Kuo vertingas medus

Kartais net juokas ima, kai pasiklausau – atrodo, kad valgydamas medų
nesirgsi jokiomis ligomis. Ką ten ligomis – tiesiog nepasensi. Norėčiau
paklausti, kaip yra iš tikrųjų – reikia valgyti net ir tuomet, kai neskanu, bet
sveika, ar galima apsieiti ir be medaus. Ir bendrai, gal koks daktaras gali
konkrečiai paaiškinti, kuo vis dėl to taip jau naudingas tas medus?

Vilma

Vilniaus Centro poliklinikos Naujamiesčio filialo bendrosios praktikos
gydytoja Daiva Berškienė:

– Nuo senų laikų buvo manoma, jog medus – labai veiksminga pačios gamtos sukurta
gydomoji priemonė nuo daugelio ligų. Tai – labai maistingas produktas.
Organizmas jį lengvai pasisavina. Be to, medus turi ir vertingų gydomųjų
savybių.

Kadangi medus skatina virškinimo trakto veiklą, medaus vartoti patariama
dirbantiems sėdimą darbą. Šis bičių produktas per liežuvio gleivinę tiesiogiai
veikia širdį, jame yra uždegimus stabdančių medžiagų, todėl jo vartoja peršalę,
gripu bei kitomis užkrečiamosiomis ligomis susirgę žmonės.

Įrodyta, jog ne tik medus, bet ir jo produktai palankiai veikia moters
organizmą, tinka sergant ginekologinėmis ligomis, malšina menstruacijų skausmus,
palengvina klimakterinio laikotarpio sukeltus negalavimus.

Tačiau medumi, kaip ir bet kokiais medikamentais ar maisto produktais, negalima
piktnaudžiauti – per dieną jo rekomenduojama suvalgyti apie vieną šaukštą – šio
natūralaus produkto, padalijus dalimis, galima dėti į salotas, košes, varškę,
pieną ar šiltą arbatą.

Ne mažiau vertingi ir medaus produktai – bičių pienelis, bičių pikis.

Bičių pikis

Naikina mikrobus ir virusus, stimuliuoja audinių regeneraciją, mažina skausmą,
stabdo uždegimus. Be to, pikis – senėjimo priešas. Juo sėkmingai gydomi
nušalimai, nudegimai, spinduliavimo, virusinės infekcijos, širdies bei
kraujagyslių ligos, prostata, trofinės žaizdos. Bičių pikis, arba propolis,
senovėje daugiausia vartotas kaip išorinis, ir gana retai – kaip vidinis
vaistas. Votis, karpas ar nuospaudas gydydavo natūraliu pašildytu bičių pikiu.
Degdamas jis dezinfekuoja patalpas ir yra veiksminga ligų profilaktikos
priemonė. Tiesa, savarankiškai, be gydytojo skyrimo, vartoti bičių pikio
preparatų negalima.

Žiedadulkių tabletės

Iš medaus produktų naudingos ir žiedadulkių tabletės. Jos skatina darbingumą,
gerina apetitą, normalizuoja virškinimo trakto funkciją, didina hemoglobino ir
eritrocitų kiekį kraujyje, yra vertinga ligų profilaktikos priemonė. Ji ypač
rekomenduojamos žmonėms, dirbantiems protinį darbą.

Bičių duonelė

Rekomenduojama sergant virškinimo trakto organų, odos, nervų ir endokrininės
sistemos ligomis, hipertonija, mažakraujyste. Išimta iš avilio ji, laikoma
sausoje ir vėsioje vietoje, negenda ilgai. Ilgiau kaip metus laikomoje bičių
duonoje vitaminų beveik nelieka.

Bičių pienelis

Turi 18-22 proc. baltymų, 1,4-4,3 proc. riebalų, 18 proc. sacharozės ir 20 proc.
aminorūgščių, reikalingų organizmui normaliai augti. Bičių pienelis turi daug
hormonų ir vitaminų, 14-15 mikroelementų. Tačiau jo negalima vartoti žmonėms,
sergantiems antinksčių, ūminėmis vidaus ligomis ar paūmėjus lėtinėms ligoms.
Bičių pienelis vartotinas gydytojui prižiūrint. Namų sąlygomis bičių pienelį
geriausia laikyti sandariai uždarytame geltono stiklo inde tamsioje vėsioje
vietoje.

Natūraliame meduje yra:

l 75 proc. angliavandenių (daugiausiai – fruktozės ir gliukozės), baltymų,
mineralinių medžiagų, vitaminų B6, K, E, H, folinės rūgšties,
vitamino B2 meduje yra maždaug 16 kartų daugiau nei obuoliuose ypač daug
mineralinių druskų ir mikroelementų: kalcio, kalio, natrio, magnio, geležies,
fosforo, siera, jodo ir kt.

Ar žinote, kad:

medus turi būti laikomas ne aukštesnėje kaip +10 °C temperatūroje,
jo kaitinti negalima, nes esant +37°C temperatūrai jis praranda daugelį vertingų
savybių,
medus genda nuo šviesos, jį patartina laikyti šaldytuve.

Dėmesio:

medaus vartoti gali ne kiekvienas – medaus inhaliacijos gali pakenkti bronchų
astmos priepuolių metu,
šio produkto turi vengti sergantieji plaučių emfizema bei cukriniu diabetu ir
visi tie, kuriems medus sukelia alergiją.

Milda Armonaitė