Mano darželinukas vaikas peršalo, o po to jam prasidėjo labai stiprūs kosulio priepuoliai. Gydytoja įtaria, kad tai kokliušas. Mano mama sako, kad ja jau seniai niekas nebeserga. Kaip yra iš tiesų?
Beata

Kas bent kartą matė kokliušu sergantį vaiką, niekuomet neužmirš to tipiško kosulio, kai po kelių ar keliolikos kosulio bangų vaikas triukšmingai įkvepia ir prasideda nauja kosulio bangų serija. Kokliušas – ūmi liga, plintanti oru, kuriai būdingas kvėpavimo takų pažeidimas, sunkūs kosulio priepuoliai.
Kokliušą sukelia lazdelės formos bakterijos, kurios dauginasi kvėpavimo takų gleivinės paviršiuje. O užsikrečiama, kai sveikas žmogus įkvepia kokliušo lazdelių, kurios išsiskiria su mažiausiais seilių lašeliais, ypač kosint.

Kokliušu ypač greitai užsikrečia kūdikiai nuo gimimo iki pirmosios kokliušo vakcinos dozės įskiepijimo. Pirmaisiais antraisiais gyvenimo metais vaikams įskiepijamos keturios kokliušo vakcinos dozės, patikimai apsaugančios juos nuo susirgimo, tačiau maždaug po dešimties metų šis imunitetas nusilpsta ir nuo paauglystės imlumas kokliušui vėl didėja.

Panašių į kokliušą, bet ne tokių sunkių ligų gali sukelti ir kiti mikroorganizmai, todėl šiandien, kai kokliušu susergama palyginti retai, tos kitos ligos kartais palaikomos kokliušu.
Pradžioje kokliušas niekuo nesiskiria nuo kitų kvėpavimo takų ligų, o ilgainiui kosulys tampa priepuoliniu. Panašiai kaip sergant kokliušu kosėjama paspringus. Sergant kokliušu, toks kosulio priepuolis gali tęstis nuo kelių net iki keliolikos minučių. Vaikas įsitempia, ima mėlynuoti dėl oro trūkumo, baigiantis priepuoliui gali apsivemti, po sunkaus priepuolio kartais prasideda traukuliai ar net sustoja kvėpavimas.

Per parą gali ištikti nuo kelių iki keliolikos ar net kelių dešimčių tokių priepuolių. Dėl vėmimo po kosulio priepuolio vaiką būna sunku tinkamai pamaitinti, pagirdyti. Liga gali trukti net kelias savaites, ji labai išvargina vaikus. Kokliušu itin sunkiai serga kūdikiai. Geriausiai nuo kokliušo apsaugo skiepai, tačiau labai svarbu ir organizmo grūdinimas, profilaktinės organizmą stiprinančios liaudies medicinos priemonės, vitaminai, dažnas patalpų vėdinimas, drėgnas valymas ir kitoks švaros laikymasis.

Lietuvos sveikata