniausių laikų
lipdė daugelyje tautų. Virtinių įdaras priklausė ir nuo šeimininkės išmonės, ir
nuo maitinimosi tradicijų. Mūsų močiutės koldūnus arba virtinius taip pat lipdė
nuo seniausių laikų. Ir ne tik su mėsa. Įdarui tikdavo ir sūris, bulvių košė,
uogos, grybai.

Geri patarimai, kaip skaniai išvirti koldūnus:

* nepripilkite į puodą daug vandens – geriausiai du trečdalius,vandenį sūdykite
tik tuomet, kai jis užvirs, t.y. prieš pat dėdami koldūnus,

* jei lipdote koldūnus su mėsos, bulvių, žuvies, grybų ar spirgučių įdarais, į
puodą kartu su druska vandenį pagardinti galite svogūnu, lauro lapais, pipirais,
petražolėmis ar krapais,

* koldūnus, priklausomai nuo jų dydžio, virkite ne ilgiau 10-15 minučių,

* kai koldūnai išplaukia į paviršių, sumažinkite ugnį (kad virdami nesuirtų) ir
dar kelias minutes pavirkite,

* išvirtus koldūnus kiaurasamčiu išgriebkite iš puodo ir leiskite jiems
nusivarvėti, kad nebūtų pavandeniję,

* išvirtus koldūnus galima dar ir pakepinti svieste, grietinės – sviesto padaže,
arba juos apkepti su sūriu orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.