Kraujo grupės

Šiandien egzistuoja šimtai dietų. Kiekvienais metais specialistai siūlo
kenčiantiems, norintiems atsikratyti nereikalingų kilogramų, ką nors naujo –
skaičiuoti kalorijas, skirti baltymus ir angliavandenius arba gerti kokteilius
iš gražių stiklainių. Kaip taisyklė, bet kokia dieta negali padėti visiems
norintiems – nedaugelis laimingųjų, stebuklingai pasikeitusių, iššaukia daugumos
nusistebėjimą. Daugelis gydytojų palaipsniui priėjo išvados, kad visas reikalas
kiekvieno paciento nepakartojamame individualume. O vienu svarbiausių žmogaus
individualių rodiklių, teisingai yra laikoma kraujo grupė.

Taip gimė maitinimosi pagal kraujo grupes teorija. Mokslinė kraujo klasifikacija
nėra tokia paprasta – specialistai suskaičiuoja ne mažiau trisdešimties kraujo
sistemų. Paprasčiausia ir labiausiai priimtina laikoma ABO sistema, kuri
išskiria keturias pagrindines kraujo grupes: O – grupė (arba 1); A-grupė (arba
II), B grupe (arba III); AB (IV), arba pagal kai kurias klasifikacijas – BAO.

Prieš šimtą metų pirmą kartą išaiškėjo, kad vieno žmogaus kraujas gali gaminti
antikūnius kito žmogaus kraujuje. Iki tol, kraujo perpylimą buvo bandoma daryti
aklai ir dažnai nepavykdavo. Medikai aptiko, kad antikūniai, veikiantys prieš
svetimą kraują, neįprastai stiprūs – net ant laboratorijos stikliuko plika akimi
galima pamatyti atstūmimo reakciją. Jau mūsų dienomis paaiškėjo, kad sulipimas,
arba moksliškai – agliutinacija, stebima ne tik maišant nesuderinamas kraujo
grupes. Gudriomis medžiagomis, veikiančiomis kaip klijai, gali tapti kai kurie
produktai. Amerikiečių mokslininko Piterio d‘Adamo, daugelį metų kuriančio
maitinimo pagal kraujo grupes teoriją, teigimu, beveik visi produktai turi
suklijuojantį poveikį tam tikrų kraujo grupių ląstelėms. Maistas, naudingas
„A-žmonėms“, gali būti draudžiamas B kraujo grupės savininkams, ir atvirkščiai.
O rezultate – skrandžio ir žarnyno sudirginimas, alergija, problemos su svoriu.

O (I) grupė

Žmones su tokia kraujo grupe, daktaras d‘Adamas ir jo šalininkai laiko
medžiotojais, pagal savo prigimtį, prisitaikiusiais gyvulinės kilmės baltymų
vartojimui. Jų pagrindinis maistas – liesa, pageidautinai tamsi mėsa (jautiena,
aviena). Blogiausiu atveju tinka ir paukštiena, išskyrus riebią antį. Iš žuvų –
lašiša, eršketas, upėtakis, silkė, skumbrė, menkė, lydeka. Naudingų jūros
gyventojų sąrašas pakankamai platus – valgyk, kiek širdis geidžia. Suprantama,
vartojant gyvulinės kilmės baltymus reikia jausti saiką: kuo didesnės fizinės
apkrovos ir stresai, tuo daugiau galima leisti būti „plėšrūnu“, kaip senovės
laikais. Iš principo, dietologų nuomone, moterims pakanka 150 g mėsos ar žuvies
per vieną valgymą.

„O-žmonių“ pagrindinis viršsvorio kaltininkas – kviečiai bet kokiais pavidalais.
Aktyviai šiame reikale padeda kukurūzai, lęšiai, tamsiosios pupos ir kai kurios
kopūstų rūšys – žiediniai, baltagūžiai, Briuselio. Užtat brokoliai ir špinatai
padeda lieknėti. Mokslininkai mano, kad javai ir pupos „sušarmina“ pirmos kraujo
grupės savininkų organizmus ir susilpnina skydliaukę. Iš čia – tinimai,
nuovargis, raumenų masės sumažėjimas, lėtas plaukų ir nagų augimas, daugeliui
būdingas jautrumas šalčiui. Javų mėgėjams, likusiems be kukurūzų dribsnių,
bandelių ir avižinės košės, lieka grikiai, ryžiai (geriau rudi) ir miežiai.

Visų rūšių jogurtų mėgėjų nelaimei, O grupei draudžiami pieniški produktai iš
karvės pieno, tarp jų ir kefyras, leidai, lydytas sūris. Sviestas priklauso
neutraliems produktams – lyg ir nekenkia, bet ir naudos tikėtis neverta.
Pirmenybę reikia teikti pieno produktų sojos pakaitalams ir ožkos pieno sūriams.
Reikia pasakyti, kad visoms grupės ypač naudingu laikomas alyvuogių aliejus,
kuris tikriausiai į visas dietas patenka „be konkurso“.
Iš daržovių naudingi: artišokai, kopūstai, brokoliai, raudonieji ir geltonieji
svogūnai, porai, raudonieji aitrūs pipirai, petražolės, krienai, česnakai,
špinatai. Nepatartini – baklažanai, šiltnamių grybai, kukurūzai, alyvuogės. Iš
vaisių, „O-žmonėms“ labiausiai naudingos ir reikalingos slyvos ir figos.
Kenksmingi apelsinai, mandarinai, žemuogė, braškės, gervuogės. Rabarbaras ne
vaisius, tačiau kažkodėl pateko į šią kvailą kompaniją. Iš sulčių, nėra nieko
geriau už ananasų, slyvų bei vyšnių sultis. Tiks ir greipfrutų sultys.

Bet kokio pobūdžio prieskonius bet kuris normalus dietologas pataria valgyti
atsargiai. Šioje grupėje naudingais galima laikyti kajeno pipirus, karį,
petražoles ir naminį salotų užpilą iš alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir
česnakų. Į kečupus ir majonezus, o taip pat raugintus ir marinuotus produktus
reikia žiūrėti atsargiai. Nesiartinti prie acto, kaparėlių, muskato riešuto,
baltųjų ir juodųjų pipirų, kukurūzų krakmolo, cinamono ir vanilės. Leistinus
rugių paplotėlius teks užgerti žalia arbata: kava, juodoji arbata, visokie
gazuoti bei stiprieji gėrimai – uždraustų produktų sąraše. Žolinių arbatų
sudėtyje verta ieškoti erškėtuogių, mėtos, liepos, imbierą, apynius ir
petražoles.
O-grupės moterims, paliktoms be pieno produktų, reikia atkreipti ypatingą dėmesį
į kalcį, šiuo tikslu vartojant sardines, lašišą (tik ne rūkytą) ir brokolius.
Beje, apie sveikatą: šiai grupei privalomas pakankamai didelis fizinis aktyvumas
– intensyvi aerobika, bėgimas, dviratis, riedučiai, jėgos pratimai. Be tokių
apkrovų „medžiotojai“ kenčia nuo depresijų, nemigos, sumažėjusios apykaitos ir
greitai apauga nereikalingais kilogramais.

A (II) – grupė

Čia susirinko ūkininkai – vegetarai, beveik visiškos ankstesnės grupės
priešingybės. „A-žmonėms“ idealu būtų iš valgiaraščio pašalinti mėsą, pakeitus
ją žuvimi arba paukštiena (vištiena, kalakutiena). Dešreles, kumpį, dešrą kartą
visiems laikams reikia įtraukti į maistinių nuodų sąrašą ir elgtis su jais
atitinkamai. Su žuvimi ir jūros produktais viskas ne taip paprasta. Reikia
vengti krevečių, krabų, omarų, midijų, vėžių ir ungurių, o kartu su šia egzotika
– lašišos, juodadėmių menkių, silkių ir, svarbiausia, plekšnių. Skumbrė, menkė
ir upėtakis – štai naudingiausios žuvys A grupei.

A grupėje ypatingas požiūris į pieno produktus. Jei jos atstovai turi polinkį į
alergiją arba problemų su kvėpavimo organais, ant pieno geriau uždėti kryžių.
Jei viskas tvarkoje, draudžiamas tik šviežias pienas, o jogurtas, kefyras,
lydyti sūreliai ir visokias mocarelas galima valgyti į sveikatą. Kiaušinis
geriau valgyti saikingai, kaip ir riebalus. Iš karto išbraukti kukurūzų aliejų
ir sviestą, ledus, varškę.

A grupė turi „sėdėti ant pupų“ tiesiogine to žodžio prasme. Jai – pupelės,
lęšiai, juodosios (ne raudonos) pupos ir žalieji žirneliai. Grikius galima
valgyti kelis kartus dienoje. Ir vėl: jei yra koks nors astmos įtarimas arba
nukankino infekcijos – mažiau visų pavidalų kviečių! A-vegetarams gyvybiškai
svarbios visokiausios daržovės (geriau nevirtos arba paruoštos garuose). Tačiau
į juodąjį sąrašą pateko pomidorai. Šiai grupei reikia susidraugauti su sojos
varške – kol kas neįprastu mums rytų virtuvės patiekalu, atsirandančiu mūsų
parduotuvėse. Sojos varškė su daržovėmis, žuvimi, česnakais ir sojos padažu –
tiesiog visokeriopos naudos lobis. Į draudžiamųjų sąrašą daržovių skyriuje
pateko baklažanai, geltoni ir žalieji pipirai, šiltnamių grybai, baltagūžiai ir
raudonieji kopūstai, aitrieji raudonieji pipirai, bulvės, alyvuogės. Iš vaisių –
bananai, rūgštūs apelsinai ir mandarinai bei mango ir papajai.

Apie aštrius ir rūgščius patiekalus: actas, kečupai, majonezai, pipirai,
marinatai ir rauginimai – blogai; garstyčios, sojos padažas, česnakai ir
imbieras – puiku. Nuo visų nelaimių padės puodelis žalios arbatos arba kavos
arba raudonojo vyno taurė. Produktai su bifidobakterijomis labai reikalingi šios
grupės žmonėms. Fizinio lavinimo užsiėmimuose neverta save galutinai išsekinti –
pakanka nuimti įtampą joga, kinų gimnstaika, plaukimu arba golfu.

B (III) – grupė

Šie „klajūnai“, palaipsniui priprantantis prie pieno produktų, kažkuo panašūs į
„O-žmones“: gyvulių baltymai derinyje su daržovėmis leidžia palaikyti jiems
formą, o kviečiai, grikiai ir kukurūzai sąlygoja svorio augimą. Įdomi smulkmena:
B-grupę reikia atpratinti nuo vištienos – jau geriau kiaušiniai su
cholesteroliu. Iš mėsos, jiems geriausia aviena arba triušiena, o blogiausia –
kiauliena, antis, žąsis, bekonai. Trečioji grupė tiesiog žydi nuo jūros
produktų! Tačiau jei kategoriškai vengs moliuskų ir vėžiagyvių. Užtat juoduosius
ikrus „B-žmonės“ gali įtraukti į ypač naudingų jūros gerybių sąrašą kartu su otu
ir plekšne. Kaip pastebi daktaras d‘Adamo, tik B-grupė gali leisti sau mėgautis
pieno produktais su išimtimi ledams ir lydytam sūriui. Jai taip pat geros pupos
(išskyrus žirnelius, ankštines ir baltąsias pupeles) ir nerekomenduota daugelis
riešutų ir sėmenų (tik graikiški riešutai ir migdolai). Kviečiai lyg ir
nekenksmingi, tačiau piktnaudžiauti neverta. Ruginė duona, deja, nenaudinga, o
daugiausiai nereikalingų gramų duoda kukurūzai ir grikiai.

Pomidorai ir trečioje grupėje nepageidaujami. Užtat štai kam galima
pasilinksminti su bulvėmis, grybais ir kopūstais! (o taip pat su baklažanais,
morkomis, žaliaisiais pipirais). Prie blogų produktų pateko sojos varškė, o prie
gerų – alyvuogės, ridikai ir avokadas. Vaisių apribojimai beveik neesminiai:
granatas, kokosas, churma. „B-žmonėms“ tiks beveik visi prieskoniai, išskyrus
kečupą. Labai naudinga žalioji arbata. Iš žolių, galima išgyventi be liepos,
apynių, šalpusnio, alijošiaus ir teikti pirmenybę ženšeniui, mėtai, šalavijui ir
saldymedžiui. Jei kitose grupėse, priverstose atsargiai elgtis su pienu, gali
būti pastebimas kalcio trūkumas, tai B-grupėje – magnio trūkumas (iš čia –
„nervai“, virusai ir depresija). Užsiimant sportu, reikia ieškoti saikingo
aktyvumo ir raminančio atsipalaidavimo derinio – idealios turistiniai žygiai,
kelionės dviračiu, tenisas, šokiai.

AB (IV) – grupė

Sudėtingiausia ir labiausiai prieštaringa grupė, kurioje persilaužė A ir B
grupių ypatumai. Pavyzdžiui, mėsos vartojimas: mėsa leistina, kaip ir B-grupėje,
tačiau įsisavinama ne taip gerai, kaip A grupėje. Išvada: atkreipkite dėmesį į
porcijų dydį ir mėsos vartojimo dažnį – geriau valgyti ne labai dažnai ir
skiesti daržovėmis. Svorį auginančiais AB-grupėje laikomi: raudona mėsa,
grikiai, kviečiai ir kukurūzai, atskirų rūšių sėklos ir pupelės (daržovių ir
limo). Svorį numesti padeda: jūros produktai, pieno produktai, žaliosios
daržovės, sojos varškė, ananasai. Vištiena laikoma kenksminga. Ypač „AB-žmonių“
sveikatai kenksmingi konservuoti, rūkyti ir vytinti gyvūnų baltymai. Iš jūros
produktų draudžiami krabai, krevetės, ančiuviai ir plekšnė.

Į pieno produktus reikia žiūrėti atsargiai tiems, kas turi problemų su ausimis,
gerkle ir nosimi – dažnus sinusitus, otitus. Tai rimta priežastis atsisakyti
pieno. Su kiaušiniais galima pagudrauti, suvalgant daugiau baltymų nei trynių,
tada viskas bus tvarkoje. Sviestas, riebūs ledai, parmezanai nerekomenduojami,
taip pat kaip kukurūzų ir sezamo aliejus. Alyvuogių aliejus, kaip visada, yra
vertinamas teigiamai. Riešutus geriau valgyti nedideliais kiekiais (išskyrus
žemės riešutus, stimuliuojančius vangią imuninę sistemą). Jei yra problemų su
tulžies puse – geriau ruginę duoną aptepti riešutų pasta. Taip, taip – duona tik
ruginė arba ryžių paplotėliai! Galima vartoti avižas, soras ir ryžius; makaronų
tipo kvietinius produktus leisti nebent kartą per savaitę.

Nors kelis kartus per dieną galima valgyti visas daržoves, išskyrus artišokus,
juodąsias alyvuoges, ridikus, geltonuosius ir žaliuosius pipirus. Tarp šios
grupės vaisių pirmauja ananasai, vynuogės, slyvos ir uogos. Apelsinai dirgina
jautrų skrandį, bananai apsunkina virškinimą. Nepageidaujami granatai, mango,
churma. Gerai būtų kasdien ryte išgerti stiklinę šilto virinto vandens su
sultimis, išspaustomis ir pusės citrinos. Paruoštas sultis, pagamintas iš
koncentratų, vertėtų skiesti vandeniu – rūpinantis „jautriu“ skrandžiu.

„AB-žmonėms“ geriau naudoti ne valgomąją, o jūros druską, pamiršti pipirus,
actą, mandarinus, kečupą. Su garstyčiomis ir majonezu elgtis atsargiai. Malonus
netikėtumas: nei vienas grupei taip ne naudingas raudonas vynas, kaip AB (dozė –
bokalas dienai). Iš nealkoholinių gėrimų tinka žalioji arbata ir kava (geriau be
kofeino). Raminti nervus pageidautina saikingomis fizinėmis apkrovomis derinant
su autogenine treniruote, meditacija ir joga.