Kuo vertingi kiaušiniai

Iš visų natūralių produktų kiaušiniai turi daugiausiai baltymų. Baltymai
yra labai reikalingi mūsų organizmui. Juose esančios amino rūgštys leidžia
susidaryti fermentams, kurie pagreitina chemines reakcijas, padedančias
išlaikyti ląstelių gyvybingumą, reguliuojančias medžiagų apykaitą, gerinančias
imuninės sistemos veiklą bei atliekančias daugybę kitų funkcijų.

Vidutinis kiaušinis turi apie 7 g baltymų, 5 g riebalų ir tik 75 kalorijas.

Dietologai pataria suvalgyti maždaug po 0,75 g baltymų kiekvienam kūno masės
kilogramui per dieną. Pavyzdžiui, 60 kg sveriantis žmogus turėtų su maistu gauti
45 g baltymų. Iš dviejų kiaušinių iškeptas omletas užtikrins trečdalį dienos
normos baltymų. Be to, tai bus tik 150 – 200 kalorijų (priklausomai kiek ir
kokių naudosime kt. ingredientų: pieno, sviesto, aliejaus ir t.t.).

Ypač patartina baltymus vartoti norint numesti svorio. Laikantis įvairių dietų
ir ribojant suvartojamo maisto kiekį, pirmiausiai sunyksta raumenys, o ne taip
trokštami atsikratyti riebalai. Baltymai – pagrindinė raumenų „statybinė“
medžiaga.

Neturėtumėte baimintis, jog kiaušiniai turi daug cholesterolio, nes cholesterolį
mūsų organizmas pasisavina ne tiesiai iš maisto, o pasigamina pats iš suvartotų
riebalų.