Civilizuotas pasaulis sparčiai keičiasi. Šiandien naudojamės patogumais, apie kuriuos dar neseniai net nesvajojome. Milžiniškų pokyčių atsiranda ir odontologijoje, pavyzdžiui, nauja sfera – kosmetinė odontologija. Naudojant naujausias technologijas ir gydymo būdus, daugumai žmonių galima sukurti žvaigždžių šypsenas, ištaisyti įvairaus pobūdžio šypsenos defektus. Pasaulyje pripažinti šie kosmetinės odontologijos gydymo būdai: estetinis plombavimas, estetinis protezavimas, estetinis implantavimas, dantų balinimas, ortodontinis gydymas, taip pat kai kurios procedūros dentaliniu lazeriu. Visa tai šiandien prieinama ir pacientams Lietuvoje.

Kokia yra graži šypsena?
Grožio supratimas – individualus dalykas. Kas gražu vienam, nebūtinai gražu visiems. Tačiau tam tikri dalykai daugumai žmonių visada atrodo patraukliai. Graži šypsena tapo jaunystės, sėkmės, patrauklumo, pagaliau – sveikatos simboliu.Šiandien daugumai žmonių graži šypsena reiškia itin baltus ir idealiai lygius dantis. Tai – vadinamoji Holivudo šypsena.Vis dėlto natūralus dantis nėra visiškai baltas. Iš tiesų gamtoje sniego baltumo dantų net negali būti. Perpjovę dantį išilgai matytume, kad danties vidus – dentinas yra geltonas, tik išorinis sluoksnis – emalis yra skaidrus ir baltas. Tačiau danties emalis yra plonytis (storiausiose vietose tesiekia 0,7– 0,8 mm), todėl per jį persišviečiantis dentinas suteiks dančiui daugiau ar mažiau gelsvumo.Kandamasis danties kraštas visada šviesesnis, nei danties sritis prie dantenų, nes ten storesnis danties emalis. Be to, su amžiumi emalis natūraliai plonėja, dėl to dantys tamsėja.Taigi, sugalvojus pasigražinti šypseną, reikėtų nepamiršti, kad jei dantis balinant bus persistengta (ypač į tai reikėtų atsižvelgti restauruojant dantis estetiniu plombavimu ar dengiant porcelianu), tai dantys gali atrodyti nenatūraliai ir ne visada gražiai. Taip pat reikėtų atsižvelgti ir į žmogaus amžių – kas tinka dvidešimtmečiui, ne visada tinka garbaus amžiaus sulaukusiam žmogui.Jei norima dantį tiksliai restauruoti, tai nepakanka tik sukurti reikiamą danties formą ir atitaikyti spalvą. Danties vaizdą taip pat apibūdina atspalvis, skaidrumas, peršviečiamumas, blizgesys, opalescencija. Danties audiniams taip pat būdinga natūrali fluorescencija. Restauruojant dantis visi šie parametrai turi būti atkartoti, kad gaunamas vaizdas būtų natūralus.

Šypsenos proporcijos
Senovės graikai pastebėjo, kad tarp įvairių kūno dalių galioja vadinamoji auksinė proporcija, ir nustatė estetinį žmogaus kūno etaloną. Auksinės proporcijos taisyklės taikomos ir dantims.Pagal idealios šypsenos standartus, priekiniai dantys – centriniai kandžiai – turi būti maždaug 10 milimetrų aukščio. Be to, žiūrint iš priekio, kiekvienas tolimesnis dantis turi sudaryti 60 proc. arčiau centro esančio danties pločio.

Yra ir dantenų linijos taisyklės. Tiek viršutiniai, tiek apatiniai antrieji kandžiai turi būti 1 milimetru žemesni už pirmuosius kandžius ir iltis. Idealu, jei šypsantis atsiveria ne daugiau kaip 2 milimetrai dantenų.
Graži šypsena nebūtinai ta, kuri visiškai atitinka taisykles. Kiekvienas žmogus gali susikurti savo idealią šypseną. Dantų aukštis, plotis, spalva, forma, išsidėstymas lanke, dantų bei dantenų simetrija, dantenų aukštis taikant naujausias technologijas ir medžiagas gali būti koreguojami.
Ką konkrečiai daryti norint, kad jūsų šypsena būtų nepriekaištinga, patars kosmetinės odontologijos specialistas. Nėra vieno geriausio gydymo metodo, kuris tiktų visiems atvejams. Norint išsirinkti tinkamiausią sprendimą, reikia įvertinti daug dalykų. Pavyzdžiui, jei yra nedidelių defektų – senų plombų, karieso, smulkių danties formos trūkumų, siūlomas estetinis plombavimas. Taip plombuojant restauruojami pažeisti burnos audiniai. Estetinių plombų sistemos turi ne tik daug atspalvių, bet ir skirtingo skaidrumo plombų, tad plombinė medžiaga dedama atkartojant danties sluoksnius. Tuo estetinis plombavimas ir skiriasi nuo įprasto.Beje, siekiant apsaugoti restauruojamus dantis nuo drėgmės burnos ertmėje naudojama speciali guma – koferdamas. Tai gerina plombos sukibimą su danties audiniais.
Pagrindinis plombinių medžiagų trūkumas yra tas, kad tai – palyginti minkšta medžiaga. Jos pakanka tik esant nedideliam danties defektui, kai reikalingą tvirtumą suteikia likę sveiki danties audiniai. Jei defektas didelis – pavyzdžiui, jei reikia padengti visą priekinio danties paviršių ar atstatyti daugiau negu pusę krūminio danties vainiko, – mažai tikėtina, kad estetinis plombavimas bus veiksmingas. Tokiais atvejais plomba nėra pakankamai tvirta medžiaga, tad verčiau rinktis tvirtesnes restauracijas. Beje, netiesa, kad estetinis plombavimas visada dantį tausoja labiausiai: tiesinant kreivus dantims, pašalinant didelius defektus, plombuojant dantis šlifuojamas nė kiek ne mažiau, nei protezuojant. Net ir pačios moderniausios plombos dėvisi maždaug du kartus greičiau, negu natūralus danties emalis. Priekinių dantų srityje tai pastebima, kai jau po kelių mėnesių prarandamas blizgesys, o krūminiuose – dantis žemėja. Estetiškai plombuotus priekinius dantis reikia periodiškai poliruoti – atnaujinti jų blizgesį, paviršiaus mikrostruktūrą.
Sukandimo aukštis labiausiai priklauso nuo krūminių dantų. Tad jeigu keliuose krūminiuose dantyse yra didelės plombos, metams bėgant tai gali baigtis viso sąkandžio žemėjimu ir sąnario patologija. Tad dėl neteisingai pasirinkto gydymo būdo gali kilti rimtų komplikacijų.

Pacientai neretai estetinį plombavimą renkasi kaip pigesnę alternatyvą, net ir esant dideliems dantų defektams. Tačiau tokiu atveju jie turi būti tinkamai informuoti, kad su laiku plombos estetika kinta ir atsiranda papildomų rizikų dėl nepakankamo plombos tvirtumo. Kai neužtenka plombos tvirtumo, reikėtų rinktis porcelianinę (bemetalės keramikos) restauraciją, t.y. estetinį protezavimą.

Žodis „protezavimas“ daugeliui skamba nemaloniai, nes nuo seno asocijuojasi su dantų šlifavimu ir dirbtinių dantų įstatymu. Tačiau šios sąvokos prasmė labai pasikeitė vietoj metalo masiškai pradėjus naudoti porcelianą. Šiuolaikinių keraminių restauracijų tvirtumas ir atsparumas nėra prastesni nei metalo, o estetika ir biologinis suderinamumas nepalyginamai pranašesni.
Keramika (porcelianu) vadinamos natūralios, neorganinės metalo neturinčios medžiagos, suformuojančios tvirtą kristalinę struktūrą. Dauguma keramikos kristalų randami ir gamtoje. Porcelianas yra laidus šviesai, todėl atrodo puikiai ir natūraliai. Jis pasižymi savybėmis, labai artimomis natūralaus danties savybėms – beveik nesiskiria spalva, skaidrumas, atspalviai, tvirtumas, atsparumas, nusidėvėjimas, reakcija į temperatūrinius pokyčius. Porcelianas nedirgina dantenų ir nesukelia jų pakitimų. Be to, tai labai plonos restauracijos, dėl to danties reikia šlifuoti nedaug, o kartais ir visai nereikia.
Pagal tai, koks danties defektas, gaminamos skirtingos porceliano restauracijos. Pirmiausia tai porceliano laminatė (viniras) – plonytė 0,5–0,7 mm storio porcelianinė plokštelė, priklijuojama prie danties norint ištaisyti spalvos, formos defektus. Ja padengiama tik lūpinė danties pusė.
Taip pat populiarus vainikėlis. Juo dantis „apvelkamas“, jei danties vainikas yra stipriai pažeistas – taip padengiami visi danties paviršiai
Dar yra užklotas – dalinis vainikėlis, porcelianinė plomba, naudojama, kai krūminio danties sienos yra pakankamai storos. Danties audiniai išsaugomi nešlifuojant, defektas atstatomas iš porceliano. Tikslią ir estetišką porcelianinę restauraciją galima sukurti pas odontologą apsilankius vos vieną kartą. Tai leidžia padaryti šiuo metu naudojama Estetinės keramikos restauracijos (Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics – CEREC) kompiuterinė sistema, kuri šiandien yra pažangiausia skaitmeninė technologija kosmetinėje odontologijoje. Kompiuteriu galima sukurti maksimaliai tikslų restauravimo vaizdą. Tada specialus skaitmeninis gaminimo prietaisas deimantiniais mikrogrąžteliais iš keraminio blokelio sukuria danties formą. Mikroprocesoriaus valdomi deimantiniai mikrogrąžteliai yra precizinis instrumentas, todėl CEREC restauracijų tikslumas siekia 5 mikronus – yra beveik idealus.
Skirtingoms dantų grupėms naudojami skirtingi porceliano blokeliai. Priekiniams dantims rekomenduojama rinktis pereinamo skaidrumo blokelius, kurie atkartoja natūralaus danties struktūrą ir estetiką. Dėl puikaus paviršiaus glotnumo ant restauruoto danties beveik nesikaupia apnašas, nesikeičia blizgesys ir spalva. Dažniausiai net ir specialistas-odontologas neatskirs kokybiškai padarytos porcelianinės restauracijos nuo natūralaus danties. 
Ten, kur reikalingas labai didelis tvirtumas – tiltams, krūminių dantų vainikėliams, protezuojant ant implantų, – restauracijoms gaminti naudojamos specialios keramikos rūšys: cirkonio oksidas ir aliuminio oksidas. Tai labai tvirtos medžiagos, neretai vadinamos keraminiu plienu.
Šios keraminės restauracijos gaminamos tik specializuotose laboratorijose. Cirkonio oksido keramika – unikali medžiaga, turbūt pati tvirčiausia iš šiandien žinomų keramikų.
Tiek pramonėje, tiek medicinoje cirkonio oksido keramika pastaruoju metu naudojama vis plačiau: pakanka paminėti, kad tai geriausia medžiaga klubo ir kelio sąnarių protezams. Ne išimtis ir odontologija – pasaulis išgyvena tikrą cirkonio revoliuciją.
Nuo pavienių vainikėlių karkasų, 3, 4, 6 ir net iki 16 vienetų tiltų karkasų bei iki implantų protezavimo atramų ir pačių implantų – vis daugiau ir daugiau sudėtingiausių odontologinių gaminių pasaulyje gaminama iš cirkonio oksido keramikos.
Aliuminio oksido keramika maždaug perpus silpnesnė už cirkonio. Jos tvirtumo pakanka tik priekiniams ir prieškrūminiams dantims.
Didele dalimi prie cirkonio populiarumo prisidėjo kompiuterinių sistemų gamintojai: visos šiandien gaminamos sistemos odontologinėms klinikoms arba dantų technikų laboratorijoms pirmiausia pritaikytos cirkonio oksido keramikos apdirbimui, o kai kurios iš jų skirtos dirbti išskirtinai tik su šia medžiaga.
Vis dėlto cirkonio oksido keramikai būdinga labai intensyvi balta spalva, kurią būtina maskuoti. Be to, pavyzdžiui, aliuminio oksido arba lauko špato keramikos skaidrumas žymiai didesnis. Iš cirkonio oksido galima gaminti labai plonus (0,4–0,5 mm storio) karkasus, ir taip kompensuoti mažesnį skaidrumą, tačiau priekinių dantų restauracijoms neretai estetiškiau atrodys aliuminio oksidas arba lauko špato keramika. Cirkonio keramika visiškai nepakeičiama tik tais atvejais, kai būtinas maksimalus tvirtumas.
Optimalią restauraciją kiekvienu atveju parinks tik gydytojas-estetinio protezavimo specialistas.
Porcelianas šiandien naudojamas ir estetiniame implantavime, tad galima maksimaliai estetiškai atstatyti net ir prarastą dantį. Tai ypač aktualu dedant priekinių dantų implantus. Jei matoma implanto dalis – vainikėlio atrama porcelianinė, idealus estetinis vaizdas bus gaunamas pagaminus bemetalės keramikos vainikėlį.
Populiariausia kosmetinės odontologijos procedūra – dantų balinimas. Tai paprasčiausias būdas daugumai žmonių pasigražinti savo šypseną.

Išbandyta daugybė įvairių medžiagų dantims balinti, bet iki šiol neatrasta nieko geriau už seną gerą vandenilio peroksidą arba karbamido peroksidą (tai silpna vandenilio peroksido forma). Visiems šiuolaikiniams balinimo būdams iš esmės naudojama ta pati cheminė medžiaga, tik skirtingų atmainų ir stiprumo.

Remiantis daugelio tyrimų, atliktų įvairiose šalyse, duomenimis, sveikų dantų balinimas vandenilio peroksidu yra saugus, nepakeičia danties ir aplinkinių audinių struktūros. Be abejo, jis turi būti atliekamas laikantis nurodytų taisyklių ir sąlygų.
Dantis balinti galima dviem būdais: namuose – kapomis, arba odontologo kabinete. Namuose dantis balintis paprastai trunka nuo 10 iki 14 dienų. Naudojamos įvairios juostelės, specialūs lakai, tačiau efektyviausias iš naminių balinimo būdų – kapos.
Klientui pagal jo dantų formą padaromos individualios formelės – kapos, į kurias dedama speciali medžiaga. Ją užsidėjus ant dantų reikia laikyti kelias valandas. Taip dantys balinami ne mažiau, kaip 10 dienų. Per visą balinimo laikotarpį būna padidėjęs dantų jautrumas, todėl reikia vengti dažančių maisto produktų, kavos, arbatos, raudonojo vyno, patartina nerūkyti.
Gydytojo kėdėje dantims balinti naudojamas didesnės koncentracijos gelis. Norint sustiprinti efektą, gali būti naudojamas lazeris, specialios lempos. Tokiu būdu gelio poveikis stipresnis, o rezultatai – greitesni. Paprastai tokią procedūrą atlikti užtenka vieną kartą. Po jos vieną parą būna padidėjęs dantų jautrumas, tad reikia vengti dažančių maisto produktų ir gėrimų.
Vienas iš naujausių balinimo būdų – lazeriu. Balinimas lazeriu užtrunka apie pusvalandį. Taip pat lazeriu galima ištaisyti įvairius dantenų defektus, naudoti kaip pagalbinę priemonę visose odontologijos srityse.
Taigi, dantis balinant kapomis reikia daugiau pastangų ir kantrybės, o gydytojo kabinete užtenka vieno vizito. Tačiau pastarasis balinimas maždaug dvigubai brangesnis už balinimą namuose.
Paprastai peroksidas efektyviai pašviesina dantis, tačiau stebuklingų balinimo būdų, kurie visiems užgarantuotų sniego baltumo dantis, nėra. Dantų balinimo efektas visada būna individualus. Tai priklauso nuo danties struktūros, emalio storio, pigmento rūšies. Pasitaiko atvejų, kai dantis balinimui pasiduoda sunkiai.
Negalima balinti dantų su nusidėvėjusiu, pažeistu emaliu, esant dantenų uždegimui, periodontitui, asmenims, alergiškiems balinimo gelio sudedamosioms dalims, nešiojantiems dantų lyginamuosius lankus. Šią procedūrą rekomenduojama atidėti nėščiosioms, maitinančioms moterims, asmenims iki 18 metų. Reikia žinoti, kad plombos, vainikėliai nebąla, tad po balinimo gali tekti jas keisti arba koreguoti.
Balinant dantis svarbu neprarasti saiko, nedaryti to dažniau nei nurodoma balinimo rekomendacijose.
Jei dantys kreivi, neteisingas sukandimas, pacientui reikalingas ortodontinis gydymas. Suaugusiesiems dantų tiesinimas dažniausiai atliekamas kabėmis. Jei dantys tiesinami estetiniu plombavimu ar protezavimu, juos visada reikia šlifuoti, todėl išties verta pasvarstyti, ar tikslinga tai daryti, jei dantis visiškai sveikas. Be to, esant sukandimo defektams, ortodontija yra vienintelis gydymo būdas.
Kabės šiais laikais taip pat gerokai patobulėjo – atsirado žymiai mažiau pastebimos keraminės kabės, taip pat beligatūrinės metalinės ar keraminės kabės. Jos kur kas mažiau pastebimos ir estetiškiau atrodo.
Nešiojant tokias kabes, pas ortodontą lankytis reikia rečiau, gydymas trunka trumpiau, be to, daugeliu atvejų išvengiama prieškrūminių dantų pašalinimo.
 
iMed