Kompiuterinis maisto netoleravimo testas- naujas žingsnis

Daugelis žmonių kenčia nuo, atrodytų, nepaaiškinamų
patologijų – lėtinio nuovargio sindromo, priklausomybės nuo oro sąlygų,
darbingumo sumažėjimo, kūno masės sutrikimo. Maisto netoleravimas yra viena iš
šių ir panašių patologinių būklių priežasčių. Daugiau nei pusę visų ligų lemia
neteisinga mityba. Mes įpratome manyti, kad gerklės skausmą, migreną, nosies
užgulimą, paakių paburkimą patiriame dėl nepakankamo miego, kraujospūdžio
svyravimo arba peršalimo, nė nesusimąstydami, jog tai gali būti tam tikrų maisto
produktų netoleravimo pasekmė.

Neracionali mityba – viena iš pagrindinių sveiką pilnavertį gyvenimą
trumpinančių priežasčių. Dėl netaisyklingos mitybos paūmėja lėtiniai susirgimai,
o racionali mityba, priešingai, padeda palaikyti tinkamą organizmo balansą ir
užkirsti kelią ligos vystymuisi.
 

Maisto netoleravimas – tai neigiama mūsų organizmo reakcija į produktus,
kuriuos valgome, pasireiškianti uždegiminiais ir imuniniais sutrikimais.

Dažnai tai gali būti susiję su tuo, kad organizmas nesugeba įsisavinti kai
kurių maisto produktų arba pernelyg jautriai reaguoja į kai kurias jų sudėtyje
esančias chemines medžiagas. Jeigu suvalgius tam tikrų produktų atsiranda aiški
alerginė reakcija (odos bėrimas, paraudimas, paburkimai, niežulys ir t.t.), mes
tiesiog nebevalgome šių produktų. Visgi pavojingiausi yra tie produktai, kurie
nesukelia tokios aiškios reakcijos, tačiau padaro organizmui didelės žalos,
provokuodami tam tikrus susirgimus bei negalavimus, pagreitinančius organizmo
senėjimą. Tokia paslėpta reakcija ir vadinama maisto netoleravimu.
 

Besikaupdami, tokie pakitimai sukelia ligas ir medžiagų apykaitos sutrikimus:
nutukimą (arba, priešingai, svorio netekimą), arterinę hipertenziją, lėtinio
nuovargio sindromą, cukrinį diabetą, skrandžio ir žarnyno ligas, seksualinio
gyvenimo sutrikimus ir daugybę kitų sveikatos sutrikimų.
 

Sąvoka „maisto netoleravimas“ yra platesnė nei „maisto alergija“, kadangi
apima ne tik imunologinius sutrikimus, bet ir nealerginės kilmės netoleravimą.
Prastas maisto toleravimas gali būti ne tik dėl alimentinės, t.y. maistinės,
alergijos, bet ir dėl virškinamojo trakto susirgimų, enzimopatijų, psichogeninių
ir skonio veiksnių:
    • pseudoalerginė reakcija atsiranda, kai per daug
vartojama tam tikrų produktų, galinčių sukelti „putliųjų“ ląstelių pažeidimą ir
histamino išskyrimą. Produktai, kurių sudėtyje yra histamino, taip pat gali
sukelti pseudoalerginę reakciją;
    • maisto netoleravimas dėl virškinimo fermentų trūkumo,
pavyzdžiui, pieno netoleravimas dėl įgimto ar įgyto laktazės (fermento,
reikalingo pieno cukrui – laktozei skaidyti) trūkumo;
    • psichogeninis maisto netoleravimas pasitaiko gana
dažnai, atsiranda dėl streso ar kitokių psichikos sistemos sutrikimų;
    • tikroji maistinė alergija susijusi su imunologiniais
mechanizmais;
    • Ig E nulemta reakcija nesusijusi su valgomo maisto
kiekiu;
    • su alergija nesusijęs maisto produktų netoleravimas
taip pat dažnas reiškinys. Tokį netoleravimą gali sukelti fermentų, padedančių
virškinti vienokius ar kitokius produktus, trūkumas. Paprastas pavyzdys – pilvo
pūtimas ar diskomfortas pavalgius žirnių ar lęšių patiekalų. Reikalas tas, kad
mūsų žarnyne nėra fermento, skaidančio šiuose produktuose esantį angliavandenį –
stachiozės tetrasacharidą. Šį angliavandenį storojoje žarnoje „sudoroja“
mikrobai, o šio proceso metu išsiskiria daug dujų. Kai kurie žmonės netoleruoja
grybų, kadangi jų žarnyne nėra fermento, skaidančio angliavandenį – trehalozę.
Suvalgius grybų tokiems žmonėms pasekmės kur kas nemalonesnės, nei užvalgius
žirnių.

    Problemos sprendimas – kompiuterinis maisto netoleravimo
testas

 
Žmogaus sveikatos centre naudojama nauja maisto netoleravimui nustatyti
skirta metodika „Kompiuterinis maisto netoleravimo testas“ – tai
vienintelis būdas pasitikrinti dėl visų maisto netoleravimo veiksnių ir
tiksliai sužinoti kaip Jūsų organizmas toleruoja 250 skirtingų maisto produktų.
Tyrimo esmė ta, kad kiekvienam produktui būdingas unikalus elektromagnetinių
virpesių spektras. Mūsų klinikoje naudojamo prietaiso duomenų bazėje sukaupta
informacija apie 250 įvairių maisto produktų spektrų. Atlikdami testą tikriname
kiekvieno produkto spektrą pagal visus iš karto maisto netoleravimo
veiksnius. Anksčiau sukurti maisto netoleravimo testai pagal kraują rodo
tik paslėptą alergiją maisto produktams, tačiau neįvertina maisto netoleravimo,
kurį galėjo sukelti psichogeniniai ar kitokie veiksniai arba nepakankama
fermentų gamyba organizme. Be to, naudojant specialų prietaisą ir kompiuterinę
programą, atlikti testą tapo daug paprasčiau, todėl ir procedūros kaina
sumažėjo 4-5 kartus!
Vos per pusantros valandos Žmogaus sveikatos centre
galime patikrinti, ar toleruojate 250 maisto produktų, kurie įtraukti į mūsų
prietaiso duomenų bazę, o atlikę testą – duoti klientui konkrečias mitybos
rekomendacijas ir padėti visiškai subalansuoti savo racioną!
 

Kompiuterinis maisto netoleravimo testas- naujas žingsnis
Žmogaus sveikatos centras

Žmogaus sveikatos centro vadovas

Medicinos mokslų daktaras Olegas Bulanovas

Algirdo g. 11/9-3, Vilnius tel.8 659 39979; (8-5)2339979
www.holimed.lt