+2
-4
-2
Lėtinis gastritas ir mityba

Kas antram ligoniui, besiskundžiančiam virškinimo trakto sutrikimais, nustatoma lėtinio gastrito diagnozė. Šios ligos rizikos faktoriai – tai nereguliarus maitinimasis paskubom, sausas maistas, ilgos pertraukos tarp pusryčių, pietų ir vakarienės (arba iš viso valgoma 2 kartus per dieną), daug konservų, pusfabrikačių ir per mažai baltymingų produktų, vaisių, daržovių, natūralių sulčių.

Dar nuolatinis stresas ir įtampa darbe, alkoholis ir cigaretės. Nenuostabu, kad lėtiniu gastritu sergančių žmonių daugėja, o jų amžius jaunėja. Vis dažniau tokia diagnozė nustatoma jau vaikystėje.

Jeigu diagnozuotas lėtinis gastritas, paskirti medikamentinį gydymą dar ne viskas. Reikia parinkti visavertį, skrandžio gleivinės nedirginantį maistą. Tik sureguliavus mitybą, padedama atsistatyti skrandžio gleivinei ir išvengti nuolatinių ligos paūmėjimų.

Porcijos turi būti nedidelės, valgoma tuo pačiu laiku, ne rečiau nei 5-6 kartus per dieną. Maistas neturi būti labai karštas arba labai šaltas – geriausia 15-35ºC.

Negalima vartoti riebios mėsos ir žuvies, rūkytų patiekalų, konservų, marinatų, sūrios žuvies. Geriau tiktų virti, gaminti ant garų, troškinti, o ne kepti patiekalai.

Ligoniams, kurių skrandžio funkcija (sekrecija) nepakankama, reikia pasistengti suaktyvinti virškinimo liaukų funkciją, bet nepakenkti gleivinei.

Rekomenduojami:

• neriebi mėsa ir žuvis, paukštiena. Produktai vartojami sumalti. Patiekalai virti arba lengvai pakepinti, bet be džiūvėsėlių ar miltų,

• sriubos – mėsiškos, žuvies, grybų, daržovių, kruopų,

• natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas,

• ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai,

• virtas šviežias jautienos kumpis, neaštrus sūris, išmirkyta kapota silkė,

• žalios ir virtos daržovės, kepti ir virti obuoliai, apelsinai, mandarinai, vynuogės, braškės, avietės, minkštos kriaušės,

• arbata su cukrumi arba medumi ir citrina, šviežios vaisių ir uogų sultys, erškėtrožių nuoviras, kisieliai, visų vaisių ir uogų kompotai,

• balta vakar dienos duona, džiūvėsiai, neriebūs sausainiai.

Nerekomenduojami:

• aštrūs, kepti, sūrūs patiekalai,

• mėsos, žuvies konservai,

• šviežia duona, miltinės tešlos gaminiai,

• ledai, šalti gėrimai su ledu,

• alkoholis, cigaretės.

Skatina skrandžio ir žarnyno funkciją šių vaistažolių arbata: gysločio lapų, mėtų lapų, ramunėlių žiedų, šlamučio žiedų, sukatžolės žiedų.

Vaistažolės sumaišomos lygiomis dalimis. Arbatą geriau paruošti iš vakaro. 2 v.šaukštus mišinio užpilkite 3 stiklinėmis (verdančio) vandens. Uždenkite arbatą dangteliu ir palikite iki ryto. Ryte perkoškite ir truputį pašildykite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Arbatą gerkite mėnesį, po to padarykite 1 mėn. pertrauką ir kursą pakartokite.

Sergantiems hiperacidiniu (padidėjęs skrandžio rūgštingumas) gastritu reikalingas maistas, neaktyvinantis skrandžio sekrecijos.

Rekomenduojami:

• natūralus pienas. Jis nedaug mažina skrandžio sekreciją ir jame yra optimalus santykis visų organizmui reikalingų nepakeičiamų amino rūgščių. Jei organizmas natūralų pieną blogai toleruoja, galima pabandyti gerti jį po pusę stiklinės po valgio, praskiedžiant silpna šilta arbata,

• grietinėlė, nerūgšti varškė,

• virtos, troškintos daržovės,

• visos kruopų košės, išskyrus sorų,

• patiekalai iš makaronų,

• neriebi mėsa, žuvis, paukštiena,

• nerūgštūs obuoliai, kriaušės, bananai.

Nerekomenduojami produktai, skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą:

• koncentruoti ir riebūs mėsos, žuvies, ypač grybų sultiniai,

• žalios daržovės, raugintų ir marinuotų daržovių patiekalai, aštrūs užkandžiai,

• bet kokie rūkyti produktai,

• miltinės tešlos gaminiai, pyragai, juoda duona,

• ledai, šalti gėrimai, alkoholis.

Rekomenduojama vaistažolių arbata: ramunėlių žiedai, liepžiedžiai, beržų pumpurai, jonažolė, kraujažolė. Sumaišykite vaistažoles lygiomis dalimis. Užpilkite du valgomuosius šaukštus mišinio 2 stiklinėmis verdančio vandens (patartina naudoti porcelianinį arbatinuką), palikite prisitraukti 10-15 minučių. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį. Kursas – mėnuo. Šią arbatą patartina pradėti gerti 1 mėn. po paūmėjimo ir baigus profilaktinį recidyvų gydymą.

Sergant hiperacidiniu gastritu rekomenduojami šarminiai mineraliniai vandenys. Jie geriami tik šilti, dideliais gurkšniais, po 1/2 -3/4 stiklinės 1 val. prieš valgį. Šiltas mineralinis vanduo, patekęs į skrandį, slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Jei liga paūmėjo, mineraliniai vandenys rekomenduojami praėjus 1 savaitei po profilaktinio recidyvų gydymo – po ½ stiklinės 2 kartus per dieną 1-1.5 val. prieš valgį. Tiems ligoniams, kuriuos vargina rėmuo, patartina 30 minučių po valgio papildomai išgerti po 1/4 stiklinės mineralinio vandens. Gydymo kursas – 1 mėnuo. Po 3-4 mėn. kursą kartokite.