Kai pasižiūri televiziją, panašu, kad ir sveikiems žmonėms nebėra ko valgyti, o jau kuo maitinti vaikus, sunku beišmanyti. O tai ką daryti, jei vaikas alergiškas, atrodo, kad jau viskam? Ar dėl to kalti maisto priedai, kurių dabar pilna produktuose? O gal čia kokia sąmokslo teorija, norint priversti mus maitintis tik ekologiška produkcija?
Gražina

Atsako specialistė

Sanatorijos “Pušyno kelias” Vaikų skyriaus vedėja, gydytoja
alergologė ir klinikinė imunologė Nemira Vaičiulionienė:

– Maisto priedai tikrai padidina alergijos, įsijautrinimo galimybę. Ypač kūdikiai ir maži vaikai iki trejų metų, kada pats alergijos augimo pikas. Maisto priedai imuninę sistemą išbalansuoja: ji pradeda “kreivai” atsakyti į pasaulį – įsijautrinti kam nereikia. Netgi tuos vaikus, kurie neturi genetinio paveldo būti alergiški, pradeda berti, jie ima sloguoti. Jei anksčiau tikimybė vaikui būti alergiškam, kai giminėja nėra paveldimumo, buvo nulinė, dabar net iki penktadalio vaikų suserga alergija, net kai giminėje nėra sergančiųjų šia liga.
Tikrai viena svarbiausių priežasčių, kodėl daugėja alergiškų vaikų, yra netinkamas maistas, maisto priedai. Kadangi Lietuvoje vaisiai ir daržovės didžia dalimi yra atvežtinės, kad transportuojami nesupūtų ir jų grožis nepradingtų, jie apdorojami. Žinoma, cheminių priedų kiekis yra tikrinamas, jis yra leidžiamas, bet kuo toliau į Šiaurę, tuo priedų kiekis didesnis.

Kadangi mes gyvename zonoje Šiaurės link, aš visada patariu, kad importinius vaisius ir daržoves valgyti galima, ir ne tik ligoniams. Tik nereikia padauginti – valgykite ir vaikus maitinkite saikingai. Kas kita lietuviški obuoliai, kiti čia užauginami vaisiai. Nuo to ir priklausys, ar nuodo suvalgysime truputį, ar daug, o sveikatai tai yra didelis skirtumas. Kaip dėl priedų, kurie dedami į sausainius, saldainius, kitus maisto produktus – saldikliai, dažikliai, gliutomatai – tai nereikia nė parduotuvių, restoranų ar kavinių.

Namie gaminant reiktų vengti sriubą skaninti sultinio kubeliais, universaliąja “Vegeta”. Stenkimės bent namuose nenaudoti maisto priedų.

Kadangi neįmanoma vaikų užauginti be saldumynų, visuomet patariu elgtis taip, kad vaikas bent iki trejų metų nežinotų, kad blizgančiame saldainio popierėlyje yra kas nors saldaus. Ir kartą paragavęs vėliau vaikas to skanėsto būtinai išsireikalaus riksmais, “ožiais” parduotuvėje ar svečiuose. Nereikia vaikui per anksti ragauti saldainių, jam pakaks natūralaus saldumo. Tai gali būti uogienė, natūralus sirupas, namie keptas sausainis.
Mes neišvengsime saldumynų be maisto priedų, bet galima bent jau paauginti vaiką be jų, kol sustiprės jo žarnynas, imuninė sistema, jis taps atsparus įvairiems cheminiams maisto papildams. Kol vaikas bus atsparesnis organizmo niokojimui.

 

Lietuvos sveikata