Lapkričio 19-oji – Tarptautinė nerūkymo diena

Tarptautinės kovos su vėžio liga draugijos ir įvairių pasaulio šalių gydytojų onkologų iniciatyva kiekvienais metais trečiasis lapkričio ketvirtadienis minimas kaip Tarptautinė nerūkymo diena. Šiemet tai lapkričio 19-oji diena. Minėjimo tikslas – priminti, kokią žalą rūkančiųjų ir nerūkančiųjų sveikatai kelia rūkymas, vis dar išliekantis vienu iš svarbiausių lėtinių neinfekcinių ligų rizikos faktoriumi, sąlygojančiu 25% visų mirčių nuo širdies kraujagyslių ligų, 30% mirčių nuo vėžio, 70% nuo kvėpavimo sistemos ligų. Apibendrinant įvairių šalių sveikatos rodiklius, galima teigti, kad nuo rūkymo sukeltų ligų pasaulyje kasmet prieš laiką miršta daugiau kaip 4 900 000 žmonių, iš jų 1 200 000 Europos gyventojai, 7 000 – Lietuvos gyventojai. Vėžinės ir tabako sukeltos ligos iš valstybės kiekvienais metais pareikalauja milžiniškų išlaidų pacientams slaugyti ir gydyti.

 

Vokietijos vėžio draugija visai neseniai išplatino atnaujintą kancerogenų – vėžį sukeliančių medžiagų sąrašą. Tabako dūmai yra nuodingas mišinys, susidedantis iš tūkstančių sudedamųjų dalių, kurių dalis yra kancerogeninės. Remiantis šiuo metu turimomis žiniomis, tabako dūmuose yra 90 kancerogenų, kurių sąrašas buvo sudarytas, remiantis Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros (IARC) ir Vokietijos mokslininkų tyrimo draugijos duomenimis. Tabako dūmų kancerogeninių medžiagų sąrašas nėra baigtinis. Mokslininkai ir toliau tyrinėja tabako dūmų sudedamąsias dalis, todėl ateityje bus skelbiami nauji kancerogenai.

Greta kancerogeninio poveikio tabako dūmuose esančios medžiagos slopina organizmo imuninį atsaką ir organizmas nesugeba atpažinti ir sunaikinti pakitusių (mutavusių) ląstelių.

Štai kodėl imta kalbėti ir apie įspėjimų apie tabako žalą ant tabako gaminių keitimą. Iki šiol daugumoje valstybių esančius tekstinius įspėjimus planuojama papildyti ir vaizdine informacija. Pirmosios apie tai prašneko Ispanija bei Danija, ketinančios siekti, kad ant cigarečių pakelių atsirastų spalvotos nuo dūmų pajuodusių plaučių ar negyvų kūnų morge nuotraukos.

Tabako gaminių reklamos, rūkymo maitinimo sektoriuje bei kitose viešose vietose draudimai, paskutiniaisiais metais stipriai beveik visoje Europoje išaugęs tabako gaminių akcizo mokestis jau nieko nebestebina.

Vis daugiau šalių ketina spręsti rūkymo sveikatos priežiūros sektoriuje problemas, Lenkija numato uždrausti rūkyti automobiliuose, jei juose yra vaikų. Pasaulio sveikatos organizacija jau keletą metų ypatingai akcentuoja pasyviojo rūkymo pavojų.
Minėdami Tarptautinę nerūkymo dieną, turėtume prisiminti, kad priklausomybė nuo tabako yra liga, ir nors 75 proc. rūkančiųjų norėtų mesti rūkyti, ne visiems tai pasiseka be artimųjų ar specialistų pagalbos. Paraginti rūkančiuosius atsisakyti rūkymo, o norintiesiems mesti suteikti informacijos, kaip galima tai padaryti – svarbiausias Tarptautinės nerūkymo dienos tikslas.

 

Parengė Valstybinis psichikos sveikatos centras

SAM