Laikantis dietos, svarbu neužmiršti vitaminų

Antsvorį turintiems žmonėms svarstant, kokią dietą pasirinkti, mitybos
specialistai ragina neužmiršti, kad organizmas gali netekti ne tik nereikalingų
riebalų, bet ir itin svarbių medžiagų.

Populiariausios dietos paprastai riboja viso suvartojamo maisto kiekį ir numato
konkrečius su maistu gaunamų proteinų, riebalų ir angliavandenių kiekius.

Nagrinėdami keturias populiariausias dietas, Stanfordo universiteto
(Kalifornijos valstija) mokslininkai nustatė žymius skirtumus, kiek kokių
maistingųjų medžiagų suvartojama.

Laikantis dietos, smarkiai keičiasi su maistu gaunamų vitaminų ir mineralų
kiekiai, pažymi dr. Christopher Gardner. O tai savo ruožtu gali padidinti pavojų
sveikatai, įskaitant pablogėjusią kraujo sudėtį, kaulus pažeidžiančią
osteoporozę ir neurologinę žalą.

Stanfordo universiteto mokslininkai išnagrinėjo informaciją apie 300 nutukusių
arba antsvorį turėjusių moterų, kurioms atsitiktine tvarka buvo paskirtos
keturių rūšių dietos: Atkinsono, Zonos, LEARN ir Ornišo.

LEARN (Lifestyle, Exercise, Attitudes, Relationships and Nutrition – angl.
gyvenimo būdas, fizinis aktyvumas, požiūris į aplinką ir santykiai su ja bei
mityba) dieta yra grindžiama mažu riebalų ir dideliu angliavandenių kiekiu.

Tyrimo ataskaitą paskelbė žurnalas „The American Journal of Clinical Nutrition“,
praneša „Reuters Health“.

Praėjus dviems mėnesiams, tyrimo dalyvės kasdien vidutiniškai suvartodavo 1500
kalorijų palyginti su 2000 kalorijų tyrimo pradžioje. (Kad žmogus numestų vieną
svarą arba 453 gramus svorio, jis turi suvartoti 3500 kalorijų mažiau).

Mokslininkai nustatė, kad smarkiai pakito dvylikos iš 17 su maistu gaunamų
vitaminų ir mineralų kiekiai, o kai kurioms moterims iškilo šių medžiagų
nepakankamumo pavojus. Didžiausia problema kilo dėl vitamino E – daugiau nei 65
procentai visų tiriamųjų jo gavo nepakankamai.

Jei žmonės valgo mažiau, nenuostabu, kad jie gauna mažiau vitaminų ir mineralų.
Tačiau besilaikiusioms Zonos dietos atsitiko priešingai – labai sumažėjo
vitaminų A, E, K ir C nepakankamumo ir nepadidėjo kitų vitaminų nepakankamumo
tikimybė.

Mokslininkai mano, kad tai rodo galimus privalumus tokios dietos, kuri siūlo
angliavandenių vartojimą sumažinti ne itin radikalai, o nuosaikiai – ne iki 40
procentų viso kalorijų kiekio, o iki 45-65 procentų.

Pasak dr. Ch. Gardner, vienas būdų užkamšyti bet kurios dietos skyles yra
vitaminų ir mineralų papildų vartojimas, tačiau mokslininkai pastebėjo, kad
tokią rekomendaciją pateikia tik Atkinsono dieta.