Su vyru susiginčijome, ar galima trijų mėnesių vaikelį maudyti ežere. Jo teigimu, tokio amžiaus vaikai moka labai gerai plaukti. Tačiau aš šiek tiek prisibijau. Kitas jo argumentas, kad kuo anksčiau vaiką pratini prie vandens, tuo geriau jis plaukia ateityje. Mat kai buvo tokio amžiaus kaip dabar mūsų sūnus, tėvai jį paleido ežere ir jis puikiai plaukė. Man tai atrodo neįtikėtina. Norėjau pasiteirauti, ar verta tokius mažus vaikus pratinti prie vandens tokiomis drastiškomis priemonėmis?

Vitalija

Atsako specialistė: 
Vilniaus VšĮ “Antakalnio poliklinikos” vaikų baseino kineziterapeutė 
Ona Dakševičienė:



– Vaikai iki trijų, keturių mėnesių turi išlikusius puikius plaukimo refleksus. Bet tai visiškai nereiškia, kad vėlesniame amžiuje jie neišmoks plaukti ar nebus geri plaukikai. Kuo anksčiau vaikas pradedamas mokyti plaukti, tuo jo įgūdžiai labiau sustiprėja. 
Paprasčiausiai įmestas į vandenį kūdikis tikrai neplauks. Šiek tiek pasikapstys, bet skęs tiesiai į dugną. Kūdikio iki vienerių metų apskritai nepatarčiau maudyti jokiame vandens telkinyje gamtoje. Nes tėveliai gali prisidaryti rimtų rūpesčių. Nors ir labai saugant kūdikį, vandens vis tiek gali patekti į vidaus organus. 

Kūdikio organizmas ypač jautrus, todėl jis gali pradėti vemti, viduriuoti, kyla rimtų užkrečiamųjų ligų pavojus. Niekas nežino, ar iš tikrųjų tas vandens telkinys, kuriame jūs ruošiatės maudyti kūdikį, yra švarus. 
Trumpai tariant, kas galima suaugusiajam ar šiek tiek vyresniam vaikui, kūdikiui iki vienerių metų gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Be to, net ir labai mažus vaikus mokant plaukti reikia pratinti prie vandens iš lėto. 
Pirmiausia patarčiau apsilankyti baseine, kur su specialistų pagalba išmoksite pratimus. Priešingu atveju, tėveliai savamoksliai gali pridaryti daugiau žalos, o vaikutis net ir ūgtelėjęs bijos prieiti prie vandens.  
Be to, atviruose vandens telkiniuose vandens temperatūra yra netinkama kūdikiams. 

Kūdikiai maudomi 37 laipsnių temperatūroje ir pamažu kas mėnesį ji mažinama po laipsnį iki 30. Geriausia temperatūra mokant mažus vaikus plaukti yra 30-32 laipsniai. 

Todėl nesiūlyčiau tėveliams eksperimentuoti ir savarankiškai imti mokyti vaikučius plaukti atvirame telkinyje.
Tiesa, jei diena labai šilta, galima vienerių metų neturinčio kūdikio kojytes pamirkyti vandenuke, aptrinti šlapiu rankšluosčiu. Kūdikis pats parodys, kiek laiko jūs tai galite daryti. Galbūt vieną ši procedūra žavės tik penkias minutes, o kitą – ir dešimt minučių. 

Na, o vyresnį vaiką, jau nuo metų, galima bandyti maudyti ir vandens telkiniuose, esančiuose gamtoje. Jis jau tvirtesnis, atsparesnis infekcijoms.

Lietuvos sveikata