+0
-1
-1
Liaudiškos dantų skausmo malšinimo priemonės

Anksčiau žmonės neturėjo nei ibuprofeno, nei paracetamolio, tačiau dantų skausmas egzistavo ir tais laikais. Ką jie darydavo, kai netikėtai suskausdavo dantį?

  • Viena populiariausių ir seniausių dantų skausmo malšinimo priemonių – druskos tirpalas. Į stiklinę šilto vandens įdėjus vieną šaukštelį druskos ir ją ištirpinus, gaunamas puikus ir natūralus antiseptinis skalavimo skystis. Jis malšina skausmą ir uždegimą, mažina tinimą, neigiamai veikia mikroorganizmus ir gerai dezinfekuoja burnos ertmę.
  • Kita senolių mėgta priemonė – bičių pikis arba propolis. Ant skaudamos vietos uždėjus gabalėlį natūralaus propolio, malšinamas skausmas ir uždegimas, nes ši gamtos duota dovana neigiamai veikia ne tik bakterijas, bet ir virusus, grybelius ir net pirmuonis. Atlikta daugybė mokslinių tyrimų, įrodančių neįtikėtinai didelę bičių produktų naudą ir tokių teigiamų rezultatų sulaukiama vis daugiau. Prie skaudamos vietos reikėtų švelniai pridėti gabalėlį propolio ir palaikyti jį ten apie 15 minučių (prilaikymui geriausia naudoti sterilią vatą arba marlę).
  • Į populiariausių natūralių priemonių nuo danties skausmo trejetuką tikrai patektų natūralus gvazdikėlių aliejus. Juo galima patepti skaudančias sritis, tačiau jei gvazdikėlių aliejaus neturite, tuomet tiks ir natūralus gvazdikėlis, kurį prie skaudamos vietos turėtumėte palaikyti apie 15 minučių (prilaikymui geriausia naudoti sterilią vatą arba marlę).
  • Nuo seno burnos skalavimui naudojami ramunėlių, šalavijų ir medetkų nuovirai. Ypatingai ryškiomis sutraukiančiomis savybėmis pasižymi ąžuolo žievė, o raudonėlis padeda mažinti skausmą ir uždegimą, veikia antiseptiškai, gerina burnos kvapą ir saugo nuo stomatito.
  • Jei liaudiškos priemonės nepadeda ir skausmas toliau tęsiasi, tuomet teks kreiptis į gydytoją odontologą. Silpną ir vidutinio stiprumo dantų skausmą galite numalšinti nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo, pavyzdžiui, Dolmen. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Geriausia dantų skausmo iš viso išvengti. Sumažinti jo pasireiškimo galimybę padės tinkama prevencija

Gerą dantų būklę palaikyti padeda kruopšti ir reguliari dantų bei visos burnos ertmės priežiūra. Taip pat labai svarbu tinkamai maitintis ir saugoti dantis nuo įvairių traumų. Mes rekomenduojame:

  • Valykite dantis du kartus per dieną. Naudokite ne tik įprastą dantų šepetėlį, bet ir vieno danties šepetėlį, dantų siūlą, dantų skalavimo skystį. Valykite dantis švelniai, per daug nespausdami šepetėlio. Naudokite kokybiškas dantų pastas su fluoridais, kurie padeda užkirsti kelią ėduoniui arba sulėtinti jo progresavimą.
  • Kruopščiai prižiūrėkite ne tik natūralius dantis, bet ir protezus ir kitus įtaisus.
  • Du kartus per metus (blogiausiu atveju – vieną kartą per metus) apsilankykite pas burnos higienos specialistą ir atlikite profesionalią burnos higienos procedūrą. Tokiu būdu bus pašalintos minkštosios ir kietosios dantų apnašos bei įvertinta dantų būklė. Specialistas patars apsilankyti gydytojo odontologo kabinete, jei tik matys poreikį.
  • Du kartus per metus (blogiausiu atveju – vieną kartą per metus) apsilankykite gydytojo odontologo kabinete.
  • Jei griežiate dantimis arba pernelyg stipriai juos sukandate nervinės įtampos ar nakties metu, tuomet turėtumėte dėvėti apsaugines kapas, nes jos apsaugos nuo greito žalingų dantų pokyčių dėl bruksizmo vystymosi, pavyzdžiui, dantys ne taip greitai dils. 
  • Stenkitės atsisakyti rūkymo, nes tabako gaminiai padidina ne tik dantenų ligų, bet ir onkologinių ligų išsivystymo tikimybę.
  • Valgykite mažiau saldumynų, o jei jų labai norisi, būtinai po jų valgymo išsiskalaukite burną vandeniu arba išsivalykite dantų šepetėliu. Venkite saldžių produktų valgymo prieš nakties miegą, nes tuomet sulėtėja seilių sekrecija ir burnoje esančios bakterijos dar aktyviau skaldo užsilikusius cukrus ir išskiria dantų emalį ardančias rūgštis.
  • Stenkitės subalansuoti mitybą taip, kad joje netrūktų jokių svarbių maistinių medžiagų, vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, kalcio, kuris būtinas normaliai kaulų ir dantų būklei palaikyti.

Tad šypsokitės ir būkite sveiki!

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė