Kas gali būti gražiau už gamtos grožį pavasarį? Sodria žaluma pasipuošę medžiai, žolė, žydintys sodai, gėlės tik ir traukia akį. O vis šiltėjantys orai tarsi kviečia kuo daugiau laiko praleisti gamtoje. Tačiau ne kiekvienas galime džiaugtis pavasariu, nes tuo metu prasideda alerginio rinito, arba vadinamosios šienligės, sezonas.

Šienligė plačiai paplitusi visame pasaulyje ir veikia daugelio žmonių gyvenimą. Tai alerginė reakcija į įvairius aplinkos dirgiklius, sukelianti į peršalimą panašius simptomus: užgulusią ir bėgančią nosį, čiaudulį, ašarojimą ir pan. Nors neįmanoma visiškai išvengti jos pasireiškimo, tačiau gydymas ir kontakto su alergenais vengimas gali labai padėti ir sumažinti alergijos įtaką. Svarbiausia reikia nebūti aplinkoje, kur yra alergenų.

Bet ar tikrai įmanoma išvengti kontaktų su alergenais, sukeliančiais šienligę?



Šienligė – ne tik varginanti, bet ir gyvenimo kokybę veikianti liga. Todėl daugelis žmonių stengiasi visais įmanomais būdais sumažinti galimybę alergenui patekti bent jau į namų aplinką. Svarbiausia – išsiaiškinti, kas sukelia alergiją, ir to vengti: rečiau susidurdamas su alergenu, organizmas jį gali „primiršti“, nebereaguoti taip audringai.

Stengiantis išvengti kontakto su alergenu, reikia nepamiršti keleto patarimų:

Ankstyvą rytą arba vėlyvą vakarą, kada žiedadulkių kiekis ore minimalus, arba po lietaus, kai žiedadulkės nukrenta ir nebesklando ore, turi būti vėdinamos patalpos. Atidarius langą, ant lango rėmo galima pritvirtinti specialų žiedadulkių nepraleidžiantį tinklą arba audeklo gabalą.

Žydėjimo sezono metu grįžus iš lauko nusiprausti veidą ir akis virintu vandeniu, kasdien trinkti galvą, o, atėjus į patalpą, persirengti drabužius. Rekomenduojama nešioti akinius. Jie neleidžia žiedadulkėms patekti tiesiai ant junginės.

Sergančiojo automobilis turėtų būti su kondicionieriumi, reikia nepamiršti keisti filtrų, kurie sulaiko žiedadulkes.

Nepiktnaudžiauti žolelių arbatomis, atidžiau rinktis maisto produktus. 50 proc. sergančiųjų alergine sloga negali valgyti medaus, kadangi meduje yra žiedadulkių.

Prieš

Deja, yra įrodyta, kad visiškai išvengti kontakto su alergenu neįmanoma, todėl kambarių vėdinimas, akiniai ar kitos minėtos priemonės gali labai minimaliai sumažinti kontaktų riziką.

Jei norite užkirsti kelių šienligei, kreipkitės į gydytojų alergologą rudenį, krintant lapams, praėjus žydėjimo sezonui. Jis nustatys augalus kaltininkus, jei reikės, paskirs sezoninį specifinį gydymą ligą sukėlusiais alergenais. Organizmas užsigrūdins, sumažės jautrumas, švirkščiant vis didesnės koncentracijos alergenus. Gydymas užtrunka nuo rudens iki pavasario, kartojamas kelerius metus paeiliui. Pasveiksta net 80–90 proc. ligonių, o astmos pavojus sumažėja 30 kartų.
Jei kreipsitės į alergologą ankstyvą pavasarį, jis paskirs sezoninės profilaktikos vaistų. Juos nepertraukiamai vartosite visą žydėjimo sezoną (2–3 mėn.), o pradėsite 1–2 savaites iki žydėjimo. Tai iki 100 kartų sumažina gleivinių jautrumą žiedadulkėms.
 

Kontaktų su alergenais įmanoma išvengti?