Konservavimas

Dauguma šeimininkių mano, jog konservuoti namuose nebeapsimoka, nes
parduotuvių lentynos lūžta nuo nebrangių įvairių rūšių konservų, kurių gaminimui
naudojami konservantai, stabilizatoriai, tirštikiai, dažikliai ir kitokie
priedai, dažnai nepriduodantys mums sveikatos.

Šaldymas –
lengviausias ir mažiausiai keičiantis produkto maistinę vertę konservavimo
būdas. Šaldyti galima daržoves, uogas, prieskonius. Tereikia juos švariai
nuplauti, nusausinti, jei norite susmulkinti ir supakuoti į polietileno
maišelius ar plastikines dėžutes nepamirštant, kad šaldomas produktas plečiasi.
Užšaldyti negalima agurkų, pomidorų ir kitų daug vandens turinčių daržovių.

Džiovinimas –
taip pat nesudėtingas ir geras konservavimo būdas, kurį naudojant galima
pasigaminti kvapesnių ir skanesnių prieskonių ar vaisių, nei perkamų
parduotuvėje.

Marinavimas –
ypatingos švaros reikalaujantis konservavimo būdas, kur naudojama druska,
cukrus ir rūgštis. Prieš ruošiant produktus, juos reikia gerai nuplauti,
dezinfekuoti stiklainius. Taip paruošti produktai netenka kai kurių vitaminų,
pakinta jų skonis ir spalva.

Sūdymas –
greitas paruošimo būdas, kuriam naudojama didelis kiekis druskos. Tačiau
prieš vartojimą, sūdytus produktus būtina numirkyti. Dažniausiai sūdomos lapinės
daržovės, grybai prieskoninės žolės.

Konservų galimybės išbūti per žiemą ir nesugesti priklauso nuo paruoštų
stiklinių indų švaros ir sandarumo. Nešvarius stiklainius iš pradžių reikia
užmerkti, po to nušveisti su soda ar indų plovikliu, kruopščiai perplauti, tada
perlieti verdančiu vandeniu ir apvertus reikia sustatyti ant švaraus medžiaginio
ar popierinio rankšluosčio. Dangteliai ruošiami kaip stikliniai indai ir dar
5-10 minučių nuvirinami.

Pomidorai su želatina
Reikia:
pomidorų, svogūnų, kvapniųjų pipirų, gvazdikėlių, lauro lapelių

Marinatui: litro vandens, šaukšto želatinos, dviejų šaukštų druskos,
šaukšto cukraus, šaukšto 9 proc. acto

Pomidorus supjaustykite skiltelėm, svogūnus griežinėliais ir susluoksniuokite
stiklainiuose. Į kiekvieną stiklainį įdėkite 2 kvapniuosius pipirus, vieną
gvazdikėlį, 1 lauro lapelį.

Želatiną užpilkite puse litro vandens iš išbrinkinkite. Iš likusio vandens ir
komponentų išvirkite marinatą ir nukėlę nuo ugnies jame ištirpinkite želatiną.
Marinatu užpilkite pomidorus.

Konservuoti burokėliai
Reikia:
2 kg burokėlių, 1,5 l vandens, 1 stiklinės 10 proc. acto, 10
karčiųjų pipirų, 10 kvapniųjų pipirų, 4 lauro lapų, 1 šaukšto cukraus, 1
šaukštas druskos.

Vandenį su prieskoniais virti 15 min. Baigiant – supilti actą. Vienodo dydžio
burokėlius išvirti, nulupti ir sudėti į stiklainius. Užpilti karštu marinatu,
uždengti ir 15 min. pakaitinti.